Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIA oznámila, že Andretti spĺňa všetky požadované kritériá stať sa 11. tímom

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) v pondelok oznámila, že Michael Andretti spĺňa všetky požadované kritériá k rozšíreniu o 11. tím v seriáli F1.

02.10.2023 20:04
Michael Andretti Foto: ,
Michael Andretti.
debata

Toto rozhodnutie ešte Andretti Global a partnerskému Cadillacu nič nezaručuje. Svoju komerčnú hodnotu musia dokázať držiteľovi práv F1 (Liberty Media) a existujúcim tímom, ktoré sa ostro ohradzujú voči rozšíreniu štartového roštu.

Pondelkové vyhlásenie však bolo prvým dôležitým krokom v Andrettiho trojročnej snahe vrátiť jedno z najslávnejších mien F1 na vrchol motoristického športu. Mario Andretti vyhral v roku 1978 šampionát, jeho syn Michael absolvoval 13 pretekov v roku 1993.

"FIA je povinná schváliť žiadosti, ktoré sú v súlade s požiadavkami na vyjadrenie záujmu o kandidatúru. Tento postup sme dodržali pri rozhodovaní, že žiadosť Andretti Formula Racing LLC postúpi do ďalšej fázy procesu ich podávania.

Najbohatší pretekári v histórii formuly 1 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Medzi najväčšími boháčmi v histórii formuly 1...

Spoločnosť Andretti bola jediným subjektom, ktorý vo všetkých podstatných ohľadoch splnil stanovené kritériá," povedal prezident FIA Mohammed Ben Sulayem.

Existujúce tímy tvrdia, že expanzia im uberá z ich finančného podielu. Argumentovali, že ak Andretti veľmi chce tím, mal by si ho kúpiť. V roku 2016 to urobil Gene Haas, ktorý založil jediný tím vlastnený Američanmi.

Andretti uviedol, že jeho tím bude skutočne americkým, s podporou amerického sponzora a Američanom v monoposte.

V tohtoročnom kalendári F1 sú tri preteky v USA (Miami, Austin a premiérovo Las Vegas).

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Michael Andretti