Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VC Nemecka: Massa pustil Alonsa za víťazstvom, Ferrari čaká pokuta

Fernando Alonso na Ferrari vyhral Veľkú cenu Nemecka formuly 1 a vybojoval druhé víťazstvo v sezóne. Druhý na Hockenheime skončil jeho tímový kolega Felipe Massa, o poradí na prvom a druhom mieste však evidentne rozhodla takzvaná tímová réžia, ktorá je vo formule 1 zakázaná. Massa totiž na nepriamy pokyn tímu prepustil na trati vedenie Alonsovi.

25.07.2010 15:33 , aktualizované: 18:46
F1 Nemecko 4 Foto: ,
Monoposty Ferrari pred Sebastian Vettellom.
debata (5)

Po pretekoch sa tak komisári federácie FIA zhodli, že Ferrari porušilo pravidlá a previnilo sa proti športovému duchu, a udelili talianske stajni pokutu 100.000 dolárov. Výsledky však zatiaľ zostali v platnosti, ale prípad bude ešte riešiť Svetová rada FIA.

Ferrari sa na čelo prepracovalo hneď na začiatku vďaka zlému štartu Vettela. Massa preletel popri dvoch monopostoch na čelo, Alonso sa zaradil za neho a domáci pilot sa prepadol na tretiu priečku pred Lewisa Hamiltona. Nemeckí fanúšikovia sa mohli tešiť z dobrého štartu Schumachera, ktorý si polepšil o tri miesta a krúžil ako ôsmy.

Štart VC Nemecka. Foto: Reuters
F1 Nemecko 1 Štart VC Nemecka.

Button síce bol šiesty za Webberom, no McLaren v jeho prípade zvolil dobrú stratégiu a po prvej výmene sa usadil pred Austrálčanom. Po tom, čo sa u mechanikov vystriedalo celé čelo, zostali chlapci z Ferrari v rovnakom poradí na prvom a druhom mieste. Alonso zviedol s Massom v 21. kole krásny súboj, po ktorom si Massa udržal svoje postavenie, aj keď sa Španiel zdal byť rýchlejší. Lenže krátko po konci súboja Massa dával jedno najrýchlejšie kolo za druhým a druhému červenému monopostu sa pomerne pohodlne vzdialil.

Zrejme to bolo Alonsovou taktikou. Ten nechcel jazdiť celý čas za lídrom, a tak si ho nechal trochu ujsť, aby sa potom vrátil zaňho. Predsa len, Alonso bol rýchlejší než Massa počas celého víkendu a bolo by veľmi nezvyčajné, keby práve počas pretekov jeho monopost nestačil.

V strednej časti pretekov síce boli najrýchlejší na trati jazdci McLarenu, no Buttonovi to stačilo len na to, aby mu dal pokoj šiesty Webber. Hamilton bol zase príliš ďaleko za Vettelom, aby pomaličké približovanie sa malo nejaký význam.

Víťaz Fernando Alonso. Foto: SITA, AP
F1 Nemecko 6 Víťaz Fernando Alonso.

Zásadný moment Veľkej ceny nastal v 49. kole. Massa sa cez vysielačku dozvedel, že Alonso je rýchlejší. Tým mu chcelo vedenie stajne povedať, že by bolo fajn, keby si svoju vedúcu pozíciu nestrážil tak ako doposiaľ. Massa to urobil a pustil svojho kolegu pred seba, čím ho nechal ísť za jeho druhým víťazstvom v sezóne.

„Fernando je rýchlejší ako ty. Rozumel si tejto informácii?,“ znel pokyn tímu. Vzápätí sa vedenie Massovi poďakovalo s dodatkom – prepáč.

Tímová réžia je pritom v F1 zakázaná, čo Ferrari týmto spôsobom obišlo. Massovi totiž nedalo cez rádiovú komunikáciu priamy pokyn, aby pred seba Alonsa pustil. „Nešlo o tímovú réžiu,“ bránil rozhodnutie Rob Smedley, Massov inžinier pre preteky. „Je to jasné. Fernando bol rýchlejší a Felipe urobil vo vlásenke menšiu chybu. Bolo to férové,“ doplnil. Šéf Red Bullu Christian Horner a zrejme aj všetci ostatní majú na celú vec opačný názor: „Bol to asi najjasnejší príklad uplatnenia tímovej réžie, aký som kedy videl. Obzvlášť, ak sa ešte tím svojmu jazdcovi ospravedlnil.“

Pre Massu to nebolo všetko. Tretí Vettel totiž mal zálusk na lepšiu pozíciu a k Brazílčanovi sa nebezpečne priblížil. Na jeho smolu však už nemal čas urobiť niečo viac, a tak si jazdci v červenom prišli za double a Nemcovi sa ušiel pomyselný bronz. Štvrtý skončil Hamilton, za ním Button, Webber, Kubica, Rosberg, Schumacher a Petrov.

Veľká cena Nemecka (67 kôl, 306,458 km):

1. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 1:27:38,864 h
2. Felipe Massa (Braz.) Ferrari +4,196 s
3. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +5,121
4. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren +26,896
5. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +29,842
6. Mark Webber (Austr.) Red Bull +43,606
7. Robert Kubica (Poľ.) Renault +1 kolo
8. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes GP +1 kolo
9. Michael Schumacher (Nem.) Mercedes GP +1 kolo
10. Vitalij Petrov (Rus.) Renault +1 kolo
11. Kamui Kobajaši (Jap.) Sauber +1 kolo, 12. Rubens Barrichello (Braz.) Williams +1 kolo, 13. Nico Hülkenberg (Nem.) Williams +1 kolo, 14. Pedro de la Rosa (Šp.) Sauber +1 kolo, 15. Jaime Alguersuari (Šp.) Toro Rosso +1 kolo, 16. Vitantonio Liuzzi (Tal.) Force India +2 kolá, 17. Adrian Sutil (Nem.) Force India +2 kolá, 18. Timo Glock (Nem.) Virgin +3 kolá, 19. Bruno Senna (Braz.) Hispania +4 kolá

Nedokončili: Sebastien Buemi (Švajč.) Toro Rosso, Jarno Trulli (Tal.) Lotus, Sakono Jamamoto (Jap.) Hispania, Lucas di Grassi (Braz.) Virgin, Heikki Kovalainen (Fín.) Lotus

Priebežná klasifikácia (po 11 VC): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 157 bodov, 2. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 143, 3. Mark Webber (Austr.) Red Bull 136, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 136, 5. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 123, 6. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 94, 7. Robert Kubica (Poľ.) Renault 89, 8. Felipe Massa (Braz.) Ferrari 85, 9. Michael Schumacher (Nem.) Mercedes 38, 10. Adrian Sutil (Nem.) Force India 35, 11. Rubens Barrichello (Braz.) Williams 29, 12. Kamui Kobajaši (Jap.) Sauber 15, 13. Vitantonio Liuzzi (Tal.) Force India 12, 14. Sebastien Buemi (Švajč.) Toro Rosso 7, 15. Vitalij Petrov (Rus.) Renault 7, 16. Jaime Alguersuari (Šp.) Toro Rosso 3, 17. Nico Hülkenberg (Nem.) Williams 2

Pohár konštruktérov: 1. McLaren 300 bodov, 2. Red Bull Racing 272, 3. Ferrari 208, 4. Mercedes GP 132, 5. Renault 96, 6. Force India 47, 7. Williams 31, 8. Sauber 15, 9. Toro Rosso 10

Štart Veľkej ceny Nemecka.
Momentka z VC Nemecka.
+6Felipe Massa.
5 debata chyba