Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bol posol hip-hopu v NBA. Zmenil ju na nepoznanie

Keby nebolo Allena Iversona, basketbalová NBA by dnes možno nemala nenávidený dress code.

10.11.2015 09:28
Allen Iverson Foto: ,
Allen Iverson.
debata

Predpísané uhladené oblečenie zaviedol vtedajší komisár David Stern, lebo bordovel od jedu, keď zazrel vlasy pospletané v drobných vrkôčikoch, šiltovku narazenú nabok, blyštiace sa náušnice aj reťaz na potetovanom krku či o tri čísla väčšie ležérne oblečenie podtrhujúce bohorovnosť. Práve takým výrastkom bol Allen Iverson, ktorý ako na bežiacom páse produkoval škandály. O jeho nezastupiteľnom mieste v dejinách basketbalu je však zbytočné polemizovať, honor prvého skutočného posla hip-hopu v NBA mu nik nevezme. „Oficiálne“ prelínanie černošskej subkultúry so svetom profišportu odštartoval drobec z Hamptonu pred devätnástimi rokmi v novembri 1996 ako draftová jednotka v drese Philadelphie. „Odkedy som prvý raz vkročil na palubovku, ľudia celú kariéru čakali len na môj pád. Zrejme museli mať bolesti brucha, keď sledovali, čo všetko som dokázal,“ vyhlásil Iverson, ktorý vstúpil do ligy v rovnakom roku ako Kobe Bryant, Stephon Marbury, Ray Allen či Steve Nash.

Debut iba 183 cm vysokého rozohrávača vo svete skutočných výšav síce nebol víťazný, ale 30 bodov a 6 asistencií proti Milwaukee nadchlo fanúšikov Sixers. S priemermi 23,5 bodu a 7,5 asistencie na zápas sa stal najlepším nováčikom v súťaži. Dodnes je malý veľký muž pre mnohých z nich stelesnením klubu. Veď v drese 76ers nazbieral 19 931 bodov a v roku 2001 priviedol mužstvo až do finále, kde boli nad jeho sily Los Angeles Lakers. Tím odvtedy márne čaká na podobný úspech. Iverson patril na prelome tisícročí medzi najväčšie hviezdy v NBA. Minimálne štyridsať bodov v zápase nastrieľal až 76-krát. Answer, ako ho prezývali, vedel excelentne skĺbiť svoju raketovú rýchlosť s presnosťou zakončenia. Iverson patrí v učebniciach basketbalu medzi najznámejších „ankle-breakerov“, ktorí v útoku s obľubou provokujú súperovho obrancu tzv. crossoverom, čiže neočakávanou náhlou zmenou smeru pri driblingu. Jeho najslávnejšou obeťou v úvode kariéry bol 12. marca 1997 Michael Jordan.

Iverson sa stal najužitočnejším hráčom sezóny 2000/2001, štvornásobným najlepším strelcom ligy a jedenásťkrát sa predstavil v Zápase hviezd. Okrem „Sixers“ pôsobil aj v Denveri, Detroite a epizódne Memphise. Počas kariéry zarobil len na základe zmlúv v kluboch približne 155 miliónov dolárov. V NBA za sebou zanechal 24 368 bodov (priemer 26,7 na zápas), 3394 doskokov (2,6) a 5624 asistencií (6,2). Oficiálne skončil s kariérou pred dvoma rokmi, ale v najlepšej lige sveta nehral od jari 2010. „Vedel som, že keď nadíde tento deň, bude v podstate mojou malou osobnou tragédiou. Ale som hrdý a šťastný, že som sa takto rozhodol. Cítim sa skutočne výborne. Musím sa poďakovať Bohu za príležitosť, ktorú som dostal. Ľudia často vyzvedali, ktorý moment v kariére bol pre mňa najvýnimočnejší. A ja som tvrdil – ten, keď ma draftovali. Basketbalu som venoval celého seba, tá vášeň tu stále je, ale túžba hrať už nie. Bola to parádna jazda,“ uviedol Iverson v rozlúčkovej reči. Philadelphia vlani vytiahla jeho dres s trojkou pod strechu Wells Fargo Center.

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Allen Iverson