Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Massa sa vrátil na miesto, kde takmer zomrel. Poďakovať sa a vyhrať

Boli to okamihy hrôzy. Zábery prasknutej prilby a zakrvaveného oka vtedy obleteli celý svet. Felipe Massa, ktorého počas kvalifikácie na lanskú Veľkú cenu Maďarska zasiahla uvoľnená pružina z monopostu brawn krajana Rubensa Barrichella, mal však veľké šťastie a vážnu nehodu prežil bez vážnejších následkov. A to aj napriek tomu, že stratil vedomie a niekoľko dní ho udržiavali v umelom spánku.

30.07.2010 17:06
F1, Hungaroring, Massa Foto:
Felipe Massa po tom, čo mu približne osemstogramová oceľová pružina prerazila prilbu.
debata

Odborníci sa neskôr zhodli, že o závažných následkoch či dokonca prípadnom úmrtí rozhodovali centimetre. Zásah pružiny do priezoru helmy na inom mieste mohol byť osudný. „Z tej nehody si vôbec nič nepamätám, hoci som ju neskôr videl niekoľkokrát. Keď sa vám stane podobná situácia, príliš o tom nepremýšľate, chcete len, aby to dopadlo čo najlepšie,“ uviedol na stránke tímu Ferrari.

Dvadsaťdeväťročný Brazílčan sa však rýchlo zotavil. Hoci musel vynechať zvyšok sezóny, už v novembri opäť si sadol do svojho ferrari. A tento víkend sa po roku opäť vrátil na Hungaroring.

Jeho prvé kroky smerovali k ľuďom, ktorí mu zachránili život. Poďakoval sa traťovým komisárom a lekárom, ktorí mu opatrne pomáhali dostať sa z auta. A aj personálu budapeštianskej Nemocnice ministerstva obrany, kde strávil týždeň. „Odviedli skvelú prácu, cítim k nim zvláštne puto,“ pokračoval.

Zmenila minuloročná nehoda jeho život? „Jazdím rovnako ako pred nehodou. Na tom sa nič nezmenilo,“ zdôraznil, ale vzápätí priznal: „Oveľa viac si cením život a obyčajné veci sú pre mňa dôležitejšie než kedysi. Nič už neberiem ako samozrejmosť. Neplatí to len pre mňa, každý by si mal važiť život. Ale cítim, akoby som veľmi zostarol.“

Brazílčan však zostáva predovšetkým jazdcom a v nedeľňajších pretekoch chce dosiahnuť další dobrý výsledok, ktorým by nadviazal na predchádzajúcu Veľkú cenu Nemecka, kde pre musel pred seba pustiť tímového kolegu Fernanda Alonsa a nakoniec skončil druhý. „Ak by sa mala podobná situácia opakovať aj na Hungaroringu, vyhrám ja,“ dodal.

debata chyba