Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Unikátny dron, parádne zábery: Z nula na sto za dve sekundy, udržal krok s formulou 1

Najlepší tím posledných sezón formuly 1 Red Bull sa pochválil parádnymi zábermi z najrýchlejšieho dronu na svete, ktorý dokázal držať krok s formulou 1.

27.02.2024 22:40
getthumbnail Foto:
Pilot najrýchlejšieho dronu na svete Ralph Hogenbirk a trojnásobný majster sveta Max Verstappen.
debata (1)

Samotná formula 1 nedávno testovala zábery z dronu, ale nakoniec ich zatiaľ pri výrobe prenosov z elitných pretekov využívať nebude a zostane verná klasickým záberom z vrtuľníku.

No tím Red Bull išiel pri filmovacom dni na okruhu v Silverstone ďalej. Pre zachytenie monopostu RB20 na svetoznámom okruhu bol postavený unikátny dron, ktorý vznikol iba pre túto udalosť.

Vývoj a testovanie dronu trvali viac ako rok. Súčasťou procesu boli aj testy na okruhoch so staršími formulami RB8 a RB9, ktorý pilotovali Liam Lawson a David Coulthard. Na vývoji sa podieľala holandská skupina Dutch Drone Gods a Red Bull Advanced Technologies.

Zatiaľ čo klasický dron letí rýchlosťou približne 60 km/h a na jedno nabitie vydrží vo vzduchu desiatky minút. tento dokáže letieť vyše 350 km/h, ale jeho batéria sa vybije už za tri minúty, čo bola jedna z mnohých výziev natáčania. Ďalšou boli prekážky na okruhu a nutnosť držať sa blízko monopostu.

Na samotnom štarte by dron takmer s istotou Maxa Verstappena na Red Bulle porazil. Na rýchlosť cez 300 km/h sa totiž dostane za štyri sekundy. Nikdy som si nemyslel, že uvidím dron letieť tak rýchlo len kvôli kamerovým záberom," uviedol Holanďan po tom, ako videl lietajúce teleso v akcii na okruhu. Pozrite si celý proces vývoja dronu:

„Na niektorých miestach bol veľmi blízko mňa. Bol som naozaj prekvapený, ako rýchlo dokázal držať krok a tiež ako blízko sa dokázal dostať v zákrutách. Dáva to iných pohľad na sledovanie formule 1,“ uviedol Verstappen pre oficiálny web Red Bullu.

Dron pilotoval Ralph Hogenbirk známy pod prezývkou Shaggy FPV, ktorý označil preteky s formulou 1 za najbláznivejšie natáčanie, ktoré zatiaľ v živote robil.

Števo Eisele Čítajte viac Eisele: Jazdiť za Ferrari chce každý. Hamilton má spoločné črty s Chárom a Jágrom, Horner je na odstrel
1 debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Red Bull Racing #Max Verstappen