Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poteší Hamilton davy? F1 mieri do Veľkej Británie

Tradícia tu dýcha na každom kroku. Pripomínajú ju legendárne zákruty, pamätníky jedného z najstarších okruhov, ale aj historické vozidlá v slávnom areáli. Ani časté prehánky, ktoré už neraz zamiešali poradím kvalifikácie a samotných pretekov, nezastavia návaly fanúšikov.

05.07.2014 10:00
Lewis Hamilton Foto: ,
Bude sa Lewis Hamilton tešiť z víťaznej trofeje aj v Silverstone.
debata

Tí zmenia pokojný vidiek na rušné miesto, no miestni obyvatelia neprotestujú. Veľkú Britániu čaká cez víkend popri finálových zápasov Wimbledonu aj motoristický sviatok. Seriál formuly 1 zavíta päťdesiatykrát na trať v Silverstone.

Najväčšími favoritmi deviateho podujatia sezóny sú jazdci Mercedesu. Dominantná stajňa tohto ročníka sa na bývalom letisku tešila aj vlani – vďaka víťazstvu Nica Rosberga. Zdolať vedúceho pretekára šampionátu a rozjasať domáce tribúny sa pokúsi jeho tímový kolega Lewis Hamilton.

„Pre víťazstvo urobím všetko, pretože britskí priaznivci sú najlepší na svete a zaslúžia si to. Ich podporu skutočne cítiť a mňa veľmi motivuje,“ povedal pre Autosport.com Hamilton, ktorý v Silverstone vyhral v roku 2008. „Na tie chvíle stále rád spomínam. Keď som zdvihol nad hlavu víťaznú trofej, bol to jeden z najsilnejších momentov v mojej kariére, splnil sa mi sen. Som pripravený zopakovať to aj v nedeľu,“ dodal rodák z neďalekého Stevenage. Vlani mu pódiové umiestnenie tesne uniklo, skončil štvrtý.

Za suverénnou dvojicou figuruje v priebežnom poradí jazdec Red Bullu. Nejde však o štvornásobného šampióna a obhajcu Sebastiana Vettela, ale Daniela Ricciarda. „Lepšia trať ako v Silverstone podľa mňa v kalendári nie je. Je veľkolepá a obsahuje všetko, čo patrí k skutočným pretekom. Jej časť so zákrutami Maggots – Beckett – Chapel je superrýchla a každý prejazd sľubuje zážitok,“ povedal Austrálčan, ktorý sa vo farbách Red Bullu predstaví vo Veĺkej Británii, kde tím sídli, po prvýkrát. Jeho krajan Mark Webber triumfoval – ako jeden z mála jazdcov posledných rokov – v Silverstone dvakrát – v rokoch 2010 a 2012.

Nedeľňajšie preteky odštartujú o 14.00 SELČ (priamy prenos TV Markíza). Po upršanej sobotňajšej kvalifikácii by ich malo sprevádzať slnečné počasie s teplotami okolo 21 °C.

Poradie MS
Jazdci: 1. Rosberg (Nem./Mercedes) 165 bodov, 2. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 136, 3. Ricciardo (Aus./Red Bull) 83, 4. Alonso (Šp./Ferrari) 79, 5. Vettel (Nem./Red Bull) 60. Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 301 bodov, 2. Red Bull 143, 3. Ferrari 98.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VC Veľkej Británie