Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mesto Košice dlhuje basketbalistkám desaťtisíce eur. V zrekonštruovanej hale, kde zažívali veľké úspechy, hrať nemôžu

Do zrekonštruovanej Mestskej športovej haly v Košiciach (Stará jazdiareň) sa ani po ôsmich mesiacoch od otvorenia nevrátili basketbalistky Young Angels Košice.

28.02.2024 12:47
young angels košice Foto: ,
Ilustračná snímka zo zápasu medzi Young Angels Košice - CBK Košice.
debata

Hala v širšom centre mesta bola ich domovským stánkom dve desaťročia a zažili v nej najväčšie úspechy vrátane víťazstiev na európskej scéne.

Jablkom sváru medzi basketbalistkami a magistrátom je dohoda o nájme a nevysporiadané záväzky zo strany mesta.

„Ideme otvoriť tému nášho návratu do haly prostredníctvom žiadosti na poslancov. Primátor tvrdí, že všetky kluby súhlasia s cenou za prenájom, len my nie. Vôbec to však nesúvisí s cenou. Problém je inde,“ vraví generálny manažér Košičaniek Daniel Jendrichovský.

Zámerom bolo, aby v hale, ktorá v minulosti niesla názov Angels aréna, trénovali a hrávali svoje zápasy dve mládežnícke družstvá a ženský tím. Pred rekonštrukciou s vedením košického magistrátu uzavreli dohodu, ktorá sa zatiaľ nenapĺňa.

Mestská športová hala v Košiciach. Foto: TASR, František Iván
Angels aréna Mestská športová hala v Košiciach.

„Ak by mali deti osobitný zreteľ, ktorý sme mali prisľúbený, a ženy by platili plnú sumu za prenájom, mestu by to prinieslo približne 40-tisíc eur ročne. Podľa mesta by sme však mali platiť 75-tisíc, čiže úplné cenníkové ceny,“ konštatuje Jendrichovský.

Mesto je podľa vedúceho oddelenia športu a mládeže Mária Šveca pripravené rokovať s Young Angels, ktoré by vedeli halu adekvátne a dlhodobo využívať.

„Ak príde od pána Jendrichovského relevantná požiadavka pri akceptácii nášho cenníka, tak sa vieme spolu baviť. Zatiaľ však taká požiadavka neprišla,“ reaguje Švec.

Daň za povesť v Európe

Nedávno sa Košičanky do haly predsa len vrátili, hoci iba na krátko, keď hostili turnaj Stredoeurópskej li­gy.

"Mestu sme vtedy za prenájom na štyri dni zaplatili 2500 eur. Bolo to aj z dôvodu, že sme si chceli zachovať dobrú povesť v Európe. Na druhej strane ma neteší, že sme mestu pomohli vylepšiť finančnú bilanciu haly.

Za pár dní od nás dostali viac ako od ostatných klubov za dva mesiace dokopy. Turnaj bol síce skvelý a v krásnom prostredí, ale bola to chyba," vraví Jendrichovský.

Hala je podľa Šveca vyťažená v štandardných prevádzkových časoch na približne 90 percent. Z pohľadu na harmonogram, ktorý je verejne dostupný, je však zrejmé, že najmä počas víkendov sa ju nedarí adekvátne využiť. Otázna je teda stránka financovania haly.

Tatran Prešov Čítajte viac Štadión v Prešove mal problémy, hrozil aj katastrofický scenár. Ako sú na tom Košice?

"Takéto športovisko nikdy nebude rentabilné. Vždy ho bude dotovať mesto. Máme to nastavené tak, aby sme pokryli prevádzkové náklady a správcovstvo.

Momentálne máme troch správcov, ktorí sa striedajú a bytový podnik má na starosti upratovanie haly," uvádza Švec. Prioritou mesta podľa neho bola dostupnosť športoviska pre širokú verejnosť.

„Priznávam, že je to "ješitnosť“, ktorá mi bráni vrátiť sa do haly, do ktorej som toľko investoval. Ja som svoju časť dohody dodržal, primátor nie," mieni Jendrichovský.

Ustúpili hádzanárom

Young Angels sa v roku 2019 vzdali osobitného zreteľa, ktorý sa vzťahoval k hale na Bernolákovej, v prospech hádzanárov HK Košice.

"Podľa dohody s primátorom sa nám mal osobitný zreteľ presunúť na zrekonštruovanú halu. Mali sme platiť len za energie. Dokonca nám malo mesto finančne kompenzovať rozdiel za obdobie medzi odchodom z Bernolákovej až po návrat do Angels arény.

Za tri roky to k dnešnému dňu vychádza na 51 tisíc eur," uvádza Jendrichovský a dodáva, že prvé dva roky im čiastočne vykompenzovalo mesto v rámci ich mládežníckej akadémie.

Dohodu potvrdil aj prezident HK Košice Ondrej Melich, podľa ktorého skutočne došlo k stretnutiu medzi ich klubom, basketbalistkami a zástupcami vedenia mesta koncom roka 2019.

Najväčší hokejový štadión sveta je v Petrohrade Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
O dva týždne koniec. Viacerí hokejisti v Rusku...

„Za náš klub sme boli na stretnutí ja a tréner Martin Lipták. Basketbalistkám vtedy pán primátor Jaroslav Poláček prisľúbil, že budú mať v Angels aréne rovnaké podmienky, aké by mali na Bernolákovej, ktorej sa vzdali v náš prospech,“ vraví Melich.

Podľa Šveca je pravda, že Young Angels uvoľnili halu na Bernolákovej pre hádzanárov a presťahovali sa do Šace.

„Či im za to mala byť kompenzovaná Jazdiareň po rekonštrukcii, neviem. O dohode s vedením mesta a pánom Jendrichovským nemám informácie,“ reaguje Švec.

Ani hádzanári sa do zrekonštruovanej športovej haly presunúť nemôžu. Dôvodom sú nedostatočné rozmery a komplikácie s čistením palubovky po lepidle zo živice, ktoré sa používa pri manipulácii s loptou.

„Tiež musíme hľadať ďalšie priestory, pretože už nám Bernoláková nepostačuje. Naše mládežnícke tímy sa často tlačia na jednej ploche. Máme dve tréningové jednotky za deň a päť družstiev. Jednoducho nám to nevychádza,“ dodáva Melich.

Zle nastavený systém

V aktuálnej situácii, keď hrozilo, že sa Young Angels odhlásia z extraligy, muselo vedenie klubu zvážiť všetky dôsledky, ktoré z tohto kroku vyplývali.

„Za odchod z extraligy by sme museli zaplatiť pokuty vo výške 10-tisíc eur. Zvážil som, že tie peniaze radšej investujeme do mládeže a ligu budeme brať ako prípravu a motiváciu pre naše mladé hráčky,“ konštatuje Jendrichovský.

Dodáva, že sezónu s najväčšou pravdepodobnosťou dohrajú v Šaci, ktorá sa stala ich prechodným domovom.

„Musel by sa stať zázrak, aby sme sa vrátili do Angels arény,“ povzdychol si Jendrichovský. Šéf Young Angels dodal, že nespodchybňuje cenník, ktorý magistrát za prenájom nastavil. Cena za zápasy je z jeho pohľadu nízka.

„Ak platíte za jeden tréning 55 eur na hodinu a za zápas 65 eur, je to zle nastavené, pretože na zápas potrebujete omnoho viac vecí. Nad tým sa treba zamyslieť,“ uzatvára Jendrichovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #hádzaná #Daniel Jendrichovský #Young Angels Košice