Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Má štyri tituly šampióna NBA. Parker oznámil koniec kariéry

Skvelý francúzsky basketbalista Tony Parker sa rozhodol ukončiť kariéru. Štvornásobný víťaz NBA v drese San Antonio Spurs dospel k rozhodnutiu, že ho už viac nebaví hrať basketbal na najvyššej úrovni.

10.06.2019 22:50
parker nba spurs Foto: ,
Legendy San Antonia Spurs Tim Duncan (vľavo) a Tony Parker oslavujú titul po výhre vo finále NBA 2007.
debata

Charizmatický rozohrávač končí vo veku 37 rokov a po 18 sezónach v najprestížnejšej zámorskej profilige. Symbol klubovej vernosti strávil 17 sezón v drese San Antonia, záverečný súťažný ročník si odkrútil v tíme Charlotte Hornets.

„Viacero dôvodov je za mojím rozhodnutím. Na konci dňa som zistil, že už viac nemôžem byť tým Tonym Parkerom z minulosti a hrať basketbal na najvyššej úrovni. Vôbec mi neprekáža, že končím bez veľkolepých rozlúčok v štýle Dirka Nowitzkého či Dwyana Wada,“ vysvetlil rodák z belgických Brúgg v rozhovore pre Marca Spearsa z The Undefeated, cituje ho aj portál TSN.

VIDEO: Top 10 akcií v kariére Tonyho Parkera

Parker dosiahol kariérne priemery 15,5 bodu, 5,6 asistencie a 2,7 doskoku na zápas. Priemerne odohral 30,5 min v celkovo 1254 zápasoch v NBA. Strelecký priemer mal tesne pod 50%. Víťaznú trofej Larryho O'Briena dvíhal nad hlavu v rokoch 2003, 2005, 2007 a 2014.

Vo finále v roku 2007 ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča, celkovo šesťkrát bol súčasťou zápasov All-Star. V tíme Spurs utvoril v majstrovských časoch nezabudnuteľnú trojicu s Timom Duncanom a Manum Ginóbilim, ktorí už obaja tiež ukončili svoje kariéry.

Parker bol úspešný aj na reprezentačnej úrovni. Aj jeho zásluhou sa Francúzsko v roku 2013 stalo majstrom Európy, v zbierke má aj striebornú a dve bronzové medaily z ME.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Tony Parker #San Antonio Spurs