Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malý sen, o ktorom sa im ani nesnívalo. Slovenky majú šancu na historický úspech

Vďaka kvalitným výkonom v základnej skupine dostanú šancu zabojovať o výsledok, ktorý môže znamenať historický úspech. Volejbalistky Slovenska sa presunuli z Tallinnu do Florencie, kde v nedeľu popoludní nastúpia v osemfinále európskeho šampionátu proti Bulharsku.

25.08.2023 13:46
Koseková Foto:
Barbora Koseková v drese Slovenska na ME 2021.
debata

Hoci stávkové kancelárie favorizujú ich súperky, Slovenky cítia šancu.

„Všetky sa veľmi tešíme, pre viaceré z nás to bude najväčší zápas kariéry. Veríme, že účasť vo štvrťfinále nie je nereálna,“ burcuje jedna z opôr tímu, nahrávačka Barbora Koseková.

Čo stojí za doterajším úspechom družstva?

Dobre sme sa pripravili na súboje v skupine, boli sme dobre nastavené. Dôležité tiež je, že tvoríme výborný kolektív. Dobre sa poznáme, dlho sme spolu. Tento tím si zaslúži výraznejší úspech.

Odohrať v skupine päť zápasov za šesť dní muselo byť náročné…

Súhlasím. Je náročné zregenerovať telo a myseľ v tak krátkom čase, ale zvládli sme to a na ihrisku sme odovzdali srdiečko.

Tréneri nás na to pred turnajom pripravovali, ale realita bola ešte náročnejšia. Fyzicky i mentálne sme si s tým poradili veľmi dobre.

Volejbalistky Slovenska dosiahli v skupine tri... Foto: fb svk sk
volejbal Volejbalistky Slovenska dosiahli v skupine tri výhry a v play off chcú viac.

Experti poukazujú na to, že silnou stránkou družstva je aj variabilita. Súhlasíte?

Áno. Tréner v príprave odskúšal veľké množstvo kombinácií a potom ich mohol použiť aj na šampionáte. Takmer na každý zápas v skupine sme nastúpili na začiatku v mierne pozmenenej zostave.

Ak sa náhodou jednej z nás nedarí, zastúpi ju hráčka z lavičky. V tomto smere to máme výborne nastavené, každá hráčka vie pomôcť tímu.

Pred šampionátom sa ozvali hlasy, že bez zranenej opory Nikoly Radosovej nemá družstvo šancu na výraznejší úspech. Vnímali ste to?

Nika je kvalitná hráčka a veľká osobnosť. Ale už pred turnajom sme vedeli, že má zdravotné problémy a nebude hrať. Jej absenciu sme vypustili z hlavy a nenechali sa tým ovplyvniť. Vedeli sme, že musíme bojovať o to viac.

Tretie miesto ste spečatili výhrou nad Estónskom. Ukázalo družstvo víťaznú mentalitu, keď otočilo z 0:1 a previedlo víťazný obrat?

Určite. Prvé štyri zápasy v skupine sme hrali pred takmer prázdnymi tribúnami, ale proti Estónsku prišlo veľa divákov a hnali domáce dopredu. Úvod nám nevyšiel, ale postupne sme sa zmobilizovali a správne sa nahecovali. Výborná atmosféra v hľadisku ťahala domáce, ale pomohla aj nám.

369609568 900693898095275 5619645170038525571 n Čítajte viac Strata setu ich nezastavila. Volejbalistky zdolali domáci tím a v skupine skončili tretie

V boji o štvrťfinále vás čaká Bulharsko, aký to je súper?

Určite náročný, ale zároveň hrateľný. V osemfinále si už veľmi nenavyberáte, každé družstvo má kvalitu.

Slovensko medzi top osmičkou na ME ešte nikdy nehralo. Je postup do štvrťfinále veľkou výzvou?

Jednoznačne. Účasť v najlepšej osmičke je malý sen, o ktorom sa nám ani nesnívalo. Nie je to nereálne, máme šancu na štvrťfinále, ale musíme sa naň veľmi dobre pripraviť. Ak by to vyšlo, bolo by to priam až neuveriteľné.

Na druhej strane, nechceme, aby fakt, že ide o historickú šancu, nám zväzoval ruky. Po skončení bojov v skupine sme mali pár dní voľno, hráme v nedeľu. Urobíme maximum pre to, aby sme boli úspešné.

Bude najmä na skúsenejších dievčatách, aby potiahli tím v kľúčových momentoch?

Áno, ale musíme zabrať všetky ako tím. Máme v družstve hráčky, ktoré na medzinárodnej scéne odohrali veľa zápasov a majú skúsenosti. Určite sa dobre nastavíme, lebo vieme, že ide o veľa.

Barbora Koseková trávi voľný čas počas ME 2023. Foto: fb svk sk
Koseková Barbora Koseková trávi voľný čas počas ME 2023.

Postup zo skupiny je zásluhou aj trénera Michala Mašeka, ktorý nahradil Taliana Marca Fenoglia. Vyhovuje družstvu, že ho vedie domáci kouč?

Určite je super, keď slovenskú reprezentáciu vedie Slovák a je na pozícii úspešný. Na druhej strane, na národnosti kouča až tak nezáleží. Dôležitá je pohoda v tíme, dobrá chémia a fungujúci kolektív, k čomu prispievajú aj tréneri.

Tallinnu sa hovorí „vrecková“ Praha. Stihli ste sa pokochať historickými pamiatkami?

S dievčatami sme sa zhodli, že nám skôr pripomína Bratislavu. Súhlasili aj rodičia, ktorí nás prišli do Estónska pozrieť. Boli sme sa prejsť, vychutnali si kávičku v malebnom centre.

Tallinn je čisté a pekné mesto. Ale až toľko času na obdivovanie jeho krás sme nemali, voľný čas sme radšej trávili oddychom a regeneráciou.

Florenciu, perlu Toskánska, viacerými označovanú za jedno z najkrajších miest sveta, si zrejme tiež rady pozriete…

Určite. Pôjdeme sa prejsť a trochu vyvetráme hlavy pred osemfinále.

Po šampionáte vás čaká príprava na klubovú sezónu v drese Rapidu Bukurešť. Nie je prestup z Francúzska do Rumunska krokom späť v kariére?

Rozumiem, že francúzska liga je kvalitnejšia ako rumunská, ale čo sa týka tímov, idem do lepšieho klubu. Rumunská súťaž napreduje, je tam veľa hráčok, ktoré majú za sebou kvalitné sezóny. Neberiem to ako krok späť. Každá liga je iná, nedá sa porovnať, ktorá je lepšia alebo horšia. Čo sa týka klubov, som presvedčená, že som si polepšila.

Volejbalové krásky na EuroVolley 2023 Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Fešandy spod vysokej siete. Európsky šampionát...
debata chyba
Viac na túto tému: #volejbal #Barbora Koseková #ME 2023 #EuroVolley 2023