Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemecko má veľké problémy. Aj pre nízky kurz eura

Dvadsať alebo opäť devätnásť? Ani niekoľko hodín pred začiatkom nového ročníka MS automobilov F1 nikto nevie, koľko podujatí sa tento rok bude jazdiť.

12.03.2015 19:12
Veľká cena Číny, štart Foto: ,
Ilustračná foto.
debata

Oproti vlaňajšku síce do kalendára pribudla Veľká cena Mexika, ale vo veľkom ohrození sú preteky v Nemecku.

Jazdci mali zavítať na Nürburgring, ale ten má po zmene majiteľov problémy a promotér šampionátu Bernie Ecclestone s ním nepodpísal zmluvu. Alternatívou by mohol byť Hockenheim, kde sa jazdilo vlani, ale ani ten zatiaľ zmluvu nemá. „Pravdepodobnosť, že sa tento rok pôjde Veľká cena Nemecka, je menšia ako 50 percent,“ povedal Ecclestone koncom januára pre Auto Motor und Sport.

Ako vždy ide o peniaze. Dôvodom, prečo sa začali pred rokmi striedať oba okruhy, boli finančné problémy oboch. Usporiadanie veľkej ceny je drahé, raz za dva roky je to však pre organizátora znesiteľnejšie. Hockenheim potrebuje na tribúny dostať 60-tisíc ľudí, aby nebol stratový. Vlani prišlo 52-tisíc ľudí a návštevnosť mohla ovplyvniť skepsa z nových pravidiel, ale aj futbalový šampionát v Brazílii. Na druhej strane, veľká časť vstupeniek sa predala vždy pred Vianocami. Predaj lístkov sa doteraz samozrejme nezačal. Organizovanie VC Nemecka tiež komplikuje kurz eura voči doláru. Poplatok pre Ecclestona je totiž v dolároch a slabé euro ho od decembra predražilo už o 200 tisíc eur.

Trojnásobný majster sveta a v súčasnosti nevýkonný šéf Mercedesu Niki Lauda počas záverečných testov v Barcelone uviedol, že šance na udržanie podujatia sú vyrovnané. „Bernie je ten, kto rozhoduje. Ale ak by som si mal tipnúť, momentálne to vidím 50 na 50,“ skonštatoval Rakúšan v závere februára. „Na Hockenheimringu povedali, že si nemôžu dovoliť mať každý rok stratový, takže neviem, čo sa stane. Myslím si, že je to čisto medzi nimi a Berniem. Nepočul som nič negatívne, ani pozitívne. Ak by však podujatie z kalendára vypadlo, pre Nemecko i Mercedes by to bola pohroma,“ dodal.

Definitíva, či sa tento rok preteky v Nemecku uskutočnia, ešte nepadla. Veľa času na rozhodovanie však nie je, podujatie by sa malo úvodnými tréningmi malo začať už o štyri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VC Nemecka