Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Slovenky majú ME na dosah. Zvládnu posledné dve prekážky?

Na reprezentačný zraz slovenských basketbalistiek sa tešila viac ako kedy predtým.

14.11.2018 09:00
BASKETBAL: Slovensko - Bosna a Hercegovina Foto: ,
Tím Slovenska počas februárového kvalifikačného zápasu SR - Bosna a Hercegovina.
debata

Terézia Páleníková naň totiž po prvý raz prišla v pozícii legionárky. Krídelníčka poľského Vroclavu sa nevedela dočkať, keď naživo preberie s bývalými spoluhráčkami, čo má ktorá nové.

Zároveň verí, že o týždeň v stredu sa spoločne budú tešiť z postupu na budúcoročné majstrovstvá Európy.

„V Piešťanoch som strávila štyri roky, dievčatá sú mi veľmi blízke. Po takmer troch mesiacoch som prišla domov, strávila som trochu času s rodinou a priateľom. Teraz sa teším na bývalé spoluhráčky, ale aj všetky ostatné dievčatá z národného tímu, s ktorými sa dobre poznáme a tvoríme výbornú partiu. Verím, že aj náš tímový duch bude dôležitý faktor, ktorý nám v záverečných dvoch dueloch kvalifikácie pomôže,“ tvrdí 23-ročná rodáčka z Bratislavy.

Je pre ňu dôležité, že družstvo má stále o čo hrať. „Kvalifikáciu nejdeme len dohrať. Naopak, urobíme všetko pre to, aby sme ju dotiahli do úspešného konca,“ dopĺňa.

Slovenky sa v sobotu predstavia na Islande a na budúci týždeň v stredu privítajú v Ružomberku Čiernu Horu. V prvom súboji proti poslednému tímu A-skupiny budú v pozícii jasného favorita, s Čiernou Horou by mali zohrať priamy súboj o prvenstvo.

„Čakajú nás náročné zápasy, chceme v nich potvrdiť pozíciu, do ktorej sme sa dostali. Na Islande budeme favorit, o to to bude náročnejšie. Súperky hrajú netradičný basketbal, menej taktický, skôr silovejší s množstvom pokusov spoza trojkového oblúka. Robia dosť nepredvídateľné pohyby a spoliehajú sa na šťastné strely z diaľky. Pred dvoma rokmi sme sa u nich poriadne potrápili. Mal by na ne platiť najmä rýchly protiútok. Keď budeme hrať rýchlo, kondične s nami nemôžu udržať krok,“ vysvetľuje Páleníková.

Ak so spoluhráčkami zvládnu prvý krok, v súboji s Čiernou Horou budú pod menším tlakom. Aj prehra by im mohla stačiť na prienik na šampionát z druhej pozície (postupuje šesť najlepších celkov z druhých miest z ôsmich skupín).

„Sme mladé družstvo, no sú v ňom samé ambiciózne hráčky. Veľmi túžime, kvalifikovať sa na Európu,“ hovorí odhodlane.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2019 v basketbale žien #slovenské basketbalistky #terézia páleníková