Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí hádzanári podľa trénera prišli o postup v Litve

Richard Štochl sa mohol medzi žrďami aj potrhať, vyhlásili ho za najlepšieho hráča zápasu, ale ani skúsený, už štyridsaťročný brankár prehre nezabránil.

14.01.2016 14:56
Richard Štochl Foto: ,
Richard Štochl inkasuje gól v zápase s Bosnou a Hercegovinou.
debata

Slovenskí hádzanárski reprezentanti potrebovali v kvalifikácii MS 2017 bezpodmienečne zdolať Bosnu a Hercegovinu. Podľahli jej v žičlivom prostredí v Hlohovci 24:26 (12:13) a na šampionáte o rok vo Francúzsku si nezahrajú.

„O tom, že sme nezvládli kvalifikáciu, sa rozhodlo už v Litve, kde sme mali jednoznačne vyhrať,“ skonštatoval tréner Martin Lipták, ktorému chýbalo niekoľko hráčov zo zdravotných dôvodov. V Litve však jeho zverenci pred niekoľkými dňami len remizovali (18:18), nezvládli najmä prvý polčas, a tak potrebovali zdolať lídra 1. skupiny Bosnu a Hercegovinu minimálne o štyri góly.

To bol dôležitý moment, ktorý ovplyvnil vývoj zápasu. Súper vedel, že má k dispozícii cenný náskok, pretože vlani na jeseň si poradil so Slovákmi (29:25). Zvládol stretnutie lepšie takticky, domáci hádzanári ani v priebežnom vývoji „nepostupovali“, lebo si v priebehu celého stretnutia nevypracovali štvorgólový náskok. Napriek tomu, že sa o to usilovali. Dokonca práve tento moment podľa väčšiny z nich rozhodol – chceli prirýchlo zlikvidovať výhodu hostí.

„Pred stretnutím sme si povedali, že je dôležité najmä vyhrať, nebudeme brať do úvahy, že rozdiel musí byť o štyri alebo päť gólov. Naháňali sme výsledok a robili sme zbytočné chyby,“ domnieval sa aj tréner Lipták.

Túto situáciu využili hráči Bosny a Hercegoviny a s prehľadom kontrolovali väčšinu zápasu, nepustili Slovákov do trháku a po prestávke získali a udržali rozhodujúci náskok. Zaslúžene sa pobijú na jar o miesto vo Francúzsku. Kolo pred koncom prvej časti kvalifikácie majú isté prvé miesto v 1. skupine, ktoré jediné zaručuje postup do baráže.

Program v skupine uzavrú tímy v nedeľu a podľa posledných výsledkov sa ukáže, či Liptákovi zverenci obsadia druhé alebo tretie miesto. Čaká ich súboj s Kosovom, outsiderom skupiny, ktorý ešte nezískal ani bod. Podľa trénerových slov je úlohou neúspešnú kvalifikáciu čestne dohrať.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia hádzanárov #Richard Štochl #kvalifikácia MS 2017 v hádzanej