Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak bude zle, Bahrajn opäť odvolajú

Formula 1 sa v Bahrajne tento rok nemusí vôbec zastaviť. A to aj napriek tomu, že Svetová rada motoristického športu Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) minulý piatok rozhodla o znovuzaradení tamojšej veľkej ceny do tohtoročného kalendára.

08.06.2011 10:22
Bernie Ecclestone Foto:
Bernie Ecclestone.
debata

Pripustil to prezident FIA Jean Todt s tým, že ak sa organizácia podujatia ukáže pre F1 ako príliš riskantná, bude veľká cena znova odvolaná. „Ak budeme mať jasné správy o tom, že ide o riskantnú situáciu, potom to samozrejme vezmeme do úvahy,“ povedal Todt pre BBC.

V podobnom duchu ako Todt sa vyjadril aj promotér formuly 1 Bernie Ecclestone. Dokonca navrhol, aby sa preteky v Bahrajne nešli 30. októbra, ako to schválila Svetová rada, ale až ako záverečné podujatie roka. „V tejto chvíli neviem, čo sa bude diať,“ ozrejmil Ecclestone pre The Daily Telegraph. „Bolo by lepšie presunúť Bahrajn na koniec sezóny, a ak tam bude bezpečne, tak fajn, môžeme tam ísť. Ak nie, tak tam nepôjdeme a nevzniknú žiadne problémy. Vypočuli sme si správu FIA, ktorá hovorila, že v Bahrajne nie sú vôbec žiadne problémy. Ale ja som začul niečo iné a je vidieť, že musíme byť opatrní.“

Osemdesiatročný Ecclestone poznamenal, že prípadné presunutie Bahrajnu na neskorší termín, nie je žiadny problém. „Ten dátum môžeme zmeniť faxovým hlasovaním, ak to bude potrebné. Dá sa to urobiť, a to rýchlo,“ dodal.

Veľká cena Bahrajnu mala pôvodne 13. marca otvárať sezónu, ale pre politické protesty proti vláde a kráľovskej rodine, ktoré si vyžiadali niekoľko desiatok obetí, ju zrušili.

Minulotýždňové rozhodnutie Svetovej rady mnohí verejne kritizovali. Najmä jazdci a tímy, ktoré sa obávajú o bezpečnosť svojich zamestnancov. Bahrajnskí aktivisti už dokonca na termín konania pretekov naplánovali „Deň hnevu“, počas ktorého by v každom meste Bahrajnu mali vyjsť ľudia do ulíc, aby ukázali svoj hnev voči tamojšej vláde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba