Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál Paradise Papers. V daňových rajoch bohatol aj svetový šampión

Pred týždňom získal v Mexiku svoj štvrtý titul v F1. Stránky novín ale teraz Lewis Hamilton plní z iného dôvodu. Práve meno britského pilota figuruje v dokumentoch Paradise Papers, ktoré ukazujú, ako fungujú daňové raje. Hamilton sa podľa nich vyhol plateniu dane za svoje súkromné lietadlo "Bombardier".

07.11.2017 19:25
Lewis Foto: ,
Lewis Hamilton získal na októbrovej VC Mexika svoj štvrtý titul majstra sveta.
debata

O prípade informuje aj portál ČT Sport.

Rozloha ostrova Man činí iba 572 štvorcových kilometrov, počet obyvateľov tohto britského korunného územia siaha k 85 000 obyva­teľom.

Nie sú to nijak závratné čísla. To nasledujúce už je však zaujímavejšie. Na ostrove Man je registrovaná takmer tisícka súkromných lietadiel, čím sa relatívne bezvýznamné územie radí za Nemecko na druhé miesto v Európe.

Anomália? Možno, ale skôr ide o vopred premyslenú stratégiu. Vďaka nastrčeným firmám registrovaným na ostrove Man sa dá podľa zverejnených dokumentov Paradise Papers vyhnúť plateniu dane, ktorú by inak majitelia súkromných lietadiel museli pri dovoze zaplatiť.

Jedným z mien figurujúcich v Paradise Papers je aj štvornásobný šampión F1 a jeden z najpopulárnejších športovcov sveta Lewis Hamilton.

Britský pilot sa vďaka nastrčeným firmám vyhol plateniu dane vo výške 3,5 milióna eur. Ako to dokázal? Svoj žiarivo červený stroj „Bombardier“ importoval z Kanady najskôr cez ostrov Man, kde dostal od úradov potrebný formulár potvrdzujúci vyrovnanie dane.

Podmienkou udelenia takého potvrdenia je prenajímanie lietadla na charterové lety. Údaje z Paradise Papers ale ukazujú, že Hamilton si prostredníctvom vopred založenej firmy de facto prenajímal lietadlo sám sebe.

To mu umožnilo vyhnúť sa plateniu dane – a nevadilo, že Hamiltonov „Bombardier“ sa na ostrove Man už nikdy neobjavil, i keď tam zostáva registrovaný ako charterové lietadlo.

Podľa informácií zverejnených aj denníkom Guardian strávil v roku 2013 na ostrove Man necelú hodinu a pokračoval do Stuttgartu, kde ho čakal míting s tímom Mercedes.

Hamilton sám v reakcii uviedol, že také konanie nie je v žiadnom prípade ilegálne. Legenda motoršportu tiež dodala, že jej obchodné aktivity spravujú odborníci, ktorým dôveruje.

Podľa právnych expertov, ktorých citoval Guardian, ale celá schéma pôsobí ako umelo vykonštruovaná práve z toho dôvodu, aby sa Hamilton vyhol plateniu daní. Daňoví úradníci v Anglicku už oznámili, že celému prípadu sa budú venovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #F1 #Paradise Papers