Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšia kvalifikácia pre Mercedes. V Maďarsku bol najrýchlejší Hamilton

Brit Lewis Hamilton ovládol rovnako ako vlani kvalifikácii na Veľkú cenu Maďarska formuly 1. Pilot stajne Mercedes vyrazí z pole position už po tretíkrát za sebou a štvrtýkrát v sezóne, doteraz ale najvýhodnejšiu pozíciu na štarte premenil maximálne na tretie miesto v Číne.

27.07.2013 15:26 , aktualizované: 17:46
hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

V predchádzajúcich dvoch pretekoch sa na stupne víťazov nedostal, v Silverstone bol štvrtý a v Nemecku piaty. O lepšie výsledky ho v doterajšej sezóne pripravujú najmä problémy s pneumatikami.

S Hamiltonom, ktorý si vybojoval jubilejné 30. víťazstvo v kvalifikácii v kariére, bude stáť v prvom majster sveta a líder aktuálneho poradia Nemec Sebastian Vettel z Red Bullu. Brit ho zdolal len o 38 tisícin sekundy. „Trochu ma štve, že to nestačilo, rád by som stál na pole position. Ale vyzerá to dobre, teším sa bitku v tej horúčave,“ povedal Vettel.

Pri kvalifikácii dosahovali teploty až 33 stupňov, v nedeľu má byť ešte o päť viac. To Vettelovi pri spomínaných ťažkostiach Mercedesu s pneumatikami nahráva, takže môže pomýšľať na piaty triumf v sezóne. A Hamilton si je toho vedomý. „Som (s výsledkom kvalifikácie) veľmi prekvapený, myslel som si, že pole position získa Sebastian. Vyhrať kvalifikáciu je skvelé, ale body sa rozdeľujú za umiestnenie v pretekoch. A nás zajtra čaká veľmi ťažká práca v týchto podmienkach a s týmito pneumatikami,“ povedal Hamilton.

Druhý rad obsadili Francúz Romain Grosjean na Lotuse a Hamiltonov tímový kolega Nico Rosberg z Nemecka. Tretí rad patrí exmajstrom sveta Fernandovi Alonsovi zo Španielska (Ferrari) a Kimimu Räikkönenovi z Fínska (Lotus).

Hamilton vlani v Maďarsku ešte ako jazdec McLarenu premenil kvalifikačný triumf na víťazstvo. Na Hungaroringu vyhral aj v rokoch 2009 a 2006. McLaren aj vďaka nemu v Maďarsku oslavoval za posledných osem rokov šesťkrát prvenstvo. Tentoraz to však britskému tímu zrejme nevyjde – vzhľadom na deviate miesto Mexičana Sergia Péreza. Dvojnásobný víťaz maďarskej Grand Prix Jenson Button sa neprebojoval ani do finále kvalifikácie a skončil trinásty.

Kvalifikácia – VC Maďarska:
1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:19,388 min, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +0,038 s, 3. Romain Grosjean (Fr.) Lotus-Renault +0,207, 4. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +0,332, 5. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari +0,403, 6. Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus-Renault +0,463

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #formula #Hungaroring #Mercedes