Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanba na sto rokov. Česi sa smejú tradičnému slovenskému klubu, polícia mu odviedla tretinu tímu. Nabonzoval ho rival?

Bolestivá rana pre šport, ktorý sa v posledných rokoch pozviechal z najhoršieho a pomaly si buduje želanú reputáciu. Podobné kauzy mu však nepomôžu.

13.02.2024 05:40
handlová Foto:
Súpiska handlovského Baníka sa nečakane a zo dňa na deň scvrkla o štyroch kľúčových hráčov - Jordana Harrisa, Joshuu Scotta, Mihaila Todoroviča a Balšu Mirotiča.
debata (71)

Pár dní po tom, čo slovenský basketbal oslavoval otvorenie vynovenej haly na Pasienkoch a krátko predtým, ako reprezentácia po siedmich rokoch nastúpi na svoj prvý zápas v „riadnej“ kontinentálnej kvalifikácii, zasiahli verejnosť správy z Handlovej.

Tradičný klub s bohatou históriou, ktorého začiatky sa datujú do roku 1941, utŕžil poriadnu hanbu.

Štyria zahraniční hráči Baníka nemali platné pracovné povolenia a polícia, ktorá konala na základe anonymného oznámenia, ich vyhostila z krajiny.

Stalo sa to tesne pred štartom prestížneho federálneho podujatia v Prahe, kde Handlová od zajtra nastúpi v bojoch o Česko-slovenský pohár.

Lenže bez tretiny tímu nemá reálnu šancu na úspešný výsledok a fanúšikovia spoza rieky Morava sa na sociálnych sieťach predbiehajú v tom, ktorý vtip či ironická poznámka na adresu MBK bude štipľavejšia.

00 koláž Čítajte viac Prídu z Ameriky i z Ruska, Miláno uvidí hviezdnu zostavu Slovákov. Ako by mohol vyzerať Ramsayho výber na olympiáde?

„Situácia nás mrzí, bola to naša chyba, ale neskladáme zbrane. Voči všetkým, ktorí podporujú handlovský basketbal, máme povinnosť dohrať sezónu. Chceme naplniť naše ciele,“ vraví manažér Baníka Pavel Procner.

Hráči z tretích krajín

Basketbal je v Handlovej niečo ako náboženstvo. V neveľkom meste so 17-tisíc obyvateľmi nemajú zimný štadión, futbalisti hrajú až v VII. lige.

Hra pod deravými košmi vždy lákala v regióne s baníckou minulosťou množstvo fanúšikov a bolo to radosti, keď sa v aktuálnej sezóne podarilo vedeniu klubu poskladať konkurencieschop­ný tím.

Baník našiel vyváženú kombináciu domácich hráčov s legionármi a fanúšikom známy kouč Nenad Miloševič vytvoril z tohto mixu fungujúci celok.

MBK sa darilo do takej miery, že ešte nedávno bojoval s majstrovskými Levicami o prvé miesto v tabuľke. Divácka návštevnosť sa oproti minulej sezóne zdvojnásobila, sponzori a partneri klubu žiarili spokojnosťou.

Aktuálne je Handlová v tabuľke Niké SBL na druhom mieste, lenže sľubnú pozíciu si po policajnej razii zrejme neudrží.

Muži zákona jej minulý týždeň odviedli dvoch najlepších strelcov – Američanov Jordana Harrisa a Joshuu Scotta. Na polícii skončili aj Srb Mihailo Todorovič a Čiernohorec Balša Mirotič, ktorí rovnako patrili medzi opory mužstva.

V Handlovej po zásahu polície predčasne skončil... Foto: TASR, Dano Veselský
scott handlová V Handlovej po zásahu polície predčasne skončil aj jeden z najlepších legionárov Niké SBL Joshua Scott (v čiernom drese).

„Nemôžem uveriť, že moja sezóna sa končí takýmto spôsobom. Handlová, maj sa pekne,“ reagoval Harris na sociálnej sieti. Polícia zasiahla, pretože on a jeho traja spoluhráči z „tretích“ krajín nemali v poriadku dokumenty.

Podľa zákona majú hráči a klub 90 dní na dodanie potrebných dokladov. Ak dátum nedodržia, cudzinec musí do siedmich dní opustiť krajinu.

Situácia je o niečo komplikovanejšia v prípade Američanov, ktorí musia predložiť aj výpis z registra trestov. Ten rozdáva Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a proces sa vie v niektorých prípadoch výrazne natiahnuť.

Väčšina klubov funguje tak, že s hráčmi bez platných papierov ukončí v priebehu sezóny spoluprácu. Lenže Handlová pochybila a spomínaná štvorica hrala v klube určitý čas načierno.

Byrokratické prieťahy

Ako to na Slovensku býva vo viacerých prípadoch, plynulosť riešenia situácie komplikuje nadrozmerný byrokratický aparát.

"Kritika na adresu Handlovej je do určitej miery oprávnená. Na druhej strane, proces prihlasovania zahraničných športovcov je u nás extrémne komplikovaný.

V našom klube, ale aj v ďalších tímoch, pôsobili viacerí hráči zo špičkových európskych líg a keď s nimi musíte absolvovať zdĺhavé procedúry na úradoch, je to niekedy až dehonestujúce. Kiežby to mohlo u nás fungovať ako v iných krajinách, kde je proces jednoduchší," vraví k téme generálny manažér Levíc Ladislav Garaj.

Patriotov by mohla celá záležitosť tešiť, veď problémy rivala v boji o titul ho oslabujú a obhajca titulu tak má o súpera menej.

Garaj verí, že Handlová sa zo situácie poučila. Zároveň je treba povedať, že takéto prešľapy poškodzujú meno súťaže i celého športu.

"Nie sme nadšení, že o slovenskom basketbale sa aktuálne informuje aj v negatívnom svetle. Ale aj taký je športový život, veď kauzy sa nevyhýbajú ani futbalu či hokeju. Som si istý, že ak budú v Handlovej šikovní, ešte môžu sezónu zachrániť.

Slovenský basketbal sa má na čo tešiť. My, Handlová a ďalšie dva slovenské kluby ho budú reprezentovať v Prahe, na budúci týždeň mužská reprezentácia štartuje kvalifikáciu EuroBasket 2025. Verím, že pozitívnych správ bude len pribúdať," želá si levický GM.

Príchod nových posíl

V Handlovej to v posledných dňoch vrelo.

Fanúšikovia na sociálnych sieťach špekulovali, že anonymné oznámenie na políciu majú na svedomí priaznivci rivala z Prievidze, ktorí chceli regionálneho súpera takýmto spôsobom oslabiť pred kľúčovou časťou sezóny.

Ozval sa aj bývalý hráč MBK James Kinney, ktorý tvrdí, že klub zamestnával legionárov načierno niekoľko sezón.

Jordan Harris v bielom drese Handlovej. Foto: fb mbk baník handlová
harris Jordan Harris v bielom drese Handlovej.

„Nie je to pravda. Nerozumieme, prečo bývalý hráč takto očierňuje náš tím. Veď po sezóne, v ktorej u nás pôsobil, sa sám chcel vrátiť,“ vraví handlovský manažér.

Po zásahu polície existovala aj možnosť, že mužstvo nedohrá sezónu. Čierny scenár sa však nenaplnil a Handlová pokračuje.

Ako nám potvrdili z klubu, v Prahe sa MBK predstaví len s osmičkou hráčov. V ďalších dňoch však kompetentní plánujú doplnenie kádra. Extraliga pokračuje po prestávke v marci a dovtedy by mal mať Baník plný počet 12 hráčov.

„Aktívne pracujeme na príchode nových posíl. Nejde o lacných či podpriemerných hráčov, snažíme sa získať kvalitu. Naďalej chceme hrať o najvyššie priečky,“ dodáva Procner.

Vďaka úspešným výsledkom v prvej polovici sezóny má Handlová „nahraté“ a do play off postúpi. Ale či sa výkonnosťou dokáže dostať na predchádzajúcu úroveň aj po riadnom reze kádrom, ukáže až aprílová vyraďovačka.

Federálna bitka v Prahe

V rámci osláv 100 rokov basketbalu v Česku a na Slovensku sa obe asociácie rozhodli spoločne obnoviť Česko-slovenský pohár, ktorý sa naposledy uskutočnil v roku 2003.

Záverečný turnaj Louda Auto Final 8 privíta od zajtra do piatka v pražskej športovej hale Královka po štyri najlepšie tímy Slovenska a Česka. Po zajtrajšom štvrťfinále sa nasledujúce dni odohrajú stretnutia podľa klasického pavúka – semifinále, finále a zápasy o umiestnenie.

Štvrťfinále, zajtra: 11.00 Nymburk – Svit, 14.00 Děčín – Komárno, 17.00 USK Praha – Handlová, 20.00 Olomoucko – Levice.

Najkrajšie športovkyne planéty vtedy a teraz Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Najkrajšie športovkyne planéty vtedy a teraz....
71 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #basketbal #SBA #legionári #MBK Baník Handlová