Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Florbalisti zvládli kľúčový duel. Po triumfe nad Nórmi postúpili na MS!

Slovenskí reprezentanti vo florbale zvládli kľúčový duel na domácom turnaji kvalifikácie o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta vo fínskych Helsinkách.

01.02.2020 17:25 , aktualizované: 19:56
Kristián Kozák Foto: ,
Slovenský florbalista Kristián Kozák.
debata

Po výhrach nad Maďarmi (14:3) a Talianmi (19:1) si v sobotu poradili v Poprade aj s Nórmi (5:1) a vybojovali si 1. miesto v D-skupine. V nedeľu budú bojovať o celkové prvenstvo na turnaji proti Švajčiarom, ktorí boli najlepší v „céčku“.

Oba tímy už majú istotu miestenky na svetový šampionát. O zostávajúcom postupujúcom sa rozhodne v dueli o konečnú 3. priečku, v ktorom si zahrajú nórski a ruskí florbalisti.

Zverenci českého trénera Radomíra Mrázka znamenite zvládli vstup do stretnutia, skórovali v 5. a 7. min. Na góly Ronalda Gašparíka a Michala Pažáka nadviazal ešte v prvej časti Michal Kubovič – 3:0.

V druhej tretine severania znížili zásluhou Oleho Martina Janssona, ale nádej na prípadnú zápletku im o päť minút neskôr vzal Michal Dudovič zvýšením na 4:1. V záverečnom dejstve ešte prikrášlil výhru SR svojím druhým presným zásahom Gašparík.

Kvalifikačný systém sa v porovnaní s predošlým svetovým šampionátom zmenil. V Európe sa odohrajú tri a v Ázii jeden kvalifikačný turnaj. Na každom z nich sa predstaví po osem tímov rozdelených do dvoch skupín. V Poprade sú to skupiny C a D. Postup na MS si pod Tatrami zabezpečia tri mužstvá – víťazi spomenutých skupín a tiež víťaz súboja o tretie miesto, v ktorom sa stretnú druhé najlepšie tímy v skupinách.

Kvalifikácia o postup na MS 2020 – D-skupina:

Slovensko – Nórsko 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Góly: 5. a 50. Gašparík, 7. Pažák, 20. Kubovič, 30. Dudovič – 25. Jansson
Zostava SR: Klobučník (Mazák) – Řezanina, Gašparík, Machara, Kozák, Hatala, Bulko, Kelemen, Šefčík – Gál, Kubovič, Dudovič – Pažák, Grlický, Ujhelyi – Kvasnica, Gajdoš, Virga – Čonka-Skyba

Radomír Mrázek (tréner SR): "Bol to skôr takticky vedený zápas, hrali sme čisto na výsledok. Florbalovo je asi zbytočné to momentálne hodnotiť. Vyhrali sme 5:1 a výsledkovo sme to asi ani nemohli zvládnuť lepšie. Mali sme tam ešte obrovskú rezervu, chlapcov zväzovala nervozita. Keby sme mali pred duelom deň voľna, súper by fyzicky odpadol ešte skôr a možno by bol rozdiel ešte väčší. “

Michal Dudovič (útočník SR): „Je to perfektný pocit. V nedeľu hráme so Švajčiarmi, ale už v podstate o nič nejde. Splnili sme cieľ a postúpili sme na majstrovstvá sveta. Prvýkrát v histórii sme pokorili Nórov, čiže je to paráda. Zápas bol nesmierne fyzicky náročný. Oba tímy začali s dvoma formáciami, neskôr nám pomohla aj tretia päťka, ktorá perfektne bránila a my sme mohli načerpať nové sily.“

tabuľka:
    Z V R P S B
1. SLOVENSKO 3 3 0 0 38:5 6
2. Nórsko 3 2 0 1 31:7 4
3. Maďarsko 2 0 0 2 4:26 0
4. Taliansko 2 0 0 2 2:37 0
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí florbalisti #MS 2020 vo florbale