Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Premiéra v tieni nešťastia. Formula 1 mieri do Soči

Mala to byť pompézna udalosť. Prezentácia veľmoci formou supermoderného okruhu s puncom megalomanského olympijského komplexu. Premiéru Veľkej ceny Ruska, šestnásteho podujatia majstrovstiev sveta formuly 1, však zatienila nehoda Julesa Bianchiho, po ktorej francúzsky pretekár bojuje o život.

10.10.2014 13:00
Jules Bianchi, Marussia Foto: ,
Smutný pohľad na box Marussie, odkiaľ mal cez víkend odštartovať v Soči aj Jules Bianchi. Francúzsky jazdec bojuje o život po minulotýždňovej nehode v Japonsku.
debata (2)

Jazdec Marussie zostáva po minulotýždňovej ťažkej havárii na Veľkej cene Japonska v kritickom, no stabilizovanom stave. Má vážne poranenie mozgu a vývoj jeho zdravotného stavu je veľmi ťažké odhadnúť. „Sústrediť sa po takej situácii na ďalšie preteky je veľmi ťažké. Všetci sme myšlienkami s Julesom,“ povedal Lewis Hamilton, líder priebežného poradia z Mercedesu. Aj atmosféra na včerajšej tlačovej konferencii bola ponurá.

„Prišli sme na nové miesto s peknou traťou, ale poriadne ani nevnímame, čo sa deje. To, čo sa stalo, je neakceptovateľné. Urobíme všetko pre to, aby naše obavy vypočuli predstavitelia FIA,“ cituje BBC Sergia Péreza, jazdca Force India. „Boli to najhoršie preteky v mojom živote. V Soči budeme jazdiť aj pre Julesa a jeho rodinu,“ doplnil skúsený Felipe Massa, ktorý v júli 2009 v kvalifikácii na VC Maďarska utrpel fraktúru lebky po zásahu pružinou z auta Rubensa Barichella.

zväčšiť Ľadový palác Boľšoj je taktiež pri trati v Soči. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Soči, trať, Boľšoj Ľadový palác Boľšoj je taktiež pri trati v Soči.

Po nešťastnej udalosti v Suzuke sa venuje zvýšená pozornosť aj bezpečnostným opatreniam v Soči. Časť areálu v dejisku zimných olympijských hier sa zmenila na okruh, posledné práce diela architekta Hermanna Tilkeho dokončili v lete. Monoposty budú prechádzať napríklad okolo ľadového paláca Boľšoj, olympijskej dediny či miesta medailových ceremónií. A k tomu poskytnú krásny výhľad na Čierne more. „Divákom chceme ukázať všetko, čo sme tu postavili a priniesť veľký zážitok,“ povedal promotér sočskej trate Sergej Vorobjov. Proti zorganizovaniu pretekov v Soči sa objavili protestné hlasy – najmä po vypuknutí krízy na Ukrajine.

„Neťahajme politiku do športu. Nikto so mnou nehovoril o možnosti, že by sa preteky neuskutočnili. Rusi nás pozvali a my sme prišli,“ uviedol šéf F1 Bernie Ecclestone. Aj vďaka jeho dobrým vzťahom s ruským prezidentom Vladimirom Putinom má Soči v kalendári šampionátu isté miesto do roku 2020. Nedeľňajšie preteky odštartujú o 13.00 SELČ, v prímorskom letovisku by malo byť pekné slnečné počasie s teplotami okolo 23 °C.

Poradie MS
Jazdci: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 266, 2. Rosberg (Nem./Mercedes) 256, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) 193, 4. Vettel (Nem./Red Bull) 139, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 133, 6. Bottas (Fín./Williams) 130, 7. Button (V. Brit./McLaren) 82, 8. Hülkenberg (Nem./Force India) 76, 9. Massa (Braz./Williams) 71, 10. Pérez (Mex./Force India) 46. Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 522, 2. Red Bull 332, 3. Williams 201, 4. Ferrari 178, 5. Force India 122.

Premiéra okruhu v Soči Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Krásky patria aj na štartové pole okruhu v Soči.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká cena Ruska #Jules Bianchi