Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slamová chce oslavovať až po šampionáte, Kováčik sa ospravedlnil

Chceli vyhrať oba zápasy, čo sa im nepodarilo. Postupový cieľ však i tak splnili. Slovenské basketbalistky sa s kvalifikáciou o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy v Česku rozlúčili domácou nečakane vysokou prehrou 49:68 (19:34) s Maďarskom.

24.11.2016 18:04
Angelika Slamová Foto: ,
Angelika Slamová.
debata

Na európskom šampionáte sa aj vďaka tomuto výsledku predstavia obe družstvá. Maďarky, ktoré vedie slovenský tréner Štefan Svitek, postúpili z prvej priečky E-skupiny. Slovenky pod taktovkou Maroša Kováčika sa v tabuľke deviatich tímov z druhých pozícií umiestnili medzi postupujúcou šesticou.

Slovensko sa na európsky šampionát prebojovalo piatykrát za sebou, celkovo jedenásty raz. Naposledy v Maďarsku 2015 obsadilo s Kováčikom na lavičke deviate miesto.

„Zatiaľ nie je čo oslavovať. Na to príde čas azda až po šampionáte,“ vraví krídelníčka Angelika Slamová. Po nezvládnutej rozlúčke s kvalifikáciou na nej bolo badať stopy veľkého sklamania.

„Nevyšiel nám vstup. V koncentrácii nebol problém, ale v obrane sme spravili veľmi veľa chýb. Vôbec nám nefungovala slabá strana. Maďarky boli stále samé pod košom. Nevedeli sme ich odstaviť a po útočných doskokoch nám dávali koše aj z druhých šancí. Veľa chýb a nervozitu z obrany sme si následne preniesli aj do útoku. Pred druhým polčasom sme sa povzbudzovali, že to ešte otočíme, ale veľký náskok súpera sme už nedokázali zmazať. Maďarky boli na koni a nešlo ich zastaviť,“ priznáva Slamová, ktorej výkony boli najpríjemnejším slovenským prekvapením kvalifikácie.

V novembrových súbojoch s Islandom (86:40) a Maďarskom bola kapitánkou družstva Zuzana Lázárová. Na kľúčovom poste strednej rozohrávačky to mala pri neúčasti Žirkovej, Toliverovej a Bálintovej proti medzinárodne oveľa skúsenejším protihráčkam veľmi náročné.

„Mrzí nás, že sme posledný zápas nezvládli, ale tešíme sa z postupu na majstrovstvá Európy. Na začiatku bolo v našej hre veľa nepresností, čo súper využil na vytvorenie väčšieho náskoku. Nedarila sa nám ani streľba. Súperky nám to veľmi sťažili, lebo výborne bránili. Každé z dievčat, aj tie, čo sa nedostali na ihrisko, však žili s družstvom a odovzdali zo seba maximum,“ dodala Lázárová.

Kováčik sa ospravedlnil

Po skončení oficiálnej tlačovej besedy s trénermi a hráčkami si zobral slovo domáci kouč Maroš Kováčik a využil prítomnosť médií na ospravedlnenie sa bývalým hráčkam Good Angels Košice, vedeniu klubu a generálnemu manažérovi Danielovi Jendrichovskému.

„Dal som slovo a slovo robí chlapa. Musím priznať, že doteraz nebol správne odkomunikovaný alebo vysvetlený môj odchod z Good Angels. Po zvládnutom kvalifikačnom boji je správna chvíľa napraviť to. Prvé ospravedlnenie smeruje k hráčkam Good Angels z toho obdobia, keďže som ich nechal v rozbehnutom boji a som veľmi, veľmi vďačný, že k tomu pristúpili tak profesionálne a dotiahli ročník do víťazného konca,“ povedal na úvod Kováčik, ktorý skončil na lavičke slovenského majstra na vlastnú žiadosť v marci tohto roku.

Pripomenul, že na jeho doterajšej trénerskej kariére má košický klub i Daniel Jendrichovský veľkú zásluhu.

„Preto im patrí moje ospravedlnenie. Či to bolo pod vplyvom emócií alebo zle vysvetlené už nie je podstatné. Ide mi o to, aby to ľudia nevnímali tak, že na jednej strane je dobrý človek a na druhej zlý v osobe pána Jendrichovského. Tat to určite nie je. Zaslúži si veľký rešpekt za to, čo robí pre slovenský basketbal. Uvedomil som si nejaké veci, ktoré boli vtedy povedané pod emóciami, zapríčinené mojou frustráciou. Preto sa chcem ešte raz ospravedlniť celej organizácii na čele s pánom Jendrichovským,“ zakončil svoj prejav Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia žien