Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mercedes získal v Barcelone double, stupne víťazov bez Ferrari

Žiadna dráma sa nekonala. Veľkú cenu Španielska, piate podujatie MS automobilov F1, suverénnym spôsobom ovládol Lewis Hamilton.

13.05.2018 17:03 , aktualizované: 17:59
Spain F1 GP Auto Racing Foto: ,
Lewis Hamilton oslavuje triumf na VC Španielska.
debata

Britský jazdec tímu Mercedes vyhral už sobotňajšiu kvalifikáciu a včera len potvrdil, aký dôležitý je na okruhu v Barcelone zisk pole position.

„Dnes to bola absolútna synergia, ja a auto. To mi zatiaľ v tejto sezóne trochu chýbalo. Bolo to skvelé a nemal som v pretekoch žiadny problém,“ tešil sa Hamilton ešte v prvom rozhovore na pódiu. "Máme inovácie, ktoré nám pomohli, a všetko fungovalo, ako malo,“ doplnil.

Obhajca titulu vďaka 64. víťazstvu v kariére zvýšil svoj náskok na čele šampionátu pred druhým Sebastianom Vettelom už na 17 bodov. Nemecký pilot Ferrari, tretí v kvalifikácii, jazdil dlho na druhej pozícii, ale 24 kôl pred koncom sa počas virtuálnej spomaľovacej fázy trocha nečakane rozhodol aj pre druhú výmenu pneumatík. Prepadol sa až na štvrté miesto a nedokázal sa už prepracovať vyššie.

Formula 1 v Barcelone Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Sebastian Vettel.

Dominanciu Mercedesu podčiarkol druhou priečkou Fín Valtteri Bottas, tretí skončil Max Verstappen z Red Bullu. Pre mladého Holanďana to bolo prvé pódiové umiestnenie od lanskej Veľkej ceny Mexika.

"Auto fungovalo perfektne, tu sa ťažko predbieha, ale podarilo sa mi dostať dopredu inak. Mal som aj trochu šťastie, keď Kimi odstúpil a potom keď Sebastian zašiel do boxov, konečne mi to vyšlo,“ skonštatoval Verstappen, ktorý záver odjazdil s poškodeným predným krídlom po kolízii s Lancom Strollom (Williams).

„Auto síce nevyzerá tak pekne, ale zdá sa, že išlo stále rovnako. Takže poškodenie mi nakoniec nevadilo,“ smial sa v cieli. "Na predbehnutie Valtteriho som veľmi nemyslel, bol príliš ďaleko.“

Najdramatickejší moment sa udial krátko po štarte, v tretej zákrute sa roztočil Grosjean (Haas), ktorému sa nevyhli Hülkenberg (Renault) a Gasly (Toro Rosso), a na trať na šesť kôl vyšlo bezpečnostné vozidlo.

VC Španielska

1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:35:29,972, 2. Bottas (Fín./Mercedes) +20,593, 3. Verstappen (Hol./Red Bull) +26,873, 4. Vettel (Nem./Ferrari) +27,584, 5. Ricciardo (Aus./Red Bull) +50,058, 6. Magnussen (Dán./Haas), 7. Sainz (Šp./Renault), 8. Alonso (Šp./McLaren) všetci –1 kolo, 9. Pérez (Mex./Force India), 10. Leclerc (Mon./Sauber) obaja –2 kola.

Poradie MS, jazdci: 1. Hamilton 95 b., 2. Vettel 78, 3. Bottas 58, 4. Räikkönen (Fín./Ferrari) 48, 5. Ricciardo 47.

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 153, 2. Ferrari 126, 3. Red Bull 80, 4. Renault 41, 5. McLaren 40.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #F1 #VC Španielska