Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci trpia na úkor legionárov. Rozohrávač Žiliny prišiel o 8000 eur

Pandémia koronavírusu predčasne ukončila aj basketbalové dianie na Slovensku. Titul nezískal nikto, no viaceré tímy sa dostávajú do finančnej tiesne.

18.04.2020 15:13
Róbert Rožánek Foto: ,
Róbert Rožánek sa snaží zastaviť Arika Smitha z Interu na snímke z novembra 2018.
debata

Výnimkou nie je ani BK Slávia Žilina, v ktorom pôsobí aj 24-ročný rozohrávač Róbert Rožánek. Odchovanec klubu prezradil, že vinou koronavírusu prišiel o tisíce eur a slovenskí hráči v súčasnosti trpia na úkor legionárov.

„Dostala sa k nám informácia, že peniaze dostaneme len do toho 13. marca, pretože v zmluvách máme klauzulu o zásahu vyššej moci. Ja som uzavrel zmluvu na desať mesiacov, teda v tomto smere som prišiel o osemtisíc eur. Tiež mi chýba mesiac a pol výplaty, teda od februára. Takto to s nami klub komunikoval a my hráči s tým nič nenarobíme,“ uviedol Rožánek pre Žilinský večerník.

Róbert Rožánek (vľavo) ešte v drese Nitry v... Foto: SITA, Martin Havran
Róbert Rožánek Róbert Rožánek (vľavo) ešte v drese Nitry v marci 2017.

Rožánek tiež otvorene priznal, že mesačné mzdy slovenských hráčov sa v žilinskom klube pohybovali od 800 do 1700 eur, čo je oveľa menej v porovnaní s futbalistami. Navyše, v týchto dňoch sa razí filozofia, že basketbalové kluby najskôr vyplácajú legionárov a s domácimi hráčmi sa dohadujú na postupnom vyplácaní odmien.

„Tento model má väčšina slovenských klubov, musíme to proste nejak prijať,“ povedal Rožánek. V Žiline pôsobilo v predčasne ukončenom ročníku až šesť zahraničných hráčov.

Náročné časy priznal aj predseda správnej rady klubu Jozef Galdun.

„Nikto zo žijúcej generácie nezažil podobnú situáciu. Ekonomický dopad krízy zloží viacero sponzorov na Slovensku a budú mať problém sami prežiť. Žilinský basketbal určite nezahynie, otázne však je v akej podobe bude pokračovať naďalej. Spravili sme uzávierku za minulý rok, čaká nás valné zhromaždenie asi až v máji a potom sa dozvieme akou cestou sa vyberieme,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Róbert Rožánek