Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Florbalisti zvládli kľúčový duel. Po triumfe nad Nórmi postúpili na MS!

Slovenskí reprezentanti vo florbale zvládli kľúčový duel na domácom turnaji kvalifikácie o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta vo fínskych Helsinkách.

01.02.2020 17:25 , aktualizované: 19:56
Kristián Kozák Foto: ,
Slovenský florbalista Kristián Kozák.
debata

Po výhrach nad Maďarmi (14:3) a Talianmi (19:1) si v sobotu poradili v Poprade aj s Nórmi (5:1) a vybojovali si 1. miesto v D-skupine. V nedeľu budú bojovať o celkové prvenstvo na turnaji proti Švajčiarom, ktorí boli najlepší v „céčku“.

Oba tímy už majú istotu miestenky na svetový šampionát. O zostávajúcom postupujúcom sa rozhodne v dueli o konečnú 3. priečku, v ktorom si zahrajú nórski a ruskí florbalisti.

Zverenci českého trénera Radomíra Mrázka znamenite zvládli vstup do stretnutia, skórovali v 5. a 7. min. Na góly Ronalda Gašparíka a Michala Pažáka nadviazal ešte v prvej časti Michal Kubovič – 3:0.

V druhej tretine severania znížili zásluhou Oleho Martina Janssona, ale nádej na prípadnú zápletku im o päť minút neskôr vzal Michal Dudovič zvýšením na 4:1. V záverečnom dejstve ešte prikrášlil výhru SR svojím druhým presným zásahom Gašparík.

Kvalifikačný systém sa v porovnaní s predošlým svetovým šampionátom zmenil. V Európe sa odohrajú tri a v Ázii jeden kvalifikačný turnaj. Na každom z nich sa predstaví po osem tímov rozdelených do dvoch skupín. V Poprade sú to skupiny C a D. Postup na MS si pod Tatrami zabezpečia tri mužstvá – víťazi spomenutých skupín a tiež víťaz súboja o tretie miesto, v ktorom sa stretnú druhé najlepšie tímy v skupinách.

Kvalifikácia o postup na MS 2020 – D-skupina:

Slovensko – Nórsko 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)
Góly: 5. a 50. Gašparík, 7. Pažák, 20. Kubovič, 30. Dudovič – 25. Jansson
Zostava SR: Klobučník (Mazák) – Řezanina, Gašparík, Machara, Kozák, Hatala, Bulko, Kelemen, Šefčík – Gál, Kubovič, Dudovič – Pažák, Grlický, Ujhelyi – Kvasnica, Gajdoš, Virga – Čonka-Skyba

Radomír Mrázek (tréner SR): "Bol to skôr takticky vedený zápas, hrali sme čisto na výsledok. Florbalovo je asi zbytočné to momentálne hodnotiť. Vyhrali sme 5:1 a výsledkovo sme to asi ani nemohli zvládnuť lepšie. Mali sme tam ešte obrovskú rezervu, chlapcov zväzovala nervozita. Keby sme mali pred duelom deň voľna, súper by fyzicky odpadol ešte skôr a možno by bol rozdiel ešte väčší. “

Michal Dudovič (útočník SR): „Je to perfektný pocit. V nedeľu hráme so Švajčiarmi, ale už v podstate o nič nejde. Splnili sme cieľ a postúpili sme na majstrovstvá sveta. Prvýkrát v histórii sme pokorili Nórov, čiže je to paráda. Zápas bol nesmierne fyzicky náročný. Oba tímy začali s dvoma formáciami, neskôr nám pomohla aj tretia päťka, ktorá perfektne bránila a my sme mohli načerpať nové sily.“

tabuľka:
    Z V R P S B
1. SLOVENSKO 3 3 0 0 38:5 6
2. Nórsko 3 2 0 1 31:7 4
3. Maďarsko 2 0 0 2 4:26 0
4. Taliansko 2 0 0 2 2:37 0
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí florbalisti #MS 2020 vo florbale