Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky majú ME na dosah. Zvládnu posledné dve prekážky?

Na reprezentačný zraz slovenských basketbalistiek sa tešila viac ako kedy predtým.

14.11.2018 09:00
BASKETBAL: Slovensko - Bosna a Hercegovina Foto: ,
Tím Slovenska počas februárového kvalifikačného zápasu SR - Bosna a Hercegovina.
debata

Terézia Páleníková naň totiž po prvý raz prišla v pozícii legionárky. Krídelníčka poľského Vroclavu sa nevedela dočkať, keď naživo preberie s bývalými spoluhráčkami, čo má ktorá nové.

Zároveň verí, že o týždeň v stredu sa spoločne budú tešiť z postupu na budúcoročné majstrovstvá Európy.

„V Piešťanoch som strávila štyri roky, dievčatá sú mi veľmi blízke. Po takmer troch mesiacoch som prišla domov, strávila som trochu času s rodinou a priateľom. Teraz sa teším na bývalé spoluhráčky, ale aj všetky ostatné dievčatá z národného tímu, s ktorými sa dobre poznáme a tvoríme výbornú partiu. Verím, že aj náš tímový duch bude dôležitý faktor, ktorý nám v záverečných dvoch dueloch kvalifikácie pomôže,“ tvrdí 23-ročná rodáčka z Bratislavy.

Je pre ňu dôležité, že družstvo má stále o čo hrať. „Kvalifikáciu nejdeme len dohrať. Naopak, urobíme všetko pre to, aby sme ju dotiahli do úspešného konca,“ dopĺňa.

Slovenky sa v sobotu predstavia na Islande a na budúci týždeň v stredu privítajú v Ružomberku Čiernu Horu. V prvom súboji proti poslednému tímu A-skupiny budú v pozícii jasného favorita, s Čiernou Horou by mali zohrať priamy súboj o prvenstvo.

„Čakajú nás náročné zápasy, chceme v nich potvrdiť pozíciu, do ktorej sme sa dostali. Na Islande budeme favorit, o to to bude náročnejšie. Súperky hrajú netradičný basketbal, menej taktický, skôr silovejší s množstvom pokusov spoza trojkového oblúka. Robia dosť nepredvídateľné pohyby a spoliehajú sa na šťastné strely z diaľky. Pred dvoma rokmi sme sa u nich poriadne potrápili. Mal by na ne platiť najmä rýchly protiútok. Keď budeme hrať rýchlo, kondične s nami nemôžu udržať krok,“ vysvetľuje Páleníková.

Ak so spoluhráčkami zvládnu prvý krok, v súboji s Čiernou Horou budú pod menším tlakom. Aj prehra by im mohla stačiť na prienik na šampionát z druhej pozície (postupuje šesť najlepších celkov z druhých miest z ôsmich skupín).

„Sme mladé družstvo, no sú v ňom samé ambiciózne hráčky. Veľmi túžime, kvalifikovať sa na Európu,“ hovorí odhodlane.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2019 v basketbale žien #slovenské basketbalistky #terézia páleníková