Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jurčenková: Milo nás prekvapilo, že nás ničím neprekvapili

Na nešťastný záver sobotňajšieho stretnutia v Pécsi (prehra 64:65 s Maďarskom) rýchlo zabudli a v Portugalsku od prvej minúty potvrdzovali úlohu jednoznačného favorita.

26.02.2016 09:00
debata
zväčšiť Anna Jurčenková v súboji s Portugalčankou... Foto: fibaeurope.com
Anna Jurčenková Anna Jurčenková v súboji s Portugalčankou Joanou Lopesovou.

Slovenské basketbalistky vyhrali vo svojom štvrtom vystúpení v kvalifikácii o postup na budúcoročné ME nad Portugalskom suverénne 64:34 (36:15). „Potvrdili sme, že sme sa na stretnutie dobre pripravili. Od začiatku sme ukázali, že sme prišli vyhrať. Súperovi sme vôbec nedali šancu, aby pomýšľal na úspech,“ tvrdí kapitánka Anna Jurčenková (30).

Novembrový prvý vzájomný súboj v Poprade nebol taký jednoznačný. V čom bol najväčší rozdiel?
Veru nebol. V druhom polčase nás vtedy trochu zaskočili veľmi agresívnou obranou a chvíľu nám trvalo, kým sme sa z toho spamätali. Teraz sme čakali niečo podobné, najmä keď aj ich súboj s Maďarskom vyzeral ako bitka. V stredu sa však nič také nedialo. Boli sme milo prekvapené. Pochopiteľne, hralo sa tvrdo ako vždy, no nebolo to nič za hranicou únosnosti.

V troch štvrtinách ste udržali domáce na jednocifernom počte bodov. Potešilo vás, ako fungovala obrana?
Za defenzívu nás pochválil aj tréner. S výnimkou pár minút, sme hrali v obrane podľa jeho predstáv. Potešilo ma, že nám vyšiel vstup do zápasu a nakoniec sme splnili cieľ, s ktorým sme do Portugalska cestovali.

Od začiatku druhej časti kvalifikácie tréner i ľudia z realizačného tímu zdôrazňovali, že zápas v Portugalsku je dôležitejší než ten v Maďarsku. Vyhrali ste jednoznačne. Neprikladali ste mu až priveľkú dôležitosť?
Ozaj bolo pre nás dôležité nepodceniť ho. Aby sa nestalo niečo také, ako Maďarkám, ktoré v stredu prehrali na Islande. Skupina by v tom prípade bola zbytočne priveľmi otvorená. Chceli sme mať istotu, že minimálne Portugalsko už vyradíme z hry. Preto to bol kľúčový zápas našej skupiny.

Boli ste blízko úspechu aj v Pécsi. Nemrzí vás to teraz spätne?
Zároveň sme mohli dopadnúť aj oveľa horšie. Sme radi, že sme to uhrali na rozdiel jediného bodu a máme to vo svojich rukách. Posledný zápas s Maďarskom hráme doma a verím, že tam sa nám bude hrať ľahšie. Cieľ uspieť minimálne v Portugalsku sme splnili a k Pécsu sa už netreba vracať. V novembri potrebujeme vyhrať s Islandom a veríme si aj na Maďarky.

Ako veľmi vám pomohla prítomnosť skúsených hráčok Zuzany Žirkovej a Lucie Kupčíkovej?
Na ihrisku odviedli obe kus roboty. Bolo ich cítiť. Sme radi, že sa na to dali a išli s nami do toho.

Blahoželali ste po výhre Islandu nad Maďarskom bývalej spoluhráčke Helene Sverrisdóttirovej?
Nehovorila som s ňou ani som si s ňou nepísala, len som si na ňu spomenula. Z nášho pohľadu však prehra Maďariek na Islande nič nerieši, len ony si narobili problémy. My chceme zvyšné dva zápasy vyhrať, takže pre nás sa nič nezmenilo.

Ako sa vám pozdáva nový systém kvalifikácie rozdelený do troch termínov?
Rozoberala som to cestou z Portugalska s generálnym manažérom Danom Jendrichovským a zhodli sme sa, že sa nám to príliš nepáči (smiech). Síce sa teším na voľné leto, ale i tak je to zvláštne – počas sezóny sa narýchlo zohrávať s dievčatami z reprezentácie. Má to aj svoje výhody, pre hráčky je to spestrenie, ale pre klub je to komplikácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská basketbalová reprezentácia žien #Anna Jurčenková