Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lipták: Trochu im naložím, ale na paniku nie je dôvod

Tretí kvalifikačný zápas, tretia prehra. Taká je bilancia nového trénera slovenských hádzanárskych reprezentantov Martina Liptáka.

05.11.2015 16:14
Martin Lipták Foto: ,
Martin Lipták, tréner hádzanárov.
debata

Kým na jar nestačili jeho noví zverenci v kvalifikácii ME 2016 už na postupujúcich súperov, uplynulú stredu v Tuzle prehrali s Bosnou a Hercegovinou v novej kvalifikácii MS 2017 a skomplikovali si hneď v úvode situáciu v boji o svetový šampionát vo Francúzsku.

Ste po zápase v Tuzle sklamaný?
Áno, som sklamaný. Nechcem tvrdiť, že sme mohli vyhrať, ale určite sme mali na tesnejší výsledok. Podľahli sme o štyri góly, s tým som nespokojný.

Čo rozhodlo o prehre?
V polovici druhého polčasu sme päťminútový úsek prehrali 0:4, súper nám úplne zbytočne ušiel. Stratili sme v útoku dve-tri lopty a vtedy získali domáci rozhodujúci náskok. Chceli sme rýchlo vyrovnať, urobili sme chyby. Súper bol taktickejší, preto vyhral.

Prekvapil vás niečím?
Ani nie. Obe strany boli na zápas dobre pripravené, mali súpera prečítaného. Bosna hrala to, čo sme čakali, len to lepšia zvládla, ako som už naznačil, takticky. My sme ju možno prekvapili tým, že zápas začal v bránke Putera a nie Štochl, možno aj tým, že na ľavej spojke hral Martin Straňovský a zvládol to veľmi dobre.

Už zajtra čaká vašich zverencov Kosovo v Hlohovci. Podľa prognóz slabší súper. Dočkáme sa prvého víťazstva?
Nemôžeme čakať, že niekto príde k nám, bude nám hádzať lopty do rúk a rozdrvíme ho o desať gólov. V Prahe hrali teraz Česi s Belgickom, ktoré nik hádzanársky nepozná a ledva vyhrali 34:32. Nemôžeme nikoho podceniť, to by sme rýchlo narazili. Doma chceme strhnúť aj divákov, získať ich podporu.

Spočíva riziko v tom, že Kosovo je najmenej známy súper v skupine?
Videl som ho na videu v zápase spred roka a pol. Vtedy hral v kvalifikácii s Rumunskom a z toho obdobia ešte zostalo v kádri osem dôležitých hráčov. Vieme aspoň približne, čo bude hrať. Čaká nás z jeho strany nebezpečná otvorená obrana 3 – 3. Kosovčania nemajú takú kvalitu ako naši hráči, ale veľmi chcú. V ich tíme sú aj dvaja – traja veľmi šikovní hádzanári. Musíme si dať jednoducho pozor.

Pred zápasom ste zdôrazňovali, že práve Bosna a Hercegovina bude naším najvážnejším súperom a zápas s ňou je vôbec najdôležitejší v tejto kvalifikácii. Ako sa pozeráte na šance teraz?
Môj pohľad je jasný: najprv musíme v sobotu zdolať Kosovo. A potom nás ešte čakajú dva zápasy s Litvou a ako som videl jej zápasy, takisto nebudú pre nás bezproblémové. Ak zvládneme tieto stretnutia, potom budeme hrať doma s Bosnou a Hercegovinou, o všetkom sa rozhodne. Hovoriť teraz o odvete je ešte príliš skoro, najprv musíme získať povinné body. Teraz sme hrali v búrlivej atmosfére, ale takú vieme doma utvoriť aj my a v nej bojovať o postup do baráže.

Prevzali ste reprezentáciu v čase, keď už v minulej kvalifikácii nemala nijakú šancu. Podľahla Švédsku i Slovinsku. Cítili ste teraz aspoň nejaký pozitívny posun?
Cítim progres, nie síce výrazný, ale päťdesiat minút ho bolo na ihrisku vidieť. Čo sa týka prístupu a bojovnosti, nemôžem hráčom nič vyčítať. Keď som vstúpil do šatne tesne po zápase, mali zvesené hlavy, až som im vynadal, lebo nemajú prečo stratiť bojového ducha. Nevidím dôvod na paniku. To neznamená, že keď budeme robiť rozbor stretnutia, nedostanú svoje, trochu im naložím, pretože urobili aj dosť zbytočných chýb, ktoré by sa nemali opakovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #martin lipták