Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historická šanca. Slováci už nie sú na smiech, zbavili sa pozície fackovacích panákov

Sú športy, v ktorých sa Slováci po rozdelení republiky prepadli až do európskeho suterénu. Napriek tomu, že predtým v rámci federácie patrili v týchto odvetviach medzi kontinentálnu špičku.

08.08.2023 08:45
Malovec basket Foto:
Najmladší medzi najlepšími. Timotej Malovec patril medzi opory Slovenska v úspešnej predkvalifikácii EuroBasket 2025.
debata

Mužský basketbal je jedným z nich. Výber spod Tatier sa za tri dekády neprebojoval medzi európsku elitu, v riadnej kvalifikácii o ME sa predstavil jediný raz.

Teraz by sa situácia mohla zmeniť.

SR Basketbal muži ME kvalifikácia Albánsko NRX Čítajte viac Basketbalisti uspeli aj v Albánsku. Skupinu ovládli s plným počtom bodov

Národný tím prešiel za posledné roky značným progresom a odrazil sa z európskeho dna. Dnes sa dozvie súperov v kvalifikácii EuroBasket 2025 a pokiaľ sa na neho pri žrebe usmeje šťastie, postup na finálový turnaj nemusí byť utópiou.

Nárast kvality

Za zmenou nálady v basketbalovej komunite stoja dva faktory. Prvou je opätovná ochota hráčov reprezentovať a bojovať v zápasoch v nepopulárnych letných termínoch.

V predchádzajúcich rokoch si dvakrát rozmysleli, či do tímu vôbec prídu. Najlepší jednotlivci si väčšinou v lete dopriali oddych po náročnej klubovej sezóne. Ak sa nedostavili jedna-dve opory, ďalší hráči váhali a tréneri následne počítali ospravedlnenky.

Druhou pozitívnou zmenou bol príchod Aramisa Nagliča na slovenskú lavičku.

Aramis Naglič na slovenskej lavičke. Foto: fiba.basketball
Naglič basketbal Aramis Naglič na slovenskej lavičke.

Chorvátsky odborník, ktorý nastúpil v legendárnom finále na olympiáde v Barcelone 1992 proti Michaelovi Jordanovi a jeho Dream Teamu z USA, výrazne zmenil obraz hry mužstva.

Slováci vedení lídrom Vladimírom Brodzianskym, ktorý pôsobí v silnej španielskej lige, zvládli predkvalifikáciu ME 2025 bez prehry a po siedmich rokoch postúpili do hlavných bojov o šampionát.

„Často sme neboli kompletní, stále nám niekto chýbal, ale i tak sme vyhrali osem zápasov za sebou. Víťazná mentalita je dôležitá. Budem rád, ak slovenský basketbal spraví ďalší krok a bude hrať dobré kvalifikácie aj s lepšími súpermi,“ vraví Naglič.

Nikola Jokič Čítajte viac MS budú bez jednej z najväčších hviezd súčasnosti. Jokiča nezlomil ani spoluhráč

O účasť na EuroBasket 2025 zabojuje 32 tímov, na finálový turnaj postúpi elitná dvadsaťštvorka vrátane štyroch usporiadateľských krajín.

Ak sa Slováci po dnešnom žrebe dostanú do priaznivej skupiny, z ktorej postupujú prví traja, účasť na finálovom turnaji nemusí byť nereálna.

V klube, ktorý vychoval Jokiča

K tomu by ma prispieť aj Timotej Malovec.

Devätnásťročný krídelník je top talentom v krajine a už v mladom veku sa zaradil medzi opory reprezentácie. Je súčasťou užšej rotácie, ktorá výborne pracuje okolo Brodzianskeho. V oboch dueloch proti Rumunsku, ktoré boli z pohľadu postupu kľúčové, zaznamenal dvojciferný počet bodov.

„Počas celej predkvalifikácie sme rástli ako tím. V druhom zápase proti Rumunsku sme hrali veľmi dobre a takýto basketbal nás vyniesol do riadnej kvalifikácie," vraví odchovanec Interu Bratislava.

Od vlaňajška je súčasťou belehradského klubu KK Mega Basket. Počas prvej sezóny hrával za OKK Belehrad, ktorý je mládežníckou farmou Mega Basketu a rezervným tímom v jednom.

Opory slovenskej reprezentácie: Vladimír... Foto: fiba.basketball
Malovec brodziansky Opory slovenskej reprezentácie: Vladimír Brodziansky a Timotej Malovec.

„Práca v klube je na vysokej úrovni, rovnako aj tréningy či starostlivosť o hráčov. Som rád, že som si vybojoval miesto v prvom tíme. Už bude len na mne, koľko minút na palubovke si zaslúžim,“ tvrdí šikovný univerzál.

Na základe kvalitných výkonov sa dostal do prvého tímu a môže sa tešiť aj na prestížne zápasy v Jadranskej lige proti mestským rivalom Partizanu či Crvenej zvezde.

„Sú to súboje, o ktorých sníva každý mladý basketbalista. Musím ukázať, že mám na to hrať aj proti takýmto súperom,“ vysvetľuje.

Mega Basket odchoval množstvo kvalitných basketbalistov, spomedzi známych postáv najviac zapôsobí jedno meno – Nikola Jokič. Aktuálne jeden z najlepších hráčov planéty, úradujúci šampión NBA má v klubovej hierarchii dôležité miesto.

Srbská hviezda Nikola Jokič. Foto: ČTK / AP / Darren Abate
Nikola Jokič Srbská hviezda Nikola Jokič.

„Neustále nám to pripomínajú. Na stenách v našej hale visia portréty hráčov, ktorí sa dostali do NBA, vrátane Jokiča. Sú to pre nás vzory, ako ďaleko sa môže hráč dostať, ak na sebe poctivo pracuje,“ vraví mladší z bratskej dvojice.

Hoci si na rozdiel od brata Matúša nevybral zámorskú cestu, ale uprednostnil pôsobenie v Európe, možnosť na pôsobenie v USA nezavrhuje. Ak by mu vyšla nadchádzajúca sezóna v Srbsku, účasť v drafte NBA 2024 nie je nereálna.

„Na podobné záležitosti ešte nemyslím. Uvidíme, ako dopadne táto sezóna. Chcem čo najviac hrávať v Jadranskej lige, posúvať sa a zlepšovať,“ tvrdí.

Reprezentácia sa bude spoliehať v kvalifikácii aj na jeho služby. Slováci odohrajú boj o EuroBasket 2025 v troch kvalifikačných oknách: vo februári i novembri 2024 a vo februári 2025.

Ako vyzerali hviezdni športovci, keď boli deti Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Počas kariéry vybojoval dvanásť majstrovských...
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #basketbal #Aramis Naglič #EuroBasket 2025 #Timotej Malovec