Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odchádzam. Nezhodol som sa s generálnym manažérom

Možnosť, že položí funkciu, naznačil už pred týždňom po prehre v Lille. Po domácej odvete sa, napriek vypadnutiu z Európskeho pohára FIBA, zdalo, že ostane trénerom basketbalistiek Good Angels Košice. Maroš Kováčik (37) však v klube skončil. "Bolo to veľmi náročné rozhodnutie. Klíčilo vo mne už od decembra," poznamenal úspešný kouč, ktorý vedie aj slovenskú reprezentáciu.

16.03.2016 19:30
Maroš Kováčik Foto: ,
Maroš Kováčik.
debata

Čo vás viedlo k abdikácii?
Prvý impulz prišiel už v decembrovom euroligovom súboji s Lille, prehrali sme po predĺžení. Hlavné dôvody boli dva. S generálnym manažérom Danielom Jendrichovským sme nemali rovnaký názor na vedenie tímu počas zápasov a nestotožňoval som sa ani s jeho pozápasovou rétorikou do médií. Na nikoho sa však nehnevám a nemám ťažké srdce.

Ako veľmi vás ovplyvnilo vypadnutie s Lille?
Keby sme nevypadli, zrejme by som vydržal do konca v súťaži. No moje rozhodnutie nemá nič spoločné s výkonnosťou družstva či s napĺňaním cieľov.

Odchádzate od rozrobenej roboty. Nemrzí vás to?
Rozhodnutie neprišlo z frustrácie po prehre, ale postupne vo mne klíčilo. Teraz dosiahlo vrchol, cez ktorý som už nebol ochotný prejsť. Pozeral som sa v prvom rade na seba. Mal som totiž počas sezóny dvakrát podlomené zdravie. S manželkou sme si dali dokopy pre a proti. Milujem basketbal a trénerstvo, no vyšlo mi, že v danej situácii – pri našich rozdielnych pohľadoch na veci okolo klubu – je lepšie skončiť. Na lavičke má byť šéf len jeden a ten má všetko riadiť. Keď to nerobí dobre, tak ho vedenie klubu odvolá.

Na Good Angels – už bez amerických legionárok – čaká domáce play off. Nezbavujete sa odchodom zodpovednosti?
Povedal som, že rozhodovanie nebolo jednoduché. Družstvo síce nemá takú silu ako počas pôsobenia v európskych pohároch, ale je v ňom dosť kvality, aby zvládlo play off a získalo ďalší titul. Minimálne domáce prostredie si vo finále ustráži. Klub fungoval pred mojím príchodom a bude veľmi úspešný aj po ňom. O tom nepochybujem.

Prekážalo vám, že na lavičke počas zápasov sedel aj Daniel Jendrichovský. Ako vám zdôvodnil tohtosezónnu novinku?
Oznámil nám, že je to možno jeho posledná sezóna vo veľkom basketbale a rád by si ju užil priamo v ohni zápasu. Má aj trénerské ambície a chcel všetko vidieť priamo z lavičky.

Povedali ste mu, že vám to nevyhovuje?
Tu sme možno komunikačne zlyhali. Aspoň ja určite. Mohli sme o tom debatovať skôr, než prišlo k môjmu rozhodnutiu. No teraz je to už zbytočné rozoberať. Som vďačný za krásnych a úspešných päť rokov v Good Angels. Dosiahli sme spolu vynikajúce úspechy. Na Košice nebudem nikdy spomínať v zlom.

S Danielom Jendrichovským spolupracujete aj v národnom tíme. Dokážete sa zladiť?
Najbližšie zápasy odohráme až v novembri, čo je ešte ďaleko. Dovtedy sa môže veľa zmeniť. Určite nepôjdem na zväz so žiadosťou, aby ho odvolali. Na to nemám dôvod. No pred kvalifikačným blokom sa stretneme a môžeme dobehnúť komunikáciu, ktorú sme teraz zameškali. Nájsť vhodný balans.

Máte už nejakú trénerskú ponuku?
Nie. O niečom sa hovorilo, ale nechcem ísť niekam, kde to pol roka nefungovalo a dávať to teraz rýchlo dokopy. Keby však prišla ponuka z euroligového tímu dokončiť sezónu a mať možnosť ostať tam aj ďalší ročník, tak by som nad tým uvažoval. Toto však nevidím veľmi reálne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Good Angels Košice #Maroš Kováčik