Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zľahčovanie covidu? Príďte si vyskúšať jednu službu

Škatuľkovať ľudí je nerozumné. Platí to aj pri športovcoch. Nie všetci sú rovnakí.

13.01.2021 14:04
debata (14)
Zuzana Babaríková ako dobrovoľníčka v... Foto: basket.sk
Zuzana Babaríková Zuzana Babaríková ako dobrovoľníčka v nitrianskej nemocnici.

Niekto si vie prednostne vybaviť vakcínu proti covidu, dokonca aj pre svojho manžela. Iný zase nezaháľa a priloží ruku k dielu.

Do druhej skupiny patrí aj Zuzana Babaríková. Bývalá basketbalistka si po skončení aktívnej kariéry vybrala profesiu kondičnej trénerky.

Keďže kvôli pandemickej situácii nemôže pracovať, rozhodla sa pomáhať tam, kde je najviac treba. Prihlásila sa ako dobrovoľníčka v Nitrianskej fakultnej nemocnici.

"Pracujem v covid ambulancii. Som teda v prvom kontakte s pozitívnymi pacientmi. Sú to buď peší alebo ľudia privezení autom či sanitkou.

Mojou úlohou je zobrať pacientov na röntgen, odniesť krv do laboratória a ak sa rozhodne o príjme pacienta, urobím príjem a odveziem ich na oddelenie. Pomáham s dezinfekciou, keďže všetko a všade musí byť pre bezpečnosť personálu a pacientov čisté," vraví Babaríková v rozhovore pre portál Basket.sk .

Bývalá hráčka extraligovej Nitry rozhodnutie neľutuje. Na otázky zvedavcov má pripravenú odpoveď.

"Ľudia sa ma pýtajú, prečo som tam dobrovoľne. Oni by vraj nikdy nešli. Odpovedám im, že jednoducho preto, lebo to pre zvládnutie situácie potrebujeme.

Práca mi dáva pocit, že som užitočná. Nesedím doma so založenými rukami a pomáham. Myslím, že konať dobro je celoživotne dôležité. Beriem to tak, že mám možnosť, tak pomáham. Príde mi to úplne normálne," vysvetľuje.

Zuzana Babaríková (s loptou) počas aktívnej... Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Slovensko basketbal extraliga ženy Nitra Košice Zuzana Babaríková (s loptou) počas aktívnej kariéry.

Obrazy ako z filmu

Nitrianska nemocnica zažíva veľký nápor pacientov. Na skladovanie mŕtvych musela objednať chladiarenský box.

"Situácia je zlá. Vidím to na našom oddelení. Premelie sa tam veľa pacientov. Máme tam napríklad gynekológov, ktorí sú zaučení na covid situáciu. Ak je niečo vážne, musia to aj oni konzultovať s ďalším doktorom.

Mali sme situáciu, kedy sme potrebovali urobiť príjem na ARO. Náš pacient bol ročník narodenia 1950, z iného oddelenia bola pani, ročník narodenia 1972. Mali rovnaké hodnoty kyslíka a na ARO bola len jedna posteľ. Dostala ju mladšia pani. Pevne som verila, že aj náš pacient posteľ dostane, aj keď to prakticky znamenalo, že niekto tam musel zomrieť," opisuje Babaríková pre Basket.sk .

Pre ľudí, ktorí označujú covid za obyčajnú chrípku a zľahčujú situáciu, má jasný odkaz.

"S kolegami sa zhodneme, že každému neveriacemu by sme dopriali vyskúšať si jednu službu. Raz som bola zaniesť dokument na ARO. Je to tam ako vo filme. Pacienti sú zaintubovaní, všade samé monitory a všetko pípa. Bol to pre mňa silný zážitok.

K nám do ambulancie prídu ľudia v panike, ťažko sa im dýcha, kašlú a nevedia či prežijú. Príbuzní plačú a čakajú na každú informáciu. Je to hrôza. Nikomu neprajem nič zlé, len nech si to prídu vyskúšať," odkazuje bývalá basketbalista.

14 debata chyba