Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uzavretá kapitola. Hamilton v Rakúsku nechystá pascu na Vettela

Na začiatku sezóny formuly 1 nič nenasvedčovalo tomu, že by sa ich vzťah dramaticky naštrbil. Na stupňoch víťazov či tlačových konferenciách sa potľapkávali po chrbte a vrúcne vyjadrovali vzájomný rešpekt. Nevydržalo im to ani do polovice ročníka. 

08.07.2017 09:12
Sebastian Vettel Foto: ,
Ferrari Sebastiana Vettela počas tréningu v Rakúsku.
debata

V ôsmom podujatí šampionátu v azerbajdžanskom Baku vedúci pretekár Lewis Hamilton nečakane pribrzdil pri jazde za bezpečnostným vozidlom. Líder priebežného hodnotenia Sebastian Vettel nestihol zareagovať a narazil do zadnej časti jeho monopostu. Nemecký pretekár Ferrari začal zúrivo gestikulovať. Brita z Mercedesu dostihol a zboku doňho vrazil. Štvornásobný majster sveta dostal za tento výbuch hnevu desaťsekundovú penalizáciu a skončil štvrtý, Hamilton finišoval pre problémy s ochranou hlavy o priečku za ním. V hodnotení jazdcov síce veľa nestratil, ale na konci dramatickej sezóny môže rozhodnúť každý bod. Vyhral Daniel Ricciardo z Red Bullu.

„Vettel zahanbil sám seba. Určite som ho nevybrzdil. Ten trest je smiešny, keď chce ukázať, že je chlap, mali by sme si to vysvetliť osobne mimo trate,“ reagoval podráždene jazdec Mercedesu. „Neurobil to prvýkrát. Vybrzdil ma, tak čo iné mohol čakať?“ odpovedal Vettel.

Prešli takmer dva týždne a situácia vyzerá byť pred víkendovou Veľkou cenou Rakúska upokojená. Upynulý pondelok, v deň svojich 30. narodenín, sa Vettel dozvedel, že vyviazne bez dodatočného trestu. Od Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) však už dostal deväť trestných bodov a ak by na Red Bull Ringu sa dostal na dvanásť, dostal by zákaz štartu v ďalších pretekoch. 

„Keby som mohol vrátiť čas, spravím to. Reagoval som prehnane,“ priznal Vettel. Hamiltonovi ešte pred rozhodnutím FIA poslal smsku, neskôr si telefonovali. „Je to pre mňa uzavretá vec. Riešim len to, že som v hodnotení na druhom mieste a chcem to zmeniť. Žiadnu pascu na Sebastiana nechystám,“ pousmial sa. 

Napriek tomu je jasné, že rivali si v Spielbergu si nič nedarujú. Bilancia na štajerskom okruhu hovorí v prospech trojnásobného šampióna Hamiltona. Po návrate do kalendára F1 v roku 2014 bol dvakrát druhý, vlani vyhral. Naopak Vettel bol raz štvrtý a dvakrát vypadol.

Veľkú cenu Rakúska by mali sprevádzať teploty okolo 30 stupňov, hrozia aj búrky. Nedeľňajšie preteky odštartujú o 14.00 SELČ (priamy prenos Sport2).

Poradie MS
Jazdci: 1. Vettel (Nem./Ferrari) 153 bodov, 2. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 139, 3. Bottas (Fín./Mercedes) 111, 4. Ricciardo (Aus./Red Bull) 92, 5. Räikkönen (Fín./Ferrari) 73.
Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 250 bodov, 2. Ferrari 226, 3. Red Bull 137, 4. Force India 79, 5. Williams 37, 6. Toro Rosso 33

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Sebastian Vettel