Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozdrvenú kosť nahradila doštička. Massa sa vrátil k maďarskému hororu

Ferrari v bariére z pneumatík, prasknutá prilba a zakrvavené oko vystrašeného Felipe Massu. Hororové chvíle z kvalifikácie na Veľkú cenu Maďarska v júli 2009 sa viacerým fanúšikom formuly 1 vryli do pamäti.

22.05.2020 12:06
Felipe Massa Foto: ,
Chvíle strachu. Felipe Massa krátko po nešťastnom incidente v kvalifikácii VC Maďarska 2009.
debata

Brazílskeho pretekára zasiahla uvoľnená pružina z monopostu krajana Rubensa Barrichella. Massu niekoľko dní udržiavali v umelom spánku.

Napokon mal veľké šťastie a strašidelnú nehodu na Hungaroringu prežil bez vážnejších následkov.

Zásah pri rýchlosti 250 km/h

Okamih sa však mohol skončiť tragédiou. Po ďalších analýzach sa odborníci zhodli, že Massu od závažných následkov, ale aj úmrtia delili centimetre.

Stránka Motorsport.tv si vo svojom dokumente pripravila spomienku na Massu. Je medzi štvorkou jazdcov opisujúcich svoje úspechy, zlyhania, boj v nemilosrdnom prostredí F1 či nehody ohrozujúce život.

„Pri výjazde zo zákruty číslo 5 Rubens stratil tretiu pružinu z monopostu pri rýchlosti okolo 250 km/h. Zasiahla ma do hlavy,“ spomína Massa.

Po otázke, koľko súčiastka vážila, odpovedal: „Medzi kilogramom a 900 gramami.“

VIDEO: Nehoda Felipeho Massu v kvalifikácii VC Maďarska 2009

„Išiel som do nemocnice. Podstúpil som náročnú operáciu. Odletel som späť do Brazílie, kde ma čakala ďalšia. Bolo to mesiac po nehode. Vložili mi sem doštičku (ukazuje nad ľavé oko), pretože som v tejto časti prišiel o kosť,“ dopĺňa k operácii poškodenej lebkovej kosti.

V spomínanej sezóne 2009 sa vtedajší pretekár Ferrari už na štarte nepredstavil. Do monopostu si sadol v novembri.

„Trvalo to dlhý čas. Chcete sa vrátiť k pretekaniu, ale nemyslíte na to, že sa vám môže niečo stať. Keď sa vám prihodí takáto vec, svoj život i ostatných ľudí si vážite oveľa viac,“ zdôveril sa už bývalý pretekár F1.

Pružina podobná tej, ktorá zasiahla do hlavy... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Felipe Massa Pružina podobná tej, ktorá zasiahla do hlavy Felipeho Massu.

Pokrok v bezpečnosti

Uvedomuje si, že nešlo len o šťastie, ale bez vážnych následkov vyviazol aj vďaka veľkému pokroku v bezpečnosti motoristického športu. Po nehode sa ešte o niečo zvýšila.

Výskum poškodenia jeho prilby pomohol zaviesť prvky, ktoré sú dnes povinnou súčasťou každej helmy vo formule 1, bez ohľadu na výrobcu. Pásik nad zorným poľom pretekára je zo zylonu, z ktorého sa vyrábajú aj nepriestrelné ves­ty.

Massa sa v roku 2010 vrátil na miesto nehody. Pred VC Maďarska poďakoval traťovým komisárom a lekárom, ktorí mu pomohli dostať sa z auta.

Felipe Massa. Foto: SITA/AP, Felipe Dana
Massa Felipe Massa.

"Oveľa viac si cením život a obyčajné veci sú pre mňa dôležitejšie než kedysi. Nič už neberiem ako samozrejmosť. Neplatí to len pre mňa, každý by si mal vážiť život. Ale cítim, akoby som veľmi zostarol,“ hovoril vtedy.

Dnes jazdí v elektronickej Formule E, v kráľovnej motošportu pôsobil v rokoch 2002 – 2017, dosiahol 11 triumfov a 41-krát stál na pódiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Felipe Massa #Veľka cena Maďarska #Rubens Barrichello