Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton má prvý majstrovský mečbal. Vettel odsúdil psychologické hry

Matematika je neoddeliteľnou súčasťou formuly 1. Čísla môžu vo finále priniesť eufóriu z vytúženého úspechu na jednej strane, trpké sklamanie zo zlyhania na druhej.

21.10.2017 05:00
debata
Šťastný Lewis Hamilton na svojom monoposte... Foto: Reuters, TORU HANAI
Lewis Hamilton Šťastný Lewis Hamilton na svojom monoposte Mercedes.

Do konca sezóny kráľovskej triedy automobilov zostáva štvoro pretekov a Lewisovi Hamiltonovi sa naskytla prvá možnosť vybojovať si v predstihu štvrtý titul majstra sveta. Pretekárovi Mercedesu sa to podarí, ak na víkendovej Veľkej cene USA získa o šestnásť bodov viac ako druhý muž priebežného poradia Sebastian Vettel.

Nemec stráca na čelo 59 bodov. K tomu, aby sa Hamilton po ročnej pauze mohol definitívne tešiť z honoru šampióna, musí po prvej splnenej podmienke v súboji s jazdcom Ferrari získať v nedeľu aj o tri body viac ako jeho tímový kolega Valtteri Bottas.

V histórii MS sa ešte nikomu nepodarilo zvrátiť takýto nepriaznivý stav v aktuálnej časti sezóny. Pred 10 rokmi sa Kimi Räikkönen, aktuálne Vettelov spolujazdec, vyškriabal z 18-bodovej straty a napokon triumfoval o bod pred Hamiltonom. Ferrari odvtedy čaká na pretekársky titul.

Aj keď je Vettel známy fanúšik štatistík, hru s počtami tentoraz ignoruje.

„Bodovú situáciu neriešim. Rovnako, ako sa vyhýbam zákulisnej politike a psychologickým trikom na rozladenie súpera. Niečo také by v športe ani nemalo byť. Musíme predviesť štyri dokonalé výkony, o všetkom sa rozhodne na trati a nie mimo nej. Stále máme šancu, môže sa stať všetko. F1 je o posúvaní limitov. Občas ich prestrelíme, ale v konečnom účtovaní môže byť fatálnou aj malá chyba,“ uviedol Vettel pre oficiálnu stránku F1.

Vie, o čom hovorí. Ešte pred štyrmi podujatiami bol lídrom hodnotenia. Po čiernej sérii slávnej talianskej značky sa karta sa obrátila.

„Chaos a pomalá rozlúčka s titulom. Slučka okolo krku Ferrari sa sťahuje a stajňu pripravuje o dych,“ písali tamojšie médiá po nešťastnej kolízii v úvodnom kole (Singapur) a technických problémoch (Malajzia, Japonsko).

Jediným svetlým momentom bola stíhacia jazda Vettela v Sepangu, keď po štarte z posledného miesta finišoval štvrtý. Ak Ferrari poslúchala technika, štvornásobný šampión z neho vyťažil maximum.

„Tímu verím, každý jeho člen má moju podporu. Náš monopost má obrovský potenciál, ktorý sme ešte v plnej sile nepreukázali. Je na nás, ako s ním naložíme v závere,“ doplnil rodák z Heppenheimu.

Hamilton si drží typický pokoj Angličana. Tento týždeň navštívil sídlo NASA, vyjadril rešpekt jazdcom americkej série IndyCar, hovoril aj o tom, že neplánuje pokľaknúť pri hymne ako tamojší protestujúci športovci. Na dejisko víkendových pretekov má dobré spomienky. Pred dvoma rokmi tu oslavoval svoj tretí titul a môže zaznamenať piaty triumf na texaskom okruhu.

„Na preteky nastúpim skromne, ale s plynom na podlahe! V hre je stále sto bodov, čo je veľmi veľa a nemyslíme si, že smolné obdobie Ferarri bude pokračovať,“ vravel pre F1.com tridsaťdvaročný Hamilton.

„Naše tohtoročné auto sa veľmi ťažko ovláda, no práve to ma na ňom baví. Hľadanie správneho balansu mi pripomína moje začiatky v motokárach,“ do­dal.

Slovenskí priaznivci sa dočkajú štartu VC USA až v závere víkendu. Uskutoční sa v nedeľu o 21.00 SELČ (priamy prenos Sport2), meteorologóvia predpovedajú teploty okolo 26 °C, pravdepodobnosť dažďa je nízka.

Hamilton bude majster sveta ak:

  • vyhrá a Vettel neskončí v najlepšej päťke
  • skončí druhý, Vettel neskončí v najlepšej osmičke a Bottas nezvíťazí

Poradie MS

Jazdci: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 306 b., 2. Vettel (Nem./Ferrari) 247, 3. Bottas (Fín./Mercedes) 234, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) 192, 5. Räikkönen (Fín./Ferrari) 148.
Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 540, 2. Ferrari 395, 3. Red Bull 303, 4. Force India 147, 5. Williams 66.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #F1 #Sebastian Vettel #VC USA