Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Našimi prednosťami budú dravosť, tímová chémia a Angels aréna, vraví Kováčik

Už len tri dni delia basketbalistky Good Angels Košice od vstupu do euroligovej sezóny. V stredu o 17.45 privítajú v domovskej Angels aréne španielsky klub Parfumerias Avenida Salamanca.

11.10.2015 08:38
maroš kováčik, good angels košice, Foto:
Zápasová prax nám rozhodne nechýba. Skôr by sa nám zišlo pár tréningov navyše, vraví Maroš Kováčik, tréner basketbalistiek Good Angels Košice.
debata

„Vstup do nového ročníka je vždy dôležitý. U nás to teraz platí o to viac, že v ďalších troch stretnutiach nás čakajú hlavní topfavoriti skupiny Fenerbahce, Galatasaray a Kursk. Aj preto by sme potrebovali na úvod vyhrať,“ tvrdí tréner úradujúceho slovenského majstra Maroš Kováčik.

Ako ste spokojný s prípravou na euroligový štart?
Zápasová prax nám rozhodne nechýba. Skôr by sa nám zišlo pár tréningov navyše, ktoré sme nemohli absolvovať, keď sme mali nahustený program a veľa cestovali. Samozrejme, zápasy sú najlepší tréning, no potrebujeme si pozrieť aj video a korigovať chyby, ktoré dievčatá robia na palubovke. Na to sme takmer dva a pol týždňa nemali čas. Pokúsime sa na stredu pripraviť čo najlepšie. K dispozícii už máme aj zostrihy z doterajších zápasov Salamancy.

V rámci prípravy ste nastúpili aj proti obom finalistom minulého ročníka USK Praha a Jekaterinburgu. Čo vám tieto stretnutia dali?
Teší nás, že máme možnosť konfrontovať našu výkonnosť s najlepšími tímami, ale my aj ony neboli v plných zostavách. S USK sme odohrali slušný zápas, prehra o desať bodov nie je zlý výsledok. V Jekaterinburgu sme už boli v dezolátnom zdravotnom stave. Po troch štvrtinách bol výsledok prijateľný, no potom sme úplne odišli. Aj tieto skúsenosti by sme radi zúročili v Eurolige.

Ste už v zostave, v akej nastúpite v stredu?
Na 99 percent áno. Vo finále WNBA je stav 1:1 na zápasy, takže nepredpokladám, že by Shenisa Johnsonová prišla do Košíc pred prvým zápasom, ak vôbec stihne druhý či tretí. Nie je to jednoduché, ale každoročne to patrí k štartu euroligovej sezóny. Sme radi, že už je s nami Crystal Langhornová. Pozná prostredie, drvivú väčšinu spoluhráčok aj realizačný tím, čo jej výrazne zjednoduší aklimatizáciu. Už v stredu v Ružomberku nám svojím výkonom pomohla.

Beriete ako vašu výhodu, že káder sa príliš neobmenil?
Bolo to cítiť v príprave, nemuseli sme vo všetkom začínať od nuly. V obrannej fáze sme veľa vecí nemenili, skôr v útoku máme nové herné signály a systémy. Pre trénera je vždy jednoduchšie, keď pracuje s viac-menej rovnakým kádrom a len vylepšuje, čo bolo predtým a fungovalo.

Aký káder máte k dispozícii?
Je mladší a menej skúsený. Preto by nás mali zdobiť mladícka dravosť a agresivita. Aj tímová chémia je momentálne ozaj dobrá. Verím, že sa na tom nič nezmení ani po príchode Johnsonovej. Teší ma, že väčšinu kádra tvoria Slovenky, reprezentantky. Máme tak možnosť pokračovať vo veciach, ktoré sme robili na majstrovstvách Európy a budeme ich potrebovať aj v nadchádzajúcej kvalifikácii. Momentálne ešte na národný tím vôbec nemyslím, hoci novembrový asociačný termín nie je ďaleko. Štart euroligovej sezóny je teraz najdôležitejší.

Ideálne by bolo vstúpiť do euroligovej sezóny výhrou…
Niet o tom pochýb. Stačí sa pozrieť na náš rozpis – po Salamance nás čakajú tri extrémne náročné zápasy. Nastúpime na palubovke Fenerbahce, doma privítame Galatasaray a potom cestujeme do Kurska. Aj preto by sme radi prvý zápas vyhrali. Salamanca je niekde na našej úrovni, žiaden jednoznačný favorit, s ktorým by sme mohli vyhrať len zázrakom. Šance sú otvorené a verím, že domáce prostredie v našej malej hale a diváci, ktorí ju podľa mňa zaplnia do posledného miesta, nám pomôžu k víťaznému vstupu.

Aké sú klubové ciele v Eurolige?
Vieme, že finančné možnosti sú obmedzené a náš klubový rozpočet sa z roka na rok znižuje. Preto je čoraz ťažšie bojovať o miesta v play off. Na druhej strane, skupina je prijateľnejšia než v minulej sezóne. Okrem troch favoritov tam nie sú tímy, ktoré by boli o level či dva vyššie ako my. Môžeme s nimi reálne bojovať o štvrté miesto, hoci to bude veľký boj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #Good Angels Košice #Maroš Kováčik