Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Usmiaty talent formuly 1 bude mať poslednú rozlúčku v utorok

Deväť mesiacov. Doba, ktorá sa obvykle spája so vznikom nového života. V prípade Julesa Bianchiho však platil najsmutnejší opak. Do cieľa, znamenajúceho zázračný návrat z druhej strany, už nedorazil.

19.07.2015 18:20
Jules Bianchi Foto: ,
Jules Bianchi v padoku.
debata

Talentovaný francúzsky pretekár podľahol následkom minuloročnej nehody na Veľkej cene Japonska v Suzuke. Tragická správa zasiahla nielen motoristický svet v sobotu nadránom. Pohreb sa uskutoční v utorok 21. júla o 10.00 h miestneho času v Katedrále Sainte-Réparate v jeho rodnom meste Nice.

„Jules bojoval do poslednej chvíle. Tak, ako to robil vždy, ale dnes sa jeho boj skončil. Naša bolesť je obrovská a neopísateľná,“ uviedla rodina v stanovisku. Poďakovala tiež nemocniciam v japonskom Jokkaiči a v Nice. Rodisku pilota, v ktorom vo veku 25 rokov naposledy vydýchol.

Formula 1 si vyžiadala obeť po havárii na trati po vyše 21 rokoch. V roku 1994 zahynul počas Veľkej ceny San Marína trojnásobný majster sveta Ayrton Senna.

Bol hrdý na automobilové gény

Piaty október, záver pätnásteho podujatia sezóny 2014. Bianchi dostáva na mokrej trati šmyk a jeho nekontrolovateľný monopost v takmer 130-kilometrovej rýchlosti naráža do žeriavu, ktorým sa traťoví maršali snažia odpratať havarované auto Adriana Sutila. Pri hrôzostrašnej zrážke utrpel jazdec Marussie vážne poranenia hlavy. Preteky predčasne ukončujú. Jazdec upadá do kómy, z ktorej sa už nepreberie.

„Bol mimoriadny talent, ktorý si zaslúžil vyhrávať. Navždy bude súčasťou všetkého, čo sme dokázali a o čo sa budeme naďalej usilovať,“ povedal šéf tímu Manor-Marussia John Booth. Pripomenul aj doteraz najväčší úspech britsko-ruskej stajne: zisk prvých a doteraz aj posledných bodov v jej histórii – za deviate miesto.

Bianchimu sa tento kúsok podaril na slnečnej Veľkej cene Monaka v máji 2014. Oslavy boli také intenzívne, ako keby bol vyhral. Zábery viditeľne unaveného, ale vysmiateho pilota v objatí tímových mechanikov, hrdelne spievajúcich ruskú hymnu, obleteli svet. Krachujúcu stajňu tento výsledok zachránil medzi elitou. A pre strojcu úspechu išlo o dôležitý krok v kariére. Vo svojej druhej sezóne v kráľovskej motoristickej triede sa dostal výraznejšie do povedomia predstaviteľov tímov i fanúšikov.

Z auta, ktoré sa pravidelne umiestňovalo na chvoste štartového poľa, vedel vyťažiť maximum. Trpezlivo čakal na svoju šancu. „Nepochybujem o tom, že by zakrátko presedlal do lepšieho auta a stal sa víťazným typom. Jeho potenciál bol enormný. Mal pred sebou žiarivú budúcnosť,“ uviedol komentátor Sky Sports a bývalý pretekár Martin Brundle. S Bianchim urobil viacero rozhovorov. „Bol to skromný, úprimný, veľmi srdečný človek. A pretekár celou svojou dušou. Miloval preteky a žil pre ne,“ dodal známy televízny expert.

Nadšenie malého Julesa bolo zreteľné už pri jeho prvých motoristických krokoch na juhovýchodnom pobreží Francúzska. Rodina ho podporovala napriek tomu, že zažila osobnú tragédiu súvisiacu s motošportom. V roku 1969 zahynul pri testovaní na slávnej trati v Le Mans Julesov prastrýko Lucien. Rok predtým slávnu 24-hodinovku vyhral a na svojom konte mal aj 19 štartov vo formule 1.

Jules Bianchi bol vnukom Maura Bianchiho, trojnásobného majstra sveta v pretekoch cestovných automobilov. Aj on prežil v Le Mans haváriu a privodil si vážne popáleniny. Jules často s pýchou v hlase spomínal na slávne časy oboch pretekárov. V Belgicku bol pri odhalení pamätnej tabule na počesť tragicky zosnulého prastrýka.

Sotva sa nájde niekto, kto by si uvedomoval nebezpečenstvo motošportu viac ako Jules Bianchi. „Riziko, ktoré podstupujeme, je prirodzené. A patrí k pretekom,“ povedal po jednej z havárií v šampionáte Euro F3.

Tragédia zmenila pravidlá F1

Výrazný podiel v usmerňovaní aktívneho dieťaťa mal jeho otec Phillipe. Nebol síce jazdcom ako jeho otec či strýko, ale vlastnil motokárovú dráhu. „Preteky boli v istom období v našej rodine tabu. Ďalšiu tragédiu by už nik z jej členov nepripustil. Počas môjho detstva a dospievania bola rana ešte príliš čerstvá,“ povedal Phillipe Bianchi pred rokom v rozhovore pre francúzske noviny Corse Matin.

To, čo obišlo otca, akoby ešte väčšou mierou prešlo na syna. Jules už od svojich troch rokov dokazoval svoju výnimočnosť. Majstrom Francúzska sa stal ešte pred dovŕšením osemnástky. Po úpechoch v nižších formulových sériách si ho v roku 2009 vybral do svojej akadémie tím Ferrari. Splnil sa mu detský sen, stal sa súčasťou legendárnej rodiny. A obľúbencom padoku. Pri testovaniach sa skamarátil najmä s Fernandom Alonsom.

„Hrávali sme spolu futbal, jazdili na bicykli, cestovali na preteky. Ferrari v ňom malo budúcnosť,“ spomína Alonso. Špekulovalo sa, že bude spolujazdcom dvojnásobného majstra sveta. V testoch viackrát presvedčil o svojich kvalitách a nechával za sebou známe mená. „Od svojho vstupu do akadémie tvrdo pracujem na tom, aby som mohol štartovať vo farbách Ferrari aj v šampionáte. Získal som skúsenosti a som pripravený posunúť sa vyššie,“ neskrýval nadšenie len pár hodín pred fatálnou nehodou v Japonsku.

Tá mala vplyv na zmenu pravidiel v F1. V novom ročníku zaviedli virtuálne bezpečnostné auto, ktoré jazdcov prinúti spomaliť viac ako po výstrahe žltými vlajkami. Práve na ne podľa expertov Bianchi dostatočne nereagoval. Na nasledujcej Veľkej cene Maďarska si v 17. kole (číslo Bianchiho monopostu) uctia jazdca spomalením podľa pravidiel virtuálneho safety caru. Pod nehodu v Suzuke sa podpísala aj zhoršená viditeľnosť, štarty piatich podujatí v tomto ročníku posunuli o hodinu skôr. Piloti taktiež absolvovali školenie o správnych bezpečnostných postupoch.

„S Julesom sme sa krátko pred nehodou rozprávali o tom, že keby mal nehodu ako napríklad Michael Schumacher a nemohol ďalej jazdiť, bolo by preňho ťažké ďalej žiť. Motorizmus je celý jeho život,“ povedal Phillipe Bianchi deň pred úmrtím svojho syna.

Archívna fotografia, na ktorej si so Schumacherom podávajú ruky akoby na rozlúčku, získava v sobotu nový rozmer. „Ja už musím ísť. Ty ďalej bojuj,“ dopísal k Bianchimu myšlienku jeden z fanúšikov. Symbolické.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jules Bianchi