Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetko bolo nachystané, tichá podpora Putina ich vyšla draho. F1 v dlhoočakávanom dejisku nebude

Africký kontinent je už takmer tri desaťročia "bielym miestom" na mape seriálu majstrovstiev sveta monopostov F1.

07.07.2023 13:49
Formula, preteky Foto: ,
Štart pretekov formuly 1 na archívnej snímke.
debata (3)

Po dlhých rokoch a prvýkrát od roku 1993 sa mala v kalendári „kráľovnej motoršportu“ objaviť Veľká cena Juhoafrickej republiky na okruhu Kyalami pri Johannesburgu.

Všetko bolo nachystané a chýbalo už len oficiálne vyhlásenie, no vedenie F1 náhle zmenilo názor.

Ako referuje poľský web sportowefakty­.wp.pl, dôvodom je mocenské prepojenie JAR s režimom ruského vodcu Vladimira Putina.

Lewis Hamilton Čítajte aj Hamilton ventiloval frustráciu: Keby som to vedel, nikdy by som nesúhlasil

Na spomenutom okruhu Kyalami sa mala už v tomto roku uskutočniť Veľká cena JAR. Pre finančné nezhody však rozhovory stroskotali prakticky na „cieľovej rovinke“, no po čase ich obnovili a preteky na juhu afrického kontinentu v roku 2024 sa zdali byť prakticky isté.

Tamojší promotér mal dokonca na tento účel prichystať až 50 miliónov dolárov. Keď však v stredu vedenie F1 predstavilo kalendár na budúci rok, JAR v ňom chýbala.

Predstavitelia F1 v ostatných mesiacoch sledovali počínanie Juhoafrickej republiky a povedali si „dosť“.

Verstappen Leclerc Čítajte aj V F1 nič nové. Verstappen vyhral piatykrát za sebou a prekonal legendárneho Sennu

Pre organizáciu, ktorá po vypuknutí vojny na Ukrajine okamžite odsúdila ruskú agresiu, zrušila Veľkú cenu Ruska a prerušila všetky kontakty s agresorským štátom, bolo zachovanie jej dobrého mena zvlášť dôležité.

O osude Veľkej ceny JAR napokon rozhodli správy spred dvoch mesiacov. Americký veľvyslanec v JAR Reuben Brigety vtedy obvinil túto krajinu z poskytnutia zbraní Rusku.

Podľa neho sa tak udialo prostredníctvom nákladnej lode, ktorá v decembri na tri dni tajne zakotvila na námornej základni neďaleko Kapského mesta. Brigety povedal, že zbrane boli naložené na plavidlo na námornej základni Simon's Town a následne prevezené do Ruska.

Lewandowski a Medvedev Čítajte aj Rus a Poliak môžu byť bratia, pre peniaze. Lewandowski pobúril fotkou s Medvedevom

Juhoafrická republika sa od začiatku vojny na Ukrajine vyhýba odsúdeniu ruskej invázie a nedávne kroky vystavili najrozvinutejšiu africkú krajinu obvineniam, že sa fakticky postavila na stranu Ruska.

Svedčí o tom tiež posilnenie vzťahov s Ruskom, spoločné vojenské cvičenia s Moskvou a Pekingom či postoj voči Putinovi, na ktorého je vydaný zatykač Medzinárodného trestného súdu. V súvislosti so šéfom Kremľa JAR naznačila, že ho v prípade možnej návštevy krajiny nezatkne.

JAR a Rusko sú partnermi v rámci skupiny veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, ktorá zahŕňa aj Brazíliu, Čínu a Indiu.

9 Reims Čítajte aj Okruh duchov. Preháňali sa po ňom legendy F1, potom chátral. Z detailov zamrznutých v čase naskakujú zimomriavky

Ochotu pripojiť sa k tejto skupine nedávno vyjadrili aj ďalšie krajiny ako Irán, Argentína, Mexiko, Saudská Arábia či Spojené arabské emiráty.

V prípade Brazílie, Číny či krajín Blízkeho východu však vedenie F1 neuvažuje o odstránení pretekov z kalendára seriálu. Tieto krajiny však, na rozdiel od JAR, nie sú podozrivé z dodávok zbraní Moskve.

Dokonca aj Peking pravidelne popiera, že by podporoval Putinovu armádu a americká rozviedka opakuje, že hoci existujú „isté obavy“, tak „neexistujú žiadne dôkazy“ o tom, že by sa do Ruska posielala vojenská technika.

Navyše, F1 má s krajinami dlhodobé zmluvy na organizáciu pretekov a ak by ich vypovedala, musela by platiť zmluvné pokuty. Za zmienku však stojí fakt, že zmluva o VC Číny vyprší na konci roka 2025.

Najbohatší pretekári v histórii formuly 1 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Medzi najväčšími boháčmi v histórii formuly 1...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #vojna na Ukrajine #Kyalami