Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liečba Baby Schumim nezabrala. Alfa samec hrá poker

Na začiatku kariéry ho volali Baby Schumi. Prezývka podľa slávneho krajana, najúspešnejšieho jazdca v histórii formuly 1 Michaela Schumachera, ho hnevala.

16.05.2020 08:48
VC Brazílie 7 Foto: ,
Sebastian Vettel s lúčiacim sa Michaelom Schumacherom.
debata

Sebastian Vettel však postupne musel uznať, že jeho štyri majstrovské tituly vo farbách Red Bullu sú viac než solídnym priblížením sa k veľkému idolu.

Keď v októbri 2014 Ferrari oznámilo, že v ďalšej sezóne nasadí Vettela, fanúšikovia pookriali a novinári písali o ďalšej liečbe Nemcom. Schumacher totiž ako 27-ročný (presne ako v tom čase Vettel) prišiel do tímu z Maranella, ktorý čakal na titul od roku 1979. V piatej sezóne sa ho dočkal. A vo veľkolepej šnúre v rokoch 2000 – 2004 sa stal päťkrát šampiónom.

Po tejto ére však prišiel niekoľkoročný útlm bez jazdeckého titulu. Slávnu stajňu mala prebudiť posila s víťaznou náturou. Vettelove začiatky na rovnakej motokárovej dráhe v nemeckom Kerpene, kde absolvoval prvé kolá ikonický Schumacher, boli len bonusom v príbehu.

Sebastian Vettel. Foto: SITA/AP, Joan Monfort
Sebastian Vettel Sebastian Vettel.

Nenapodobiteľný efekt

Vettelovi sa však za päť rokov nepodarilo splniť si detský sen o titule vo Ferrari. V skrátenej sezóne bude mať 32-ročný blondiak s chlapčenskou tvárou poslednú šancu potešiť temperamentných tifosi.

Jeho spolupráca sa totiž po tomto ročníku skončí. S najlepšou bilanciou dvoch druhých miest v celkovom hodnotení. Vettelova prezývka, odkazujúca na mladšiu verziu legendy, v médiách postupne vybledla…

Taliani mali záujem predĺžiť s ním zmluvu o jeden rok, čo rodák z Heppenheimu, zvyknutý na dlhodobé kontrakty, odmietol.

„Schumacher efekt sa nedá len tak napodobniť. Nepodarilo sa to ani Fernandovi Alonsovi,“ povedal bývalý jazdec, dnes motoristický expert Robert Doornbos.

Sebastian Vettel (vľavo) a Fernando Alonso v... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Sebastian Vettel, Fernando Alonso Sebastian Vettel (vľavo) a Fernando Alonso v júni 2016.

Stránka tímu priniesla Vettelovo netradične úprimné stanovisko. "Na dosiahnutie čo najlepšieho výsledku v tomto športe je nevyhnutné, aby boli obe strany v dokonalej harmónii. S tímom sme si uvedomili, že nemáme spoločnú túžbu pokračovať po sezóne.

Otázka financií nezohrávala žiadnu úlohu. Takto nepremýšľam a nikdy ani nebudem,“ poprel špekulácie o tom, že sa mu málil sezónny plat 12 miliónov (vraj ho považoval za žart) eur. Pre informáciu, jeho súčasný kontrakt mu zabezpečí 40 miliónov.

Jeho o 10 rokov mladší tímový kolega Charles Leclerc, ktorý ho vlani pri svojom debute v červenej kombinéze zdolal, vraj mal zarobiť viac… Mimochodom, v budúcej sezóne Vettela po boku Monačana vystrieda 25-ročný Carlos Sainz z McLarenu. Dvojica sa stane najmladšou vo Ferrari za posledné polstoročie.

Dvaja alfa samci sú riziko

Vettelovi od príchodu dravého Leclerca začala chýbať podporu tímu, ktorú veľmi potreboval. „Neúspech bol preňho bolestivý a to najmä vlani, keď za Leclercom zaostal. Vettel sa pri ňom dopúšťal chýb a spadol z top pozície,“ myslí si Doornbos.

Ďalšie kroky Vettela vytvárajú priestor pre špekulácie. Do štvrtka sa hovorilo o pokračovaní v McLarene, tento scenár však padol. Od sezóny 2021 sa doň presunie Daniel Ricciardo z Renaultu. Logickým riešením v tejto rošáde je tak Vettelov angažmán vo francúzskej stajni. Otáznou je ale jeho šanca bojovať o popredné priečky a tiež či dokáže Vettela zaplatiť.

Do úvahy pripadal aj návrat do Red Bullu, v ňom však všetko postavili na Maxovi Verstappenovi, chrbát mu kryje Alex Albon. Príchod Vettela by tento plán mohol naštrbiť.

Lewis Hamilton z Mercedesu (vľavo) sa teší z... Foto: Reuters, CARLOS JASSO
Lewis Hamilton, Sebastian Vettel Lewis Hamilton z Mercedesu (vľavo) sa teší z víťazsva nad VC Mexika s druhým Sebastianom Vettel z Ferrari.

„Skúsenosti viackrát ukázali, že dvaja alfa samci v jednom tíme nevedú k ničomu dobrému,“ povedal šéf rakúskeho tímu Christian Horner pre Sky Sports.

A čo majstrovský Mercedes? Novinár Ralf Bach z portálu F1-insider.com v tom má jasno: „Vettel teraz jednoducho hrá poker – Mercedes alebo nič. Zostať v F1 chce iba v prípade, že dostane auto, s ktorým sa stane majstrom sveta. Vettel špekuluje o sedačke Valtteriho Bottasa, pretože pozícia Lewisa Hamiltona je pevná.“

Ako naznačil, v prípade, že sa mu do nemeckého tímu nepodarí dostať, mohol by ukončiť kariéru, prípadne si dať pauzu.

Úkryt pred svetom

„Nemôžeme to ignorovať,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff pre DPA ku skutočnosti, že z Vettela sa stal voľný hráč. Zároveň poukázal na lojálnosť súčasnej zostavy. Riskoval by však v tíme dvoch výbušných, dovedna desaťnásobných šampiónov? Wolffa s Vettelom spája priateľstvo a nie je vylúčené, že vedia niečo, čo motoristický svet ešte nie.

Vettelovi svetlá reflektorov prekážajú, pred okolitým svetom si vytvoril štít. S manželkou Hannou, s ktorou sa pozná od strednej školy, má tri deti. Po každej veľkej cene sa vyberie za rodinou do Švajčiarska, čo Talianom nie je veľmi po chuti.

Taktiež je unikátny v tom, že dlhodobo odmieta prezentáciu na sociálnych sieťach, aj v čase koronavírusu obľúbených virtuálnych pretekoch debutoval len pred 10 dňami, niekoľko týždňov po viacerých pilotoch. Napriek tomu je to z jeho pohľadu pokrok. A znamenie, že nových výziev sa nebojí…

Jeho rozlúčka s Ferrari bude poriadne priškrtená. Z pôvodných 22 veľkých cien v kalendári zrušili alebo odložili už desať. Najnovší a najoptimistickejší scenár začiatku sú dvoje pretekov 5. a 12. júla v rakúskom Spielbergu. Ako inak, bez divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #F1 #Sebastian Vettel #Michael Schumacher