Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hádzanári začínajú boj o Francúzsko

Bosna a Hercegovina, Litva a Kosovo. To sú súperi, s ktorými v 1. skupine prvej fázy kvalifikácie MS 2017 začínajú slovenskí hádzanári boj o Francúzsko.

04.11.2015 09:00
Hádzaná, slovenskí hádzanári Foto: ,
Slovenskí reprezentanti v hádzanej.
debata

Už dnes nastúpia na prvé stretnutie – na pôde Bosny a Hercegoviny. V sobotu privítajú v Hlohovci Kosovo. Ďalšie stretnutia odohrajú až na budúci rok v prvej polovici januára.

Tréner Martin Lipták nastúpil na svoj post už na jar, ale vtedy ho čakali len dva záverečné zápasy kvalifikácie ME 2016, v ktorej už nemali Slováci nijakú šancu. Podľahli dva razy – doma Slovinsku 20:26 a potom aj vo Švédsku 22:27. V skupine obsadili posledné miesto.

Teraz začína Lipták s tímom novú kvalifikáciu a čaká na prvé víťazstvo. Práve Bosna a Hercegovina je hlavným súperom slovenského tímu o postup a aj tréner považuje už dnešný zápas za najdôležitejší v tejto fáze kvalifikácie. Slováci sa s ním v boji o postup na šampionát stretli, ešte v januári 2004 ho v Trnave zdolali 36:26, a hoci odveta sa skončila prehrou 25:27, postúpili do baráže, v ktorej neúspešne bojovali o účasť na MS 2005.

Od minulej soboty mal Lipták svoj výber na sústredení v Hlohovci a včera výprava odcestovala na prvý zápas do Tuzly (začne sa od 20.15). Tréner musel už na začiatku urobiť jednu zmenu. Zraneného Polakoviča nahradil Guzy. Tím sa zišiel v kompletnom zložení až v pondelok, keď ho doplnili legionári z Nemecka – Urban a Szücs. Na premiéru v novej kvalifikácii sa chystalo 18 hádzanárov. Z nich zostali doma brankár Paul a spojka Krok.

Do druhej fázy, baráže o postup na svetový šampionát, postúpi iba víťaz skupiny. Baráž sa uskutoční v júni budúceho roka a predstaví sa v nej okrem šiestich víťazov skupín z prvej časti kvalifikácie aj dvanásť tímov z ME 2016 v Poľsku. Na MS 2017 sa zúčastní 24 tímov, istú účasť má Francúzsko ako organizátor i obhajca titulu. Zo starého kontinentu sa k nemu pridá ešte 12 účastníkov – deväť z baráže a tri najlepšie mužstvá z januárových ME 2016 v Poľsku.

Slovenskí hádzanári sa v ére samostatnosti predstavili na MS dvakrát – v roku 2009 v Chorvátsku (10. miesto) a v roku 2011 vo Švédsku (17. miesto), v oboch prípadoch ich viedol tréner Zoltán Heister.

Nominácia slovenských hádzanárov
Brankári: Štochl (Rhein-Neckar), Paul (Balmazújvárosi), Putera (Lipsko), pivoti: Slaninka (Ludwigshafen-Friesenheim), Mazák (Tatabánya), Petro (Prešov), Dudáš (Hlohovec), krídla: M. Straňovský (Erlangen), T. Urban (Eisenach), Volentics (Ferndorf), Antl (Prešov), spojky: Szücs (Hannover-Burgdorf), Vadkerti (Csurgói), Pekár, L. Urban, Krok (všetci Prešov), Ďuriš, Guzy (obaja Hlohovec).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská reprezentácia hádzanárov #martin lipták