Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Megaprestup v NBA: Houston získal Paula výmenou za siedmich hráčov

Hviezdny rozohrávač Chris Paul prestúpil v rámci NBA z Los Angeles Clippers k basketbalistom Houstonu Rockets výmenou za sedem hráčov. Vytvorí tak veľmi silné rozohrávačské duo s jedným z najlepších strelcov súťaže Jamesom Hardenom.

29.06.2017 11:52
Chris Paul Foto: ,
Chris Paul žiaril ostatných šesť sezón v drese Los Angeles Clippers.
debata

Majiteľ Rockets si od výmeny sľubuje, že tímu pomôže konkurovať v boji o titul finalistom uplynulého ročníka Golden State Warriors a Clevelandu Cavaliers, ktorí tiež hromadia hviezdy vo svojich kluboch.

„V NBA sú to teraz preteky v zbrojení a buď sa do nich zapojíte, alebo stojíte obďaleč,“ povedal generálny manažér Houstonu Daryl Morey. „Cítime, že keď dáme dokopy Jamesa Hardena a Chrisa Paula, dá nám to dostatočnú silu na to, aby sme preháňali najsilnejšie celky. Vyrovnáme sa im vďaka tomu,“ dodal.

Clippers tak prišli o svoju najväčšiu hviezdu, získali však sedem nových hráčov, ktorí by mali medzeru zaceliť aj na ďalších pozíciách. Konkrétne prišli prvý rozohrávač Houstonu Patrick Beverley, strelci Lou Williams a Sam Dekker, pivoti Montrezl Harrell a Kyle Wiltjer, a tiež Darrun Hilliard a DeAndre Liggins, ktorých musel Houston vykúpiť z Detroitu a Dallasu, aby ich mohol zaradiť do výmeny. Clippers navyše dostanú od Houstonu aj právo v prvom kole draftu pre budúci rok.

Tridsaťdvaročný Paul patrí k najlepším rozohrávačom NBA. Štyrikrát bol zvolený do najlepšej päťky súťaže, trikrát do druhej päťky a deväťkrát ho vybrali do Zápasu hviezd, pričom v roku 2013 si z neho odniesol aj cenu pre najužitočnejšieho hráča. V roku 2006 sa stal nováčikom roka po tom, čo ho ako štvorku draftovalo New Orleans. Do Los Angeles prestúpil v roku 2011.

Celkovo má v NBA odohraných 910 stretnutí s priemermi 18,7 bodu, 9,9 asistencie a 2,3 zisku na zápas. S americkou reprezentáciou dvakrát vyhral olympijské hry.

Losangeleský si dobre uvedomoval, že keby na ponuku nepristúpil, mohol by o Paula prísť bez náhrady. Basketbalista mal totiž možnosť vykúpiť sa z posledného roka zmluvy a stať by sa voľným hráčom. Teraz sa môže Houstonu upísať na päť rokov, pričom si za tú dobu zarobí 205 miliónov dolárov.

Houston síce kvôli výmene prišiel o veľkú časť kádra, ale zároveň verí, že Paulov príchod bude lákadlom pre voľných hráčov prijať ponuku Houstonu aj za menšie peniaze, než budú ponúkať iné tímy. „Môžu si povedať, tu síce môžem zarobiť dosť peňazí, ale v Houstone zas môžem mať šancu na majstrovský prsteň. Je veľký rozdiel, keď idete na trh s voľnými hráčmi v takej situácii,“ povedal Morey.

Radosť má aj tréner Mike D'Antoni, aj keď ho mrzí, že musel obetovať Beverleyho. „Trénoval som zhruba 160 hráčov v lige a Beverley patrí medzi päť najlepších, čo sa týka toho, aké do toho dáva srdca. Ale Chris Paul je Chris Paul. Posledných desať rokov ho považujem za najlepšieho rozohrávača, teda predtým ako som spoznal Jamesa Hardena, takže je skvelé mať ich teraz v tíme oboch,“ dodal D'Antoni.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Houston Rockets #Chris Paul