Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvalifikačná šou jedného muža. Hamilton sa vyrovnal Sennovi a dostal jeho prilbu

Kvalifikáciu na nedeľňajšiu Veľkú cenu Kanady formuly 1 vyhral Lewis Hamilton z Mercedesu a získal 65. pole position v kariére.

10.06.2017 21:12 , aktualizované: 22:14
Ayrton Senna, Valtteri Bottas Foto: ,
Lewis Hamilton (vľavo) s prilbou Ayrtona Sennu od rodiny Brazílčana v debate s tímovým kolegom Valtterim Bottasom.
debata

Vedúci jazdec priebežného poradia majstrovstiev sveta Sebastian Vettel z Ferrari, na ktorého britský pilot stráca na druhej priečke 25 bodov, bol na okruhu v Montreale so stratou troch desatín sekundy druhý.

Hamilton zaznamenal čas 1:11,459 a prekonal o osem desatín kvalifikačný rekord Ralfa Schumachera a o dve sekundy aj pretekárske maximum Rubensa Barrichella z roku 2004.

„Bolo to sexi kolo. A vďačím za to tímu. Poučili sme sa z chýb v minulých pretekoch,“ pripomenul Hamilton nevydarenú kvalifikáciu v Monaku, kde skončil po problémoch s pneumatikami až štrnásty.

V historickej tabuľke sa vďaka 65. pole position vyrovnal svojmu idolu Ayrtonovi Sennovi, ktorého prilbu potom dostal od rodiny zosnulého brazílskeho pretekára ako darček. Viac víťazných kvalifikáciií má už len Michael Schumacher (68).Toto gesto Hamiltona viditeľne dojalo. „Úplne sa trasiem. Neviem, čo povedať. Ayrton bol môj najobľúbenejší jazdec,“ povedal britský pilot.

„Pamätám si, ako som prišiel zo školy a púšťal som si videá Ayrtona Sennu. Nemôžem uveriť tomu, že teraz mám rovnaký počet pole position ako on. Ďakujem jeho rodine,“ dodal Hamilton.

V Montreale vyhral kvalifikáciu tretíkrát za sebou a v oboch predchádzajúcich prípadoch z takéhoto výsledku dokázal vyťažiť triumf v pretekoch. V nedeľu môže trojnásobný majster sveta zaútočiť už na šiesty triumf z Kanady a predovšetkým na zníženie straty na Vettela v priebežnom poradí.

Na tretej priečke skončil Hamiltonov tímový kolega Valtteri Bottas a štvrtý bol druhý pilot Ferrari Kimi Räikkönen, keď obaja zaostali o takmer osem desatín. Za nimi sa zoradila dvojica Red Bullu Max Verstappen a Daniel Ricciardo sa sekundovým mankom.

Výsledky kvalifikácie na VC Kanady:
1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:11,459, 2. Vettel (Nem./Ferrari) –0,330, 3. Bottas (Fín./Mercedes) –0,718, 4. Räikkönen (Fín./Ferrari) –0,793, 5. Verstappen (Hol./Red Bull) –0,944, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) –1,098, 7. Massa (Braz./Williams) –1,399, 8. Pérez (Mex./Force India) –1,559, 9. Ocon (Fr./Force India) –1,676, 10. Hülkenberg (Nem./Renault) –1,812.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #formula 1 #Ayrton Senna #Veľká cena Kanady