Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmenili pravidlá, aby nás zastavili! Šéf Mercedesu sa sťažoval na udalosti spred dvoch rokov

Podľa šéfa stajne Mercedes Tota Wolffa sa vo formule 1 v nedávnej minulosti menili pravidlá kvôli tomu, aby bola zastavená dominancia jeho tímu. Uviedol to v súvislosti so súčasnou prevahou Red Bullu.

12.09.2023 19:20
Toto Wolff Foto:
Šéf stajne Mercedes Toto Wolff.
debata

Aj keď momentálne vo formule 1 kraľuje Red Bull, nie je to tak dávno, čo si veľkú prevahu nad konkurenciou užíval Mercedes.

Ešte v roku 2020 dokázal vyhrať 13 zo 17 pretekov sezóne a suverénne ovládol šampionát jednotlivcov aj Pohár konštruktérov.

V nasledujúcej sezóne sa situácia radikálne zmenila, keď sa na nemeckú stajňu dotiahol Red Bull. Výsledkom toho bol vyrovnaný súboj v posledných pretekoch ročníka medzi Lewisom Hamiltonom a nakoniec víťazným Maxom Verstappenom na Veľkej cene Abú Zabí v Saudskej Arábii.

Carlos Sainz Čítajte viac Z ruky jej strhli superdrahé hodinky. Hviezda F1 sa nedala a lupičov naháňala

„O titul medzi jazdcami sme v roku 2021 prišli z mnohých dôvodov,“ vyhlásil Wolff, ktorého cituje RacingNews365.com.

„Jedným z nich bol finálový závod, ale o titul sme prišli aj preto, že sa zmenili predpisy tak, aby sme prišli o našu výhodu,“ pokračoval šéf Mercedesu.

Treba pripomenúť, že pred sezónou 2021 sa menili pravidlá v oblasti podlahy monopostov pred prednými kolesami. Vozidlá kvôli tomu prišli zhruba o desať percent prítlaku. Oficiálnym dôvodom tohto kroku bolo zvýšenie bezpečnosti.

791023495 Čítajte viac Dojímavá scéna v F1: Chlapca vydesila nehoda, najlepší tím mu pripravil doživotný zážitok

„Sezóna 2020 bola z nášho pohľadu superdominantná. Myslím, že naše auto bolo najlepšie, aké sme kedy mali. Potom sa ale zmenili predpisy súvisiace s podlahou, aby nás zastavili,“ skonštatoval Wolff a pokračoval:

„Z výsledkov v roku 2021 sme potom mohli vidieť, že nie sme tak konkurencieschopní, ako Red Bull. V Silverstone sme však dokázali opäť odomknúť potenciál nášho monopostu a vrátiť sa späť. Pravidlá sa vtedy úplne zmenili s cieľom reštartovať rozloženie síl medzi tímami.“

Modelky, cyklistka i hudobníčka. Krásky jazdcov F1 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Max Verstappen (Red Bull) - Kelly Piquetová....
debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #formula 1 #Red Bull Racing #Max Verstappen #Toto Wolff