Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úradujúci šampión uzemnil súperov, ktorí sa sťažujú na totálnu dominanciu Red Bullu

Úradujúci dvojnásobný majster sveta monopostov F1 Max Verstappen môže na nedeľňajšej Veľkej cene Rakúska prekonať zápis brazílskeho trojnásobného šampióna Ayrtona Sennu v počte víťazných pretekov v seriáli.

30.06.2023 17:56
Max Verstappen Foto:
Max Verstappen.
debata

Pri tohtoročnej dominancii tímu Red Bull aj súperi očakávajú, že sa to 25-ročnému Holanďanovi podarí a stane sa v tomto ohľade piaty najúspešnejší pilot v histórii F1.

Max Verstappen má na konte 41 víťazných veľkých cien, s ktorými mu v historickom poradí patrí spoločná piata priečka so Sennom.

Viac triumfov dosiahli v F1 iba štvornásobní majstri sveta Francúz Alain Prost (51) s Nemcom Sebastianom Vettelom (53) a sedemnásobní šampióni Nemec Michael Schumacher (91) s Britom Lewisom Hamiltonom (103). Jediný aktívny je z nich Hamilton, ktorý jazdí za Mercedes.

Domáci okruh „červených býkov“ v Spielbergu by mal opäť najviac vyhovovať práve rakúskemu zoskupeniu, jazdci ktorého zvíťazili vo všetkých ôsmich pretekoch tejto sezóny. Ostatní piloti si uvedomujú, že Vestappena a jeho mexického tímového kolegu Sergia Péreza len ťažko zdolajú.

Lewis Hamilton Čítajte viac Hamilton ventiloval frustráciu: Keby som to vedel, nikdy by som nesúhlasil

„Stále majú veľký náskok. Momentálne všetkých valcujú, lebo odviedli naozaj dobrú prácu s monopostami,“ vyhlásil Hamiltonov krajan a tímový kolega George Russell.

Dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso na štvrtkovej tlačovej konferencii žartoval, že má šancu zvíťaziť len v tom prípade, keď obaja jazdci Red Bullu nedokončia preteky. Na ostatnej Veľkej cene Kanady skončil Španiel druhý s nie veľkou stratou na Verstappena, čo mu dalo nádej do zvyšku ročníka.

„Len dva týždne predtým v Barcelone sme na neho stratili minútu. Musíme si počkať na iný typ okruhu,“ myslí si 41-ročný víťaz 32 pretekov v F1.

Alonsov krajan Carlos Sainz zo Scuderie Ferrari prilial olej do ohňa tvrdením, že „Red Bull svojím spôsobom zabil konkurenciu a my nie sme jediní, ktorí tým trpia“. Verstappen si však nerobí ťažkú hlavu zo sťažností súperov či fanúšikov na nadvládu seba a svojho tímu.

„Veľa vecí v živote nie je fér,“ odkázal mladý Holanďan, ktorý má v hodnotení jazdcov 69-bodový náskok pred Pérezom.

Najbohatší pretekári v histórii formuly 1 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Medzi najväčšími boháčmi v histórii formuly 1...
debata chyba
Viac na túto tému: #Ayrton Senna #Max Verstappen