Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádeje slovenských volejbalistiek znovu zhasli v baráži

Sen sa rozplynul. Znovu. Budúcoročné majstrovstvá Európy vo volejbale žien budú opäť bez slovenskej účasti. Po tom, ako zverenky Mareka Rojka prehrali v úvodnom barážovom zápase kvalifikácie na českej pôde jednoznačne 0:3, nedokázali úspešne čeliť mimoriadne náročnej domácej výzve.

05.10.2016 19:28 , aktualizované: 20:40
slovensko, česko, volejbal, volejbalistky Foto: ,
Momentka z volejbalového zápasu play off o postup na majstrovstvá Európy 2017.
debata

Niekdajšieho federálneho partnera síce zdolali na popradskej palubovke 3:2, no súboje šestnástich najlepších reprezentačných výberov kontinentu budú i tak sledovať len spred televíznej obrazovky.

Slovenky totiž mohlo udržať v hre o miestenku na ME len víťazstvo za tri body – v pomere 3:0 či 3:1. V takom prípade by o postupujúcom rozhodoval zlatý set. K nemu však napokon vôbec neprišlo. „Cieľom bol postup na majstrovstvá Európy. Češky boli lepšie, hoci sme mali na viac, ako sme napokon dosiahli. O tom je však bezpredmetné sa zhovárať,“ vravel Rojko v rozhovore pre RTVS. Jeho družstvo predviedlo v porovnaní so stretnutím v Jablonci podstatne lepší výkon. Po mimoriadne dramatickom priebehu síce prehralo úvodný set, no nevzdalo sa. Druhé dejstvo si domáce uchmatli pre seba a po treťom mohli dostať favorita pod výrazný tlak.

Partia okolo kapitánky Jaroslavy Pencovej viedla 18:15, ale koncovku setu nezvládla. Zvyšný priebeh prehrala 5:10 a po tom, ako Češky premenili hneď prvý setbal, bolo isté, že Slovenky na turnaj do Azerbajdžanu a Gruzínska nepostúpia.

Ďalší priebeh tak bol už len povinnou formalitou. A v ňom si lepšie počínali domáce volejbalistky, ktoré sa tak s kvalifikačnými bojmi rozlúčili víťazne.

Slovenky odohrali v tohtoročnej kvalifikácii osem zápasov. Okrem baráže aj šesť v základnej skupine. V nej sa tešili zo štyroch víťazstiev, dve prehry im pripravili suverénne Chorvátky, ktoré postúpili na šampionát z prvej priečky bez straty bodu.

Slovenské volejbalistky sa naposledy predstavili na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy pred deviatimi rokmi. V predošlých dvoch kvalifikáciách im postup ušiel len veľmi tesne. Barážové súboje s Bieloruskom i Azerbajdžanom dotiahli až do zlatého setu, no zakaždým v ňom zlyhali. Češky sú tradičnými účastníčkami majstrovstiev Európy. Predstavia sa na nich po šiesty raz v rade.

Slovensko – Česko 3:2 (-26, 19, –23, 22, 10) – prvý zápas 0:3, Česko postúpilo na ME 2017 124 min, rozhodovali: Georgiev (Bul.) a Szabó (Maď.)
Zostava SR: B. Koseková, Kuciaková, Hrončeková, Kubová, Radosová, Pencová, libero Valachová

Hlasy (zdroj: svf.sk):

Marek Rojko (tréner SR): „Počas troch dní, ktoré uplynuli od prvého zápasu v Jablonci, sme pripravovali trochu obmenenú základnú zostavu. Je zbytočné hovoriť o tom, že náš výkon bol výrazne lepší než v prvom zápase, keď sme dnes prakticky prehrali. Naše družstvo však spravilo v nedávnom období obrovský progres.“

Miroslava Kuciaková (smečiarka SR): „Myslím si, že sme mohli pomýšľať na postup. Nevyšiel nám však zápas v Jablonci a potom sa už hralo ťažko. Snažili sme sa to dobehnúť v dnešnom zápase, ale nepodarilo sa nám to.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia žien