Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fenoglio nemusí motivovať: Takáto príležitosť príde raz za život

Slovenské volejbalistky postupom do osemfinále ME splnili cieľ, ktorý si dali pred začiatkom šampionátu. Odmenou im bude súboj proti jednému z najsilnejších tímov na planéte.

30.08.2019 17:01
slovenské volejbalistky Foto: ,
Taliansky tréner Marco Fenoglio oslavuje so svojimi zverenkami. V nedeľu ich čaká veľká výzva.
debata (2)

To, že Talianky ako vicemajsterky sveta predstavujú obrovskú kvalitu, vie aj ich krajan na slovenskej lavičke Marco Fenoglio (49).

„Slovenský ženský volejbal čaká jeden z najdôležitejších zápasov v histórii. Pre mnohé hráčky to bude vrchol kariéry a zároveň príležitosť, ktorá prichádza raz za život,“ vraví tréner SR.

Po výprasku od Rusiek ste držali družstvo polhodinu v šatni a až potom ste hráčky pustili k médiám. Prezradíte už, čo ste im povedali?

Budem vytrvalý rovnako ako vo štvrtok večer a nič neprezradím. To, čo sa povie šatni, zostáva v šatni. Bola to súkromná konverzácia medzi mnou a hráčkami.

Ako zdvihnete dievčatám morálku po jasnej prehre?

Nemusím to robiť. Motivácia v podobe nedeľňajšieho osemfinále je jasná. Slovenský ženský volejbal čaká jeden z najdôležitejších zápasov v histórii. Dievčatá vedia, o čo sa hrá. Pre mnohé to bude vrchol kariéry a zároveň príležitosť, ktorá prichádza raz za život.

Slovenky volejbalistky podľahli Rusku Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Slovenské volejbalistky ďakujú fanúšikom za...

Sú vaše zverenkyne dostatočne mentálne silné, aby hodili debakel za hlavu a sústredili sa na kľúčové osemfinále?

Prvé tri zápasy na šampionáte nás stáli obrovské množstvo psychickej energie. Európsky šampionát je veľký turnaj, treba hrať stále naplno. Po tom, ako sme si vybojovali účasť v osemfinále, nasledovali súboje s favoritmi. Proti Nemecku dievčatá bojovali, ale duel s Ruskom nezvládli – hlavne v hlavách. Avšak Rusky sú iný level. Ich výškový priemer je 195 cm, my sme niekde na úrovni 180 cm. To je jeden z obrovských rozdielov medzi obomi tímami.

Má slovenské družstvo aspoň teoretickú šancu uspieť proti veľkému favoritovi?

Šanca je vždy, ale bude to viac ako ťažké. Talianky sú vicemajsterky sveta, jeden z troch najlepších tímov na planéte. Ak budú hrať v plnej sile a na sto percent, tak sa naše šance dramaticky znížia. Jednoznačne majú väčšiu kvalitu ako my.

Kde má talianske družstvo slabiny?

Ak nejaké má, tak o nich neviem. Niekto vravel, že ich môže unaviť cesta z Poľska. Vedenie talianskej federácie vybavilo charterový let a v Bratislave tak budú za hodinku. Nepripúšťajú si neúspech, zápas proti nám berú ako povinnú jazdu.

Aká teda bude taktika na zápas proti superfavoritovi?

V prvom rade musíme hrať rozumne. Dievčatá vedia, že za každú chybu proti takémuto súperovi tvrdo zaplatia. Bez dodržiavania systému to nepôjde. Počas víťazného setu v zápase s Nemeckom hralo družstvo takmer bezchybne. Chceme nadviazať práve na tento výkon.

Poznáte všetky hráčky z talianskeho družstva?

Drvivú väčšinu áno. S viacerými som pracoval – či už v reprezentácii alebo na klubovej úrovni.

Zaspievate si v nedeľu taliansku hymnu?

Iba potichu, vo vnútri. Moja myseľ bude patriť slovenskému družstvu.

Jaroslava Pencová: Viac sme si priali Belgičanky, Talianky sú svetová extratrieda.

Čakali ste, že na vaše zápasy bude chodiť päťtisíc ľudí?

Absolútne nie. Na Rusko prišla rekordná návšteva, toľko ľudí na volejbale na Slovensku nikdy predtým nebolo. Tým, ktorí si kúpili lístky, som sa za náš výkon ospravedlnil. Som tréner a mám hlavnú zodpovednosť za výsledky. Zároveň dúfam, že ešte viac ich príde do hľadiska v nedeľu. Proti veľkému favoritovi budeme potrebovať podporu každého jedného priaznivca.

Čo je pre vás vrcholom doterajšieho priebehu šampionátu? Obrat s Bieloruskom z 0:2 na 3:2 alebo supervýkon vo víťaznom sete proti Nemecku?

Pre mňa je to historický postup Slovenska do osemfinále. Bol to náš cieľ pred štartom šampionátu a som veľmi rád, že sme ho dosiahli. A to dokonca v predstihu – už po troch zápasoch. Slovenská federácia tvrdo pracovala na tom, aby sa cieľ podaril a aby si Slovensko mohlo vychutnať zápas vo vyraďovacej časti. Možno náš úspech v budúcnosti napodobní iné družstvo, ale moja ekipa zostane prvá, ktorá vybojovala pre vašu krajinu osemfinále ME.

Ak by sa udialo prekvapenie a Slovensko by v nedeľu postúpilo, bolo by to najväčšie víťazstvo vo vašej kariére?

Určite áno. Doterajším vrcholom je triumf v Lige majstrov, kde sme ako outsider zdolal silný ruský klub. Výhra v nedeľu by bola skutočne výnimočná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské volejbalistky #ME 2019 vo volejbale #talianske volejbalistky