Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potupa pre hrdých Francúzov. Na MS nezobrali hviezdy, čo hrali v Rusku. A tak ste aj dopadli, smejú sa im fanúšikovia

Pred štyrmi rokmi brali bronz, vlani na ME získali striebro. Francúzski basketbalisti patrili medzi top favoritov aktuálne prebiehajúcich MS 2023, ale svoju pozíciu nepotvrdili.

28.08.2023 11:09
rudy gobert Foto:
Francúzska hviezda Rudy Gobert počas prípravného zápasu pred MS proti Venezuele.
debata

Najskôr zahanbujúco prehrali s Kanadou, ktorá im nadelila výprask o 30 bodov.

Následne nezvládli ani druhý zápas v skupine, keď včera prehrali s Lotyšskom a už po prvom týždni šampionátu bolo jasné, že Les Bleus nepostúpia zo skupiny.

Frustrácia prepadla nielen fanúšikov Francúzska, ale aj hráčov. Kapitán tímu Nicolas Batum si nedával servítky pred ústa a v rozhovore pre francúzsku televíziu opísal príčiny neúspechu.

Martin Gernát Čítajte viac Skúsený Slovák po odchode do KHL: Nerozumiem, prečo nemôžem hrať za reprezentáciu

„Je to veľké sklamanie. Zlyhali sme predovšetkým mentálne. Viedli sme o 12 bodov, ale potom sme prestali hrať ako tím,“ reagoval skúsený 34-ročný krídelník po prehre s Lotyšskom a pokračoval:

„Ale nie je to náhoda. Je to vyvrcholenie toho, čo sa dialo v našom tíme posledných päť-šesť týždňov. Hráči, tréneri i vedenie federácie si musia vstúpiť do svedomia.“

Batum kritizoval aj rozhodnutie vynechať z nominácie na šampionát hráčov, ktorí hrali na klubovej úrovni v Rusku.

Francúzi sa pridali ku krajinám, ktoré na znak odmietnutia ruskej okupácie na Ukrajine nevolajú do národného tímu hráčov, ktorí si vybrali pôsobenie v Rusku aj napriek súčasnej politickej situácii.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Krásna, rekordná aj kontroverzná. Z hrdinky Ruska sa stala zradkyňa Putinovho režimu

V prípade Les Bleus išlo predovšetkým o Thomasa Heurtela. Elitný rozohrávač, ktorý patril medzi lídrov tímu, ktorý vlani vybojoval titul vicemajstrov Európy, obliekal v minulej sezóne dres Zenitu Petrohrad.

„Stratili sme hráčov pre zvláštne dôvody vrátane politických. Nie je mi jasné prečo. Svetová politika ma až tak nezaujíma. Chcem, aby Francúzsko malo čo najsilnejšiu reprezentáciu. Verím, že na olympiáde to tak bude,“ dodal Batum, ktorý potvrdil, že po olympiáde v Paríži ukončí reprezentačnú kariéru.

Na veľké prekvapenie hneď na úvod šampionátu reagovali aj fanúšikovia.

„Francúzi, to máte za to, že miešate politiku so športom,“ znela jedna z reakcií. „Prišli ste ako veľkí favoriti a odídete s dlhým nosom,“ napísal ďalší z priaznivcov.

Francúzi odohrajú svoj posledný zápas na šampionáte zajtra proti Libanonu.

Hrdinovia vs okupanti. Príbeh hokejistov z MS 1969 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
O pár mesiacov to bude 55 rokov od konania...
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #basketbal #Nicolas Batum #MS 2023