Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naviguje v politickom ringu i v púšti: Dakar je ako videohra

Musíte byť pravým motoristickým fanatikom, ak ste ochotný obetovať čas, peniaze a podstupovať riskantné, neraz život ohrozujúce manévre na Rely Dakar. Už 31. decembra budú na štarte tohtoročnej edície v Saudskej Arábii pripravení aj štyria Slováci.

29.12.2022 09:55
Ľuboš Schwarzbacher a Juraj Ulrich. Foto:
Navigátor Ľuboš Schwarzbacher (vpravo) s pilotom Jurajom Ulrichom.
debata

Na najslávnejších motoristických rely pretekoch sa už po štrnásty raz predstaví motocyklista Štefan Svitko, na štvorkolke to bude premiérovo Juraj Varga a v automobilovej kategórii Dakar Classic si po vlaňajšej premiére púštne dobrodružstvo zopakuje dvojica Juraj Ulrich (pilot) – Ľuboš Schwarzbacher (navigátor).

Posledný menovaný v minulosti pôsobil napríklad aj ako hovorca Ministerstva zahraničných vecí pod vedením Mikuláša Dzurindu, za vlády premiérky Ivety Radičovej.

Všade navigátor

Nadnesene by sa dalo povedať, že Schwarzbacher je navigátorom nielen v automobile, ale aj v politike. Je to náročnejšie povolanie, ako sa trápiť s dunami na pretekoch v púšti?

635851887 Čítajte viac Aktivistom odzvoní aj vo formule 1. FIA preto upravila predpisy

„Záleží na tom, pre akého politika robíte. V Dzurindovom prípade to ťažké nie je. Je totiž dobrý rétor a skúsený človek, nie je s ním veľa práce,“ vraví Schwarzbacher, ktorý potvrdzuje, že dvojnásobný premiér pracuje na novom politickom projekte.

Schwarzbacher sa k rýchlym autám dostal úplnou náhodou ako redaktor spravodajstva Slovenskej televízie. „Tá mediálne podporovala expedíciu na Island, na ktorej sa mohol zúčastniť aj jeden redaktor. Vybrali ma a na Islande som strávil celý mesiac v aute,“ spomína. Šoférom v krajine gejzírov bol Juraj Ulrich.

Tam spoznal svojho budúceho parťáka na Rely Dakar. Neskôr spoločne absolvovali expedíciu v Iráne a v roku 2010 mal premiéru ako navigátor. „Tú som absolvoval s Jurajom na diaľkovej rely Budapešť – Bamako, ktorá sa ide po originálnych trasách slávnej Rely Dakar ešte z čias, keď sa konala v Afrike. Cieľ však nemá v Senegale, ale v Mali,“ konštatuje Schwarzbacher.

Posádka Ulrich Schwarzbacher Dakar Teamu na... Foto: Hugo Bach
do clanku 1 Posádka Ulrich Schwarzbacher Dakar Teamu na minuloročnom Dakare.

Ich cesty sa opäť spojili vlani, keď sa prvýkrát zúčastnili na Rely Dakar. V kategórii Dakar Classic napokon skončili vo svojej triede na 20. mieste, v absolútnom poradí sa umiestnili na 51. pozícii. Posádka Ulrich – Schwarzbacher verí, že na najbližšom Dakare bude vo výsledkovej listine vyššie.

„Prvoradým cieľom je samozrejme preteky dokončiť. Druhým byť na tom lepšie, ako naposledy. Máme viac skúseností, vieme, čo očakávať. Hádam sa nám to podarí,“ vyjadruje športové túžby.

Dôležité technológie

Jeho úloha ako navigátora je jasná: nezablúdiť, byť včas tam, kde treba byť a vyhnúť sa nebezpečným haváriám v náročných terénnych podmienkach. K tomu mu slúžia tri dôležité technologické zariadenia.

Prvým je elektronický roadbook, ktorý v nedávnej minulosti nahradil klasické papierové mapy. „Tie máme samozrejme k dispozícii v prípade, keby elektronické pomôcky zlyhali,“ vysvetľuje. Druhým je zariadenie Iritrack, vďaka ktorému môžu organizátori sledovať v reálnom čase pohyb každého účastníka Dakaru na trati. Je kľúčovým pre bezpečnosť pretekárov v prípade neočakávaných problémov.

Štefan Svitko. Čítajte viac Svitko ovládol skutočný Dakar. Pred druhým mal nevídaný náskok

„Iritrack nás stále monitoruje. Keď zastaneš, stlačíš zelené tlačidlo a musíš sa ohlásiť. Ak sa neozveš, organizátori po teba vyšlú vrtuľník.“ Tretím je takzvaný Crisartech, ktorý kontroluje potrebnú rýchlosť pre splnenie určených časov na checkpointoch, čo je v kategórii Dakar Classic kľúčové.

Napriek viacerým pomôckam však nebezpečenstvo číha za každým rohom. Navigácia totiž neprezradí, čo presne sa skrýva za horizontom a pieskovými dunami, ktoré automobily prekonávajú vo vysokých rýchlostiach.

Ľuboš Schwarzbacher. Foto: Hugo Bach
do clanku 2 Ľuboš Schwarzbacher.

Schwarzbacher prezrádza, že účasť na Dakare vyšla jeho tím zhruba 60-tisíc eur – vrátane štartovného pre pilota, navigátora, dvojčlennú posádku asistenčného vozidla, letenky, náhradné diely či dopravy materiálov do Saudskej Arábie z prístavu v Marseille.

„Medziročne v nákladoch nenastal výraznejší rozdiel. Presne sme vedeli, do čoho ideme a podľa toho sme sa zariadili,“ vraví. Účasť posádky vykrývajú sponzori. Každý člen tímu musel so sebou priniesť partnera, ktorý sa podieľa na pokrytí celkového rozpočtu.

Schwarzbacher priznáva, že každý štart na Dakare je skúsenosťou na nezaplatenie, pri ktorej spoznáva nových ľudí a čelí mnohým nepoznaným výzvam. „Je to jednoducho obrovský zážitok, adrenalín, emócia, reset, vytrvalosť – dvojtýždňový život ako vo videohre alebo vo filme,“ dodáva na záver.

Ako vyzerajú a čomu sa venujú víťazi VC Monaka F1 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Legendárny Jackie Stewart triumfoval v Monaku v...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #motorizmus #Rely Dakar #Ľuboš Schwarzbacher