Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nicky Hayden prehral boj o život

V pondelok vo veku 35 rokov odišiel na večnosť úspešný americký motocyklista Nicky Hayden. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemocnicu Maurizia Bufaliniho v talianskej Cesene.

22.05.2017 18:25 , aktualizované: 23.05.2017 08:00
Nicky Hayden Foto:
Nicky Hayden.
debata (6)

Hayden bol vo veľmi kritickom stave po minulotýždňovej stredajšej nehode – zrazilo ho osobné vozidlo počas tréningu na bicykli v talianskom letovisku Riccione neďaleko Rimini. Šampión najsilnejšej kubatúry MotoGP z roku 2006 utrpel zranenia, ktoré si vyžiadali urgentný prevoz z Rimini do väčšej nemocnice v Cesene. Bol vtedy v bezvedomí. Diagnostikovali mu vážne poškodenie mozgu aj početné zlomeniny.

Nehodu, ktorá sa mu stala osudnou, Hayden zrejme sám zavinil. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania prehliadol na križovatke stopku a vošiel osobnému vozidlu do cesty. Pri strete s čelným sklom čierneho Peugeotu, ktorý ho odhodil na asfalt, utrpel vážne zranenia.

„Lekársky tím potvrdil úmrtie pacienta Nicholasa Patricka Haydena, ktorý bol od stredy 17. mája na jednotke intenzívnej starostlivosti Bufaliniho nemocnice v Cesene po veľmi závažnej polytraume z toho dňa,“ uviedlo nemocničné zariadenie prostredníctvom vyhlásenia.

Spomienka na Nickyho Haydena

V čase úmrtia s ním boli matka Rose a brat Tommy, ktorí prileteli z USA, aj snúbenica Jackie.

„Aj keď je to, pochopiteľne, smutná chvíľa, priali by sme si, aby si Nickyho všetci pamätali tak, ako bol najšťastnejší – na motorke,“ uviedol Tommy Hayden vo vyhlásení tímu Red Bull Honda, za ktorý jeho brat naposledy jazdil. „Odmalička sníval o tom, že bude profesionálnym pretekárom a nielenže sa mu to podarilo, ale dosiahol vo svojom športe na vrchol, keď sa stal majstrom sveta. Všetci sme na to pyšní,“ dodal Hayden, najstarší z troch bratov, ktorí sa všetci venovali motocyklovým pretekom.

Rodák z Owensboro v Kentucky v aktuálnej sezóne pôsobil v seriáli Superbikov, kde mu priebežne patrilo 13. miesto. Súčasťou MotoGP bol v rokoch 2003 – 2016 ako člen tímov Honda a Ducati. Vybojoval tri víťazstvá a 28 pódiových umiestnení, absolvoval 218 pretekov.

Najviac sa mu darilo pred jedenástimi rokmi, keď v šampionáte prekonal o päť bodov taliansku hviezdu Valentina Rossiho, ktorému prekazil útok na šiesty titul v rade.

„Mám s Nickym veľa historiek a zážitkov. Pretekali sme spolu, boli sme aj tímoví kolegovia. Skvelý jazdec, vždy medzi špičkou, ale hlavne úžasný chalan,“ spomínal na Haydena Rossi v nedeľu počas Veľkej ceny Francúzska v Le Mans.

„Po tejto správe som zdrvený. Nikdy na teba nezabudneme!“ konštatoval prostredníctvom twitteru trojnásobný majster sveta kubatúry MotoGP Marc Márquez. „Navždy v mojom srdci, šampión. RIP Nicky. #69,“ uviedol iný španielsky jazdec Dani Pedrosa.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nicky Hayden