Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nízky strop, malá kapacita, nedostatočné rozmery. Košice majú halu za milióny. Takmer nik v nej však nemôže hrať

Slúžila ako vojenská jazdiareň situovaná v centre mesta. Postavili ju pred vyše 135 rokmi. Pýši sa titulom národná kultúrna pamiatka. Funkciu športovej haly začala plniť po roku 1950. Bola dejiskom mnohých pamätných zápasov Európskej ligy basketbalistiek.

15.11.2023 16:42
Stara jazdiaren - Angels arena Foto:
Mestskú športovú halu v Košiciach po rekonštrukcii premenovali z Angels arény na Starú jazdiareň.
debata (10)

Mestskú športovú halu v Košiciach, ktorá donedávna niesla názov Angels aréna, zrekonštruovali za vyše 3 milióny eur.

Po novom znie jej názov Stará jazdiareň a slúžiť má viacerým športom. Mnohé z nich sa však do haly pre nevyhovujúce rozmery aj napriek modernizácii nevojdú.

Bude tak hala za milióny slúžiť prevažne len na trénovanie?

Nedostatočná kapacita

Okrem basketbalu sa ráta s využitím haly pre hádzanú, volejbal, futsal či florbal. Využívať ju majú aj školy či mládežnícke kluby. Samotná hala však nespĺňa pri niektorých športoch kritériá umožňujúce organizovanie zápasov v najvyšších súťažiach.

Pozrite si zábery zrekonštruovanej haly v nasledujúcej fotogalérii:

ŠH Stará jazdiareň (bývalá Angels aréna) Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mestská športová hala Stará jazdiareň (bývalá...

„V prípade futsalu musí dôjsť k posunutiu čiar, teda k zúženiu ihriska, ktoré tým pádom nebude spĺňať štandardy pre najvyššiu súťaž. Za vynaložené finančné prostriedky by sa žiadalo mať kvalitný športový stánok v plnom profile – so všetkým, čo k tomu patrí,“ uviedol pre denník Korzár mestský poslanec Marián Horenský.

Vzhľadom na fakt, že hala je zároveň kultúrnou pamiatkou, mali pri jej rekonštrukcii projektanti zviazané ruky. Pripomienky športových klubov ostali nevypočuté.

Výsledkom je, že mužský basketbal sa v nej hrať nemôže pre problémy s konštrukciou košov, futsalisti a hádzanári majú nedostatočný priestor za hracou plochou, na volejbal nemá hala postačujúcu výšku a na medzinárodný ženský basketbal nemá dostatočnú divácku kapacitu.

VIDEO: Slávnostné otvorenie športovej haly v Košiciach

Aktuálne je v nej 950 miest na sedenie.

„Kapacita sa však dá rozšíriť, aby sme dosiahli požadovaných tisíc miest na sedenie pri európskych pohároch. Poloha v centre ju predurčuje na vysokú návštevnosť,“ vraví generálny manažér Young Angels Košice Daniel Jendrichovský.

Extraliga je v ohrození

Podľa šéfa košických basketbalistiek hala poskytuje po zrekonštruovaní skvelé zázemie, za ktoré sa pred zahraničnými tímamy nemusia hanbiť.

„Pokiaľ viem, v hale sa dá trénovať, no na zápasy ešte pripravená nie je. My tam netrénujeme, pretože sa nám nepodarilo nájsť s mestom Košice dohodu o podmienkach nášho návratu. Verím, že táto dohoda v dohľadnej dobe uzrie svetlo sveta,“ vraví Jendrichovský.

Košičanky, ktoré sa pohybujú v hornej polovici extraligovej tabuľky, hrajú domáce zápasy v Šaci. Väčšia vzdialenosť od centra mesta odrádza fanúšikov od návštevy, čo sa odráža na slabej diváckej kulise.

Návrat Košičaniek do ich domovského stánku tak ostáva aj naďalej otázny. V prípade, že s mestom nenájdu spoločnú reč, je ohrozené aj ich ďalšie pôsobenie v najvyššej súťaži.

KFA4 - Košická futbalová aréna Čítajte viac Futbalový štadión v Košiciach má podobný problém ako Steel aréna. Ukrajinci na ňom zabojujú o Ligu majstrov

„Klub ani mládež to nepochová. Prioritu má naša mládežnícka akadémia, kde momentálne trénuje 200 detí, ďalšie nemôžeme prijať, keďže nemáme kde trénovať. Hrať extraligu by tak stratilo význam,“ dodáva Jendrichovský.

Problémom je aj cenník

Vedúci oddelenia športu a mládeže na košickom magistráte Mário Švec pre Korzár pripustil, že pri niektorých športoch sa v hale nebudú môcť organizovať zápasy na seniorskej úrovni.

„Najviac obmedzené sú športy, ktoré majú najväčšie ihrisko, teda 40 krát 20 metrov. To je napríklad hádzaná. Výbehové zóny nemáme v dĺžke 2 metre, ale iba 75 centimetrov,“ vraví Švec.

Futsalisti by potrebovali ihrisko po stranách zúžiť a posunúť o 45 centimetrov. Aj po tom by však mohli hrať ligu iba na výnimku. U basketbalistov je zase problémom strecha, ktorá musí udržať konštrukciu košov.

futbalové štadióny Čítajte viac Súperi Slovana žasnú nad Tehelným poľom. Ktorý štadión od Bratislavy po Košice je najkrajší podľa vás?

„Museli sme pracovať v tých možnostiach, aké máme. Halu nenafúkneme. Palubovka, ktorá tu bola, mala nejaké parametre, s ktorými nič nenarobíme,“ konštatuje Švec. Jedným z problémov, na ktorý narážajú kluby, má byť aj cenník za prenájom haly. Ten je podľa Šveca vo fáze tvorby.

„Je veľký predpoklad, že to budeme deliť na dve časti. Prenájom pre tréningový proces bude mať nejaké parametre a prenájom pre zápasové termíny bude mať vlastný cenník. Tam sa bude vyžadovať napríklad viac šatní alebo tepla,“ uvádza Švec.

V súčasnosti by už mali byť v hale nainštalované turnikety, ozvučenie a videotechnika, ktorá tam ešte donedávna chýbala.

Slovenské futbalové skvosty Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Futbalové štadióny. V posledných rokoch ich...

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Jendrichovský #Angels Aréna #Young Angels Košice