Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mercedesy chcú vládnuť aj v Európe

Zmení sa doterajší priebeh, alebo bude nadvláda Mercedesu pokračovať ďalej?

11.05.2014 09:00
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg počas tréningu na VC Španielska.
debata

Šampionát automobilov F1 sa z Ázie presťahoval na európsky kontinent a po trojtýždňovej prestávke sa s napätím očakáva, čo vymyslí konkurencia na suverénnych jazdcov nemeckej stajne, ktorí zatiaľ jazdia inú ligu. Lewis Hamilton vyhral posledné tri podujatia a nebyť technických problémov v úvodných pretekoch v Austrálii (vyhral ich jeho tímový parťák Nico Rosberg), bol by lídrom šampionátu práve Brit.

Na víkendovú Veľkú cenu Španielska, piate pokračovanie sezóny, prišli všetky tímy s vylepšeniami a chcú zastaviť dosiaľ nedostihnuteľné mercedesy. Tie okrem pretekov ovládli aj všetky doterajšie kvalifikácie a zajazdili najrýchlejšie kolá. „Po úvodných štyroch podujatiach máme veľmi silnú pozíciu v jednotlivcoch i v Pohári konštruktérov. To však neznamená, že nebudeme tvrdo pracovať ďalej,“ uviedol pre server autosport.com výkonný riaditeľ Mercedesu Toto Wolff a upozornil: „Myslím si, že presunom do Európy sa veľa tímov zlepší, je to pre nich veľká príležitosť.“

Hamilton s Rosbergom na okruhu Catalunya pri Barcelone dosiaľ nikdy nevyhrali, hoci v lanskej kvalifikácii obsadili prvé dve priečky. „Nebude to ľahké opäť vyhrať, tento okruh poznajú všetci veľmi dobre,“ pripomenul Nemec tradičné predsezónne testovanie. „Ale viem, že to tu viem, veď som vlani štartoval z prvého miesta. Takže sa teším, že by sa to mohlo zopakovať, hoci sa nás všetci budú snažiť dohnať,“ doplnil.

Na popredné priečky zatiaľ nemyslí obhajca titulu Sebastian Vettel z Red Bullu. V tejto sezóne sa mu vôbec nedarí, vybojoval len jedno tretie miesto a v posledných dvoch podujatiach musel dokonca pred seba pustiť rýchlejšieho tímového kolegu Austrálčana Daniela Ricciarda. „Urobili sme niekoľko zmien na aute a verím, že sa to prejaví pozitívne. V sobotu počas kvalifikácie budeme múdrejší,“ poznamenal.

Preteky v Barcelone štartujú v nedeľu od 14.00 a priamy prenos vysiela TV Markíza.
Poradie MS – jazdci: 1. Rosberg (Nem./Mercedes) 79 b., 2. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 75, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 41, 4. Hülkenberg (Nem./Force India) 36, 5. Vettel (Nem./Red Bull) 33, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) 24. Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 154, 2. Red Bull 57, 3. Force India 54, 4. Ferrari 52, 5. McLaren 43.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Nico Rosberg