Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Studená vojna v F1. V spore tímu z USA s ruskou firmou ide o milióny

Keď vlani prišlo k spojeniu amerického tímu Haas s ruským sponzorom Uralkali, bolo to zvláštne. Stajňa kontrakt ukončila kvôli vojne na Ukrajine.

15.04.2022 16:58
Pôvodný monopost tímu Haas pre sezónu 2022. Foto:
Pôvodný monopost tímu Haas pre sezónu 2022 bol lemovaný vo farbách ruskej vlajky.
debata (5)

Tento krok Haasu bol očakávaný a aj pochopiteľný. Menej pochopiteľné je, že americký tím odmietol spoločnosti Uralkali vrátiť 12 miliónov eur, ktoré poskytol pre sezónu 2022.

A práve spomínaná čiastka je dôvodom zatiaľ iba mediálnych a čoskoro pravdepodobne aj súdnych ťahaníc medzi Haasom a Uralkali.

Po invázii Ruska na Ukrajinu konal Haas veľmi rýchlo. Z vozidla ešte pred záverečnými testami odstránil ruské vlajky a krátko nato vyhodil aj pilota Nikitu Mazepina, syna Dmitrijho Mazepina, šéfa Uralkali.

Nikita Mazepin. Čítajte viac Luxus za 105 miliónov. Mazepinovci prišli po F1 aj o vilu na Sardínii

Po jednostrannom ukončení zmluvy pohrozila ruská firma tej americkej súdnym konaním. Chemický gigant vyrábajúci hnojivá napísal Haasá list, v ktorom požaduje vrátanie peňazí.

Haas to rázne odmietol a v odpovedi ruskej spoločnosti odkázal, že zmluva bola ukončená na základe klauzuly, podľa ktorej nesmú sponzori konať tak, aby kazili povesť a imidž tímu formuly 1.

Haas trvá na tom, že okolnosti, za ktorých bola zmluva vypovedaná, znamenajú, že nemusí vrátiť žiadne prostriedky.

Charles Leclerc po triumfe na VC Austrálie. Čítajte viac Leclerc išiel na Ferrari ako stroj a má druhý triumf. Verstappen vypadol

„Podľa jednomyseľných právnych vedcov a judikatúry strana, ktorá vypovedá zmluvu pre porušenie druhej strany, nie je povinná vrátiť druhej strane to, čo už podľa zmluvy dostala,“ uvádza sa v liste Haasu.

Vo vyhlásení, ktoré spoločnosť Uralkali vydala minulý mesiac, dala jasne najavo, že verí, že jednostranné ukončenie jej sponzorskej zmluvy so spoločnosťou Haas bolo nerozumné.

„Uralkali má v úmysle chrániť svoje záujmy v súlade s platnými právnymi postupmi a vyhradzuje si právo začať súdne konanie, požadovať náhradu škody a žiadať o vrátenie značných súm,“ uviedla spoločnosť.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
5 debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Nikita Mazepin #Haas F1 Team