Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Má štyri tituly šampióna NBA. Parker oznámil koniec kariéry

Skvelý francúzsky basketbalista Tony Parker sa rozhodol ukončiť kariéru. Štvornásobný víťaz NBA v drese San Antonio Spurs dospel k rozhodnutiu, že ho už viac nebaví hrať basketbal na najvyššej úrovni.

10.06.2019 22:50
parker nba spurs Foto: ,
Legendy San Antonia Spurs Tim Duncan (vľavo) a Tony Parker oslavujú titul po výhre vo finále NBA 2007.
debata

Charizmatický rozohrávač končí vo veku 37 rokov a po 18 sezónach v najprestížnejšej zámorskej profilige. Symbol klubovej vernosti strávil 17 sezón v drese San Antonia, záverečný súťažný ročník si odkrútil v tíme Charlotte Hornets.

„Viacero dôvodov je za mojím rozhodnutím. Na konci dňa som zistil, že už viac nemôžem byť tým Tonym Parkerom z minulosti a hrať basketbal na najvyššej úrovni. Vôbec mi neprekáža, že končím bez veľkolepých rozlúčok v štýle Dirka Nowitzkého či Dwyana Wada,“ vysvetlil rodák z belgických Brúgg v rozhovore pre Marca Spearsa z The Undefeated, cituje ho aj portál TSN.

VIDEO: Top 10 akcií v kariére Tonyho Parkera

Parker dosiahol kariérne priemery 15,5 bodu, 5,6 asistencie a 2,7 doskoku na zápas. Priemerne odohral 30,5 min v celkovo 1254 zápasoch v NBA. Strelecký priemer mal tesne pod 50%. Víťaznú trofej Larryho O'Briena dvíhal nad hlavu v rokoch 2003, 2005, 2007 a 2014.

Vo finále v roku 2007 ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča, celkovo šesťkrát bol súčasťou zápasov All-Star. V tíme Spurs utvoril v majstrovských časoch nezabudnuteľnú trojicu s Timom Duncanom a Manum Ginóbilim, ktorí už obaja tiež ukončili svoje kariéry.

Parker bol úspešný aj na reprezentačnej úrovni. Aj jeho zásluhou sa Francúzsko v roku 2013 stalo majstrom Európy, v zbierke má aj striebornú a dve bronzové medaily z ME.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Tony Parker #San Antonio Spurs