Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Singapur z nich vyžmýka aj dve kilá. Vettel: Tešíte sa, ale nechcete štartovať

Šachovnicová vlajka odmávala jeho skvelú jazdu. Červený monopost v cieľovej rovinke sprevádzal ohňostroj po oboch stranách trate. "Po kvalifikácii si ovládol aj preteky. Si magický," vypočul si v rádiu. Tímu poďakoval po taliansky, ako je už uňho zvykom.

16.09.2017 09:00
Sebastian Vettel Foto: ,
Sebastian Vettel.
debata

Takto oslavoval Sebastian Vettel svoj štvrtý triumf na Veľkej cene Singapuru pred dvoma rokmi. Na víkendové 14. podujatie sezóny formuly 1 prichádza v odlišnej pozícii. Vo Ferrari už nejazdí prvú sezónu a na lídra nestráca takmer 50 bodov.

Na domácej trati talianskej stajne v Monze ho síce z priebežného trónu zosadil Lewis Hamilton z Mercedesu, ale trojbodové manko môže veľmi ľahko zmazať. Supermoderný mestský okruh Marina Bay, na ktorom sa jazdí pod umelým osvetlením, Nemcovmu pohyblivejšiemu monopostu ponúka výnimočnú šancu na návrat.

„Budú to tesné preteky. Často sa hovorí o tom, že niektorá trať by mohla viac sedieť nám a iná skôr Mercedesu. Rozdiely potom často nie sú také výrazné ako pri kalkuláciách pred štartmi,“ myslí si Vettel. „Do boja by navyše mohol prehovoriť aj Red Bull, jeho zlepšenie je zreteľné,“ dodal.

Náročný okruh je známy extrémnym fyzickým i psychickým vyžmýkaním jazdcov. Počas pretekov schudnú aj dve kilá, musia byť maximálne koncentrovaní. Každá chyba sa tu môže kruto vypomstiť. Preteky siahajú veľakrát k dvojhodinovému limitu, počas ktorého jazdcov testujú aj neznesiteľná horúčava a vlhkosť.

„Je to jedna z tratí, na ktorú sa tešíte od začiatku sezóny, no v skutočnosti na nej nechcete štartovať, lebo viete, čo vás čaká,“ dopĺňa štvornásobný majster sveta.

Zaujímavosťou víkendu je „útok“ Vettelovho krajana Nica Hülkenberga na smutný rekord. Môže sa stať jazdcom s najväčším počtom štartov bez pódiového umiestnenia. Jeho séria trvá 128 pretekov, rovnako ako ďalšieho Nemca Adriana Sutila, ktorý ukončil kariéru v roku 2014.

„Dlho som čakal na tento moment a musel som tvrdo pracovať, aby som Sutila predstihol. Začína sa nová éra,“ uviedol so smiechom Hülkenberg, víťaz slávnych pretekov Le Mans spred dvoch rokov.

Nedeľňajšie preteky v Singapure odštartujú o 14.00 SELČ (priamy prenos Sport2). Teploty sa aj po zotmení môžu vyšplhať k 30 °C a podľa meteorológov hrozia búrky.

Poradie MS
Jazdci: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 238 bodov, 2. Vettel (Nem./Ferrari) 235, 3. Bottas (Fín. /Mercedes) 197, 4. Ricciardo (Aus./Red Bull) 144, 5. Räikkönen (Fín./Ferrari)138.
Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 435, 2. Ferrari 373, 3. Red Bull 212.

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Sebastian Vettel